Eğitim

Muğla'da izinsiz emlakçılık yapanlar araştırılıyor!

Muğla Emlak Müşavileri Derneği'nin girişimleri ile Köyceğiz'de izinsiz emlakçılık yapan bir ingiliz vatanadaşının sınır dışı edildiği öğrenildi

Muğla Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ziya Ercan, Bodrum, Marmaris, Köyceğiz, Dalaman ve Fethiye ilçelerinde yaşayan yabancıların bir bölümünün "izinsiz emlakçılık ve pansiyonculuk" yaptığını iddia ederek, "Bizim girişimlerimiz sonucu Köyceğiz’de izinsiz emlakçılık yapan bir İngiliz vatandaşı sınır dışı edildi" dedi.

Ercan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada yabancıların satın aldıkları mülkleri pansiyon olarak kullanmaları konusunda çok büyük sıkıntıları olduğunu belirterek, "Türkiye’deki kanunlara göre bu şekilde izinsiz pansiyonculuk yapan yabancıların bu işi yaptığının 3 defa tespiti gerekiyor. Yapılan 3 tespitten
 sonra izinsiz emlakçılık ve pansiyonculuk yapan yabancılara vergi dairesinin kesebildiği ceza maalesef 75 lira. Bu çok cüzi bir rakam. Ama biz bunu İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği ve İzmir’deki İngiltere Başkonsolosluğu ile görüşerek çözmeye çalışıyoruz. İngiliz yetkililere vatandaşlarının yaptığının yanlış olduğunu, Türkiye’de yabancıların emlakçılık yapmasının yasalara göre yasak olduğunu bildirdik" dedi.

-İZİNSİZ EMLAKÇILIK YAPAN İNGİLİZ VATANDAŞI SINIR DIŞI EDİLDİ-

Muğla ve ilçelerinde izinsiz olarak emlakçılık ve pansiyonculuk yapan İngiliz vatandaşları ile yaptıkları tespitlerin yer aldığı bir dosyayı İngiltere’nin İzmir’deki Başkonsolosuna takdim ettiklerine işaret eden Ercan, "Muğla Emlak Müşavirleri Derneği’nin girişimleri sonucu Köyceğiz’de izinsiz emlakçılık yapan bir İngiliz vatandaşı sınır dışı edildi. Türkiye’de emlakçılık yapıyormuş gibi gayrimenkul sitesi açarak, emlakçılık sitesi açarak satış yapan 6 yabancıyı daha tespit ettik. Bunlar isim ve adres belirtmeden kendi isimleri ile satış yapıyorlar. Gayeleri kendi memleketlerindeki vatandaşlarına bizleri devre dışı bırakarak satış yapmak" diye konuştu.

Ercan, Köyceğiz’de izinsiz emlakçılık yaptığı iddiasıyla sınır dışı edilen İngiliz vatandaşının iş yerinin de kapatıldığını anlatarak, "Bu süreçte İzmir’deki İngiltere Başkonsolosu bize yardımcı oldu ve sınır dışı edilen İngiliz vatandaşına yaptığının yasal olmadığını söyledi. Köyceğiz Kaymakamlığı ve Emniyet Müdürlüğü de bize yardımcı oldu ve kendisi sınır dışı edildi. Ayrıca, Dalyan’da bu işi yapan 3 yabancı var, onlarla ilgili de yasal girişimlerde bulunacağız" diye bildirdi.

-YABANCILARIN VERGİ KAÇIRDIĞI İDDİASI-

Ercan, turizm merkezi olan ilçelerde yaptıkları araştırmada evlerini "izinsiz pansiyon" olarak kullanan yabancıların evlerinde tatil amacıyla konaklayan kişileri görevlilere, "akrabam, dayım, teyzem, amcam" şeklinde tanıttıklarını söyledi. Ercan, "Yabancıların izinsiz pansiyonculuk ve emlakçılık yapmasının nedeni vergi kaçırmak. Bu konuda yasal girişimlerde bulunuyoruz. Muğla valiliği ve Vergi Dairesi Başkanlığı ve Emniyet Müdürlüklerimize tespitlerimizi bildirdik. Bizim dernek olarak yasal yaptırım gücümüz olamadığı için bu olayı yetkili mercilere ulaştırıyoruz." diye ifade etti.

-YABANCILARA GAYRİMENKUL SATIŞLARI-

Muğla Valiliği, Muğla İl Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Muğla Emlak Müşavirleri Derneği ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu’nun ortaklaşa 5 bin adet uyarı amaçlı İngilizce, Arapça ve Almanca broşür bastırdığını, Muğla ve ilçelerini ziyaret eden turistlere dağıttığını anlatan Ercan, şöyle konuştu: "Broşürlerde Türkiye’den gayrimenkul almak isteyen yabancıların dikkat etmesi gereken hususlar yer alıyor. Yabancılara emlak satışında rakamlar bu yıl düşük. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de abancıların en fazla mülk aldığı il Muğla idi. Biz bu konuda gerekli tedbirleri alıyoruz. Şimdiye kadar olan dolandırıcılık olaylarında bilirkişi olarak Valilik bizi görevlendiriyor. O kişilerin mağdur olmaması, Türkiye’nin imajının yurt dışında zedelenmemesi için gerekli tedbirleri alıyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni gelen valimiz ile bir araya gelerek hazırlattığımız broşürlerden 50 bin tane bastırılarak tüm Türkiye’ye dağıtacağız."

-BODRUM-

Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği (BEMDER) Başkanı Ömer Yetgin ise, yabancı uyrukluların daha çok Bodrum merkezi ile Yalıkavak, Gündoğan, Turgutreis’in bir bölümü ile Mumcular Dörttepe Mevkisi’nde gayrimenkul aldıklarını söyledi.

Yabancı uyrukluların özellikle 2008-2009 yıllarında Gümüşlük’e yoğun ilgi gösterdiklerini belirten Yetgin, şöyle konuştu: "O dönemde yüzlerce yabancı uyruklu Gümüşlük’te gayrimenkul sahibi oldu. Daha sonra yabancıların gayrimenkul edinmeleriyle ilgili kanunlarda değişiklik söz konusu oldu. Bu dönemden sonra Gümüşlük’te de bir durgunluk yaşandı ve yabancı uyruklular daha çok Bulgaristan ve Hırvatistan gibi ülkelere yöneldiler."

Yetgin, 2010 yılında Bodrum’da yabancıların gayrimenkul alımlarında durgunluk yaşandığını ifade ederek, "Yabancı uyrukluların gayrimenkul edinmesiyle ilgili yoğun bir talep yok. Talepte bulunanlar ise İngiltere, Hollanda, Almanya, Avusturya, İsveç ve son zamanlarda Rusya vatandaşları. Bu kişilerde Bodrum’u doğal güzellikleri, tarihi, sıcak insanları, müzelere ve Efes harabeleri gibi yerlere yakın olması nedeniyle tercih ediyor. Bu unsurların hepsinin bir arada olması Bodrum’u yabancılar için cazibe merkezi haline getiriyor" diye konuştu.

-MARMARİS-

Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş, Marmariste son zamanlarda emlak piyasasında canlanma yaşandığını belirtti.

Dernek üyelerinin her gün bir çok müşteriye satılık yerleri gezdirdiğini anlatan Akkuş, şunları kaydetti: "Marmaris doğası ve havasıyla vatandaşlarımızın ve yabancıların ikinci konut olarak en fazla tercih ettiği yerlerden birisi. Özellikle yabancılar, mülkiyet edinmek için Marmaris gibi deniz kenarında bulunan doğası fazla bozulmamış yerleri tercih ediyor. Şu anda mülk satışında geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 10’luk bir artış var. Eylül ayında bu oranın yükselmesini bekliyoruz" dedi.

Akkuş, Marmaris merkezde ev fiyatlarının 100 ile 200 bin TL, Armutalan beldesinde 120 ile 250 bin lira ve İçmeler beldesinde ise 150 ile 300 bin lira arasında değiştiği bilgisini verdi.
AA