04 / 05 / 2024

Muğla'da tarihi yapılar taşınmayı bekliyor!

Muğla'da tarihi yapılar taşınmayı bekliyor!

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından kamulaştırılarak 2012 yılında tamamen boşaltılan Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Yeşilbağcılar beldesinde bulunan tarihi camii, türbe ve mezarların akıbeti belirsizliğini koruyor...




Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından kamulaştırılarak 2012 yılında tamamen boşaltılan Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Yeşilbağcılar beldesinde bulunan tarihi camii, türbe ve mezarların akıbeti belirsizliğini koruyor. Anıtlar Kurulu'ndan onay alan 105 yıllık Bahri Bey Cami, kurumlar arası anlaşmazlık nedeniyle taşınamıyor. İstimlak nedeni ile 1,5 yılda hayalet kasabaya dönüşen bölgede mezarlar ve tarihi yapılar taşınmayı bekliyor. Kamulaştırma çalışmalarının ardından Dağdibi ve  TOKİ  mahallelerinde yeni yerleşim yerlerinde yaşamaya başlayan vatandaşlar cami sıkıntısı yaşadıklarını ifade ederek bölgede yapılan kömür arama çalışmalarında meydana gelen heyelanlar nedeni ile tehlikede olan caminin bir an önce taşınmasını istediklerini söyledi. 


1007 adet mezar taşındı Kömür çıkarılması için yapılan çalışmalarda patlatılan dinamitlerin taşınacak yapılara zarar verdiğini ifade eden Başkan Cicili, "Cami ve türbenin bir an önce taşınması gerek. Bölgede yaşanan heyelanlar özellikle caminin duvarlarında çatlaklar oluşmasına neden oldu. Hırsızlar ve hurdacılar caminin musluklarını, çatı kaplaması ve demir kapısını çalmış. Bir süre daha bir şey yapılmazsa caminin pencerelerinin dahi çalınmasından korkuyoruz" dedi. Boşaltılan yerleşim alanında bulunan bin 7 adet mezarı yeni yerleşim alanına taşıdıklarını ifade eden Başkan Cicili, caminin belediye imkanları ile taşınmasının mümkün olmadığını belirterek yetkili kurumların bir an önce camiyi taşımaları gerektiğini söyledi. Cami, mezar ve türbenin dışında bölgede tespit edilen 16 adet Osmanlı mimarisi evin olduğuna dikkat çeken Cicili, "Tarihi bina ve yapılarımızın tamamını taşımak istiyoruz" diye konuştu. 


Milliyet Gazetesi


Geri Dön