27 / 12 / 2024

Muhammet Lütfü Çelebi: Konutta "proje kredisi" şart!

Muhammet Lütfü Çelebi: Konutta

Vakıfbank Konut Finansmanı Müdürü Muhammet Lütfü Çelebi, bankaların anlaşmalı konut kredisine ilave olarak proje kredisine yönelmesi gerektiğini vurguladı



Vakıfbank Konut Finansmanı Müdürü Muhammet Lütfü Çelebi, bankaların anlaşmalı konut kredisine ilave olarak proje kredisine yönelmesi gerektiğini vurguladı.
 
Proje aşamasındaki konutlara, konut kredisi kullandırmakla bankaların risk altına girdiğini hatırlatan Çelebi konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu iş bankalar açısından riskli. 3 önemli risk taşıyor. Bunlardan ilki; inşaatın tamamlanamaması, ikincisi; tüketici kanunundan kaynaklanan sorunlar. Çünkü kanuna göre banka tamamlanmayan evlerden sorumlu. Üçüncüsü ise; bankanın marka riski. Bugün her şey pozitif. Yarın bir sorun yaşanırsa projeler tamamlanmazsa bankaların markaları zarar görür” dedi.
 
Sağlıklı bir konut piyasası için proje kredisine yönelinmesi gerektiğini ifade eden Muhammet Lütfü Çelebi, proje kredileriyle bankaların kredinin hepsini vermek yerine kontrollü olarak, inşaat tamamlandıkça ödeme yapacağını, bunun da inşaatlarda geç teslim veya tamamlanmama riskini ortadan kaldıracağını söyledi.
 
Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı projelerin daha yüksek risk taşıdığını kaydeden Çelebi, “Proje öngörüldüğü veya taahhüt ettiği sürede bitirilemezse arsa sahibi sözleşmeyi feshedebilir. Bu durumda sözleşmenin maddelerine bağlı olarak, karar arsa sahiplerinin lehine çıkma ihtimali yüksek. Bu durumda projeyi yapan şirket de zarar görebilir. Ama asıl zararlı çıkacak olan banka ve ev alan tüketici olur” dedi.
 
Konut kredisiyle alınan evlerde, tüketicilerin riskinin düşük olduğunu anlatan Muhammet Lütfü Çelebi,  “Kredi kullanıldığında müteahhit inşaatı tamamlanmazsa banka tamamlamakla sorumlu. Banka kredisiyle alınmayan evlerde ise inşaatı tamamlamak müteahhitlerin görevi. Bankaların sorumluluğu çok yüksek. Sözleşmede yer aldığı halde kullanılmayan malzemelerden bile banka sorumlu. Bu durumda bankaların kredi kullandırırken çok seçici olması gerekiyor. Her temeli gördüğü projeye kredi kullandırmamalı. İşin risklerini de hesaplamalı” diye konuştu.

Vakıfbank sektörün iki katı büyüyor
Vakıfbank'ın konut kredisi pazarında, sektörün 2 katından fazla büyüme sağladığını hatırlatan Muhammet Lütfü Çelebi, “2009 yılında sektör yüzde 13 büyüdü. Biz yüzde 29 oranında büyüdük. Konut kredilerinde 2009 yılında 6 milyar TL'lik net artış gerçekleşti. Bunun 2 milyar TL'lik kısmını biz kullandırdık. 2010'un ilk 4 ayında konut kredileri oranı yüzde 10 oranında artış sağladı. Bizim artış oranımız ise yüzde 16. Toplamda 4 milyar 500 milyon TL kredi kullandırdık. Geçen yılın ilk 6 ayında yakaladığımız büyümeyi bu yılın ilk 4 ayında yakaladık” dedi.

Kredi kullanan adına ağaç dikiyoruz
Vakıfbank olarak çevreye önem verdiklerini hatırlatan Çelebi, “TEMA ile anlaştık. Tekirdağ'da bir orman oluşturuyoruz. 15 Mart'tan itibaren Vakıfbank'tan kredi kullanan her müşterimiz adına sertifikalı bir ağaç dikiyoruz. Hedefimiz 15 Mart 2010'da en az 30 bin ağaçlık bir orman meydana getirmek” dedi.
Tebernüş Kireçci

YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve fotoğraflar, ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Düşük riskli piyasa için ‘proje kredisi'ne ihtiyaç var

Bankaları özellikle konut projelerinde asıl riski taşıyan kesim olarak gösteren M.Lütfü Çelebi, “İnşaat tamamlanmadığında banka zararlı çıkar. Artık proje finansman kredisi yöntemine geçilmeli” dedi

Proje finansman kredisi, Türkiye için oldukça yeni bir kavram. Henüz, teoride. Çünkü, konut sektöründe hiçbir şekilde kullanılmıyor. Ancak, son dönemlerde bankalar için  gerekli bir enstrüman haline geldi. Hem risklere karşı alınabilecek önlemler hem de sağlıklı bir piyasa oluşturabilmek açısından... Batı ülkelerinde projelerin büyük bir çoğunluğu proje finansmanı  yöntemiyle yapılıyor. Proje finansman kredisi konusunda açıklama yapan Vakıfbank Konut Finansmanı Müdürü Muhammet Lütfü Çelebi, bankaların  proje finansman kredisine yönelmesi gerektiğinin önemine inanan isimlerden. Proje aşamasındaki konutlara, konut kredisi kullandırmakla bankaların risk altına girdiğini savunan Çelebi, bu yöntemin bankalar açısından taşıdığı üç riski ise şu sözlerle anlattı: “Risklerden ilki inşaatın tamamlanamaması. İkincisi, Tüketici Kanunu'ndan kaynaklanan sorunlar. Çünkü kanuna göre banka, tamamlanmayan evlerden sorumlu. Üçüncü büyük risk ise bankanın marka riski. Bugün her şey pozitif. Yarın bir sorun yaşanır da projeler tamamlanmazsa bankaların markaları zarar görür.”

Proje kredileriyle bankaların kredinin hepsini vermek yerine kontrollü olarak, inşaat tamamlandıkça ödeme yapacağını, bunun da inşaatlarda geç teslim veya tamamlanmama riskini ortadan kaldıracağını vurgulayan Çelebi,   “Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı projeleri daha yüksek risk taşır. Proje öngörüldüğü veya taahhüt edilen sürede bitirilemezse arsa sahibi sözleşmeyi feshedebilir. Projeyi yapan şirket de zarar görebilir. Ama asıl zararlı çıkacak olan bankadır” dedi.

Kredi kullanılmış bir inşaatta müteahhitin inşaatı bitirememesi durumunda bankanın tamamlamak zorunda olduğunu vurgulayan Çelebi, “Bankaların sorumluluğu çok yüksek. Sözleşmede yer aldığı halde kullanılmayan malzemelerden bile banka sorumlu. Bu durumda bankaların kredi kullandırırken çok seçici olması gerekiyor” diye konuştu.

‘VAKIFBANK, KONUT KREDİSİNDE SEKTÖRÜN İKİ KATI BÜYÜYOR'
Muhammet Lütfü Çelebi, Vakıfbank'ın konut kredisi pazarındaki büyümesinin ise sektörün iki katından fazla olduğuna dikkat çekti. Sektörün 2009'da yüzde 13 büyürken, Vakıfbank'ta oranın yüzde 29 olarak gerçekleştiğini söyleyen Çelebi, “Konut kredilerinde 2009 yılında 6 milyar TL'lik net artış gerçekleşti. Bunun 2 milyar TL'lik kısmını biz kullandırdık. 2010'un ilk 4 ayında konut kredileri oranı yüzde 10 oranında artış sağladı. Bizim artış oranımız ise yüzde 16. Geçen yılın ilk 6 ayında yakaladığımız büyümeyi bu yılın ilk 4 ayında yakaladık” dedi.

PROJE FİNANSMAN KREDİSİ NEDİR NERELERDE, NASIL KULLANILIR?
Proje finansman kredisi, bir inşaat projesinin tamamlanması için kullanılan kredi türü olarak tanımlanıyor. Bir diğer deyişle projenin finansman yönetiminin sağlanması. Yurtdışında, özellikle Batı ülkelerinde inşaat çalışmalarında çoğunlukla bu yöntem tercih ediliyor. Sistemin ilk adımını konut projesini üstlenen inşaat firmasının daireleri satması oluşturuyor. Bazı ülkelerde projenin yüzde 50'sinin, bazısında yüzde 70'inin ve hatta bazılarında  yüzde 100'ünün satılması gerekiyor. Ardından banka, müteahhit firmanın projesi için gerekli olan krediyi veriyor. Ancak, buradaki en önemli nokta kredinin 18 aydan 36 aya kadar değişen vadelerde verilmesi. Eğer, inşaat, sözleşmede belirtildiği doğrultuda ilerlemiyorsa o aya ait kredi ödenmiyor.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön