29 / 04 / 2024

Muharrem Akdemir: Zonguldak'ı yeniden dizayn ediyoruz!

Muharrem Akdemir: Zonguldak'ı yeniden dizayn ediyoruz!

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, ''Şehrin kentsel kimliğini koruyarak kalkman, katılımcı planlama ile gelişen, çağdaş şehircilik ilke ve esaslarının uygulandığı Zonguldak'ı yeniden dizayn edeceğiz'' dedi.



Madencilik, kentimizin en önemli konusu hatta kentin varlık nedenidir. Belediye olarak bir maden kentinde şehircilik çok zor ve maliyetli bir iştir. Kentte her türlü olumsuz kentsel eşik bulunmaktadır. Topografya, jeolojik, jeomorfolojik yapı, mülkiyet, kıyı, doğal yapı, madem mevcut plansız yerleşim, orman ve sanayi gibi kentsel yaşama doğrudan etki eden eşikler, planlamada olumsuz rol oynayan dinamiklerdendir. Zonguldak iki katlı şehir olarak bilinirken, şehrin üstünde başka bir hayat, altında ise bu hayatı sürdürebilme telaşında olanlarının ter döktüğü maden ocaklan vardır. Zor topoğrafik şartlar altında yapılan yatırımlar hem zaman almakta hem de güçlükle yürütülmektedir. Bu da şehirde yaşayan halkı zaman zaman karamsarlığa itmektedir.


Zonguldak Belediyesi olarak; şehrin kentsel kimliğini koruyarak kalkman, katılımcı planlama ile gelişen, çağdaş şehircilik ilke ve esaslarının uygulandığı, tarihi ve doğal çevreyi koruma bilinci ile halk sağlığının ön planda tutulduğu, demokratik düşünceyi esas alan, modem ve etik değerleri benimseyen sorumluluk sahibi idarecilerin ve uzmanûk gerektiren mesleki disiplinlerin organize çalışmaları neticesinde ürettikleri projelerle Zonguldak'ı yeniden dizayn edeceğiz.


LAVUAR ALANI PROJESİ

Zonguldak için önemli simgesel, tarihsel ve kültürel bir odak, kentsel açık alan, potansiyel rekreasyon alanı ve kent merkezi zonunun bir parçasıdır. Bahse konu alan, İstanbul girişindeki ana arterlerinden biri olan Milli Egemenlik Caddesinden cephe almaktadır. Kentin ana ulaşım akslarının kesişim noktasında bulunan  hattı ve limanlana vurması, kent merkezine yakınlığı alanın önemini daha da artıran bir özelliği var.  


Lavuar alanı ve yakın çevresinde kömüre dayalı bir kentsel kimliği gelecek kuşaklara taşımak ve kentlinin buluşma dinlenme, kültür ve sanat faaliyetlerini paylaşma alanı olarak düzenlemek üzere bahse konu alan ve çevresine yönelik olarak, "kent bütünü ve Zonguldak halkı adına, yarışmaya konu alanla ilgili yapılan muhtelif değerlendirmeler, çalıştay, toplantı ve kongreler ile Zonguldak Kent Konseyi’nin özenli çalışmaları sonucunda yarışmaya konu alanın; ağırlıkla kültür, günübirlik turizm, kentsel yeşil alanlar, ortak kullanımlı açık alanlar ve kısmen hizmet, ticaret vb. işlevler ile bunlara ait teknik ve sosyal altyapı alanları ile fonksiyonlandmlmak suretiyle yeniden düzenlenerek farklı bir kimlikle kente kazandırılması istemiyle” lavuar alanında yarışma süreci başlatılmış ve sonuçlandırılmıştır.


KIYI ŞERİDİ YENİDEN DÜZENLENİYOR

Zonguldak Merkez Bahçelievler Mahallesi, Milli Egemenlik Caddesine cepheli, Emniyet Müdürlüğünün kuzeyinde, Demirpark Alışveriş Merkezi ile Okyanus Cafe&Barin arasında kalan alanla birlikte, Merkez Yeşil Mahalle, Kapuz Mevkiinde bulunan mevcut Kapuz Halk Plajından başlayıp, Emirgan Oteline dek devam eden sahil şeridinde, yürürlükle*! anar planında rekreasyon alanı olarak planlanmış alanda vapılması düşünülen kıyı düzenlemesine ait 1/500 ölçekli kentsel tasarım, 1/50 ölçekli imar uygulama projesi, projeye ait keşif hesapları ve görsel tasarım proje çalışmaları yaptırılacaktır. Bahse konu alanlarda yaptırılması düşünülen kentsel ve mimari fonksiyonlar; plaj düzenlemelerinin yanı sıra, plaja ait tesisler (soyunma kabinleri, duş ve tuvalet, gölgelikler, oturma ve güneşlenme birimleri. denize giriş platformu, gözetleme kulesi vb. üniteler), su sporlan, yeme-içme birimleri, depo alanları ve satış büfeleri ile tüm aks boyunca plaj ve fonksiyonları birbirine bağlayan yürüyüş platform-landır. Ayrıca mevcut ulaşım aksının rehabilitasyonuna ait avam projelerin yapılması planlanmaktadır.


Zonguldak Merkez Yayla Mahallesi, Liman Caddesindeki Maden Mühendisleri Lokalinden başlayıp, tescilli Şarjman Rapid yapısı ve çevresindeki park, Adliye Binası ve TTK Fen Teknik ve Verimlilik Daire Başkanlığı Binası boyunca devam ederek mevcut kısa tüneller ile liman arkasına bağlanan kıyı bandı ile liman arkasından Fener Caddesi -100. Yıl Gezi Yolu üzerindeki seyir terasına çıkan eğimli tüneli de kapsayan alanda mimari uygulama projesi, projeye ait keşif hesapları ve görsel tasarım proje çalışmaları, peyzaj planlaması ile tescilli yapıyı kapsayan fikir ve konsept projesi yaptırılacaktır. Proje kapsamında mevcut doğal yapının fonksiyonel olarak kullanımı sağlayacak rehabilite müdahaleleri, park düzenlemesi, yeme içme alanları ile satış büfeleri, balıkçı bannaklan ile halen kullanımda olan görsel kirlilik yaratan büfelerin genel konsepte uygun halde yeniden düzenlenmesi, otopark ve yürüyüş yolları, tünellerin rehabilitasyonu, su sporları, çay bahçesi ve halka açık rekreatif amaçlı oturma terasları, konsepte uygun kent mobilyaları ile seyir terasları oluşturulacak.


Aynca Merkez Terakki Mahallesi, Soğuksu Mevkinde Site Dolmuş duraklarının güneyinde yer alan halen giysi pazarı olarak kullanılan alanda alan düzenlemesi yapmlacaktır. Bahse konu alanda yapılması planlanan düzenlenene ait görsel tasarım projesi hazırlatılacaktır. 


Dünya 81 İlin Karnesi Dergisi 



Geri Dön