Mühendisler ve mimarlar için sınıflandırma kriteri önerisi!
İnşaat sektöründe 4 yıl boyunca yürürlükte olan sınıflandırma kriterlerinin, sektör için yararlı olduğunu aktaran Karmar İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, şimdi bu kriterlerde mimar ve mühendisler gözetilerek yeni bir düzenleme gerçekleşirse kalitenin artacağını söyledi.
Karmar İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, inşaat sektöründeki sınıflandırma kriteri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yedikardeş, konuya ilişkin tavsiyelerini şöyle anlattı:
“2019 yılı Haziran ayında yayımlanan bir yönetmelikle yapı müteahhitleri mali yeterlilik ve deneyime yönelik ağır kriterlere dayandırılarak A’dan H’ye kadar sınıflandırıldı. Hedef inşaat piyasasındaki riskleri düşürmek adına ekonomik yeterlilik ve deneyimine göre müteahhitlerin yapabileceği proje büyüklüklerini netleştirerek, müteahhitlerin çalışma deneyimine göre nitelikli evleri ortaya koymaktı. Yaklaşık 4 sene boyunca yürürlükte olan bu yönetmelik, sektör için çok yararlı oldu. Bunun yanı sıra, yönetmelikte deneyimli mimar ve mühendislerin iş yapma yetenekleri önem verilmemiş gibi duruyor.”
“MİMARLAR VE MÜHENDİSLER, F YA DA E GRUBUNDAN BAŞLAMALI”
“Örneğin senelerce bir şirket ortağı ve yöneticisi olarak büyük projeleri yönetmiş bir mimar veya mühendis, kendisi bir şirket kurmaya çalıştığı zaman onu yeni şirket kuran kasap veya manavla eş değer tutup G sınıfından başlatıyor. Halbuki o mimar ve mühendis iş bitirme yeterliliğinde diğerlerine göre daha deneyimli. En azından onları F veya E grubundan başlatmak gerekiyor. Söz konusu yönetmelik mimar ve mühendisleri başkasının yanında çalışmaya mecbur kılıyor.”
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KARBON EMİSYONU UYARISI
Öte yandan, Türkiye Müteahhitler Birliği, yaşanabilir kentler inşa etmek amacıyla karbon emisyonu hususunda hassas olunması gerektiğini paylaştı.
Küresel iklim değişikliğinin tetiklediği karbon salımını düşürmek amacıyla inşaat dünyasına büyük görev düşüyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, inşaat sektörü için mühim bir kavram olan "karbon emisyonu"na ilişkin bilgi verdi.
Eren, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun gerçeğinin ve kentleşme oranının devamlı artmasının dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.
Erdal Eren, yarının ihtiyaçlarını dikkate alan, daha iyi tasarlanmış, çevre, sağlık, eğitim, ulaşım, spor ve idari altyapılarıyla yaşanabilir kentlerin hedeflenmesi gerektiğini paylaştı.
"KARBON SALIMININ AZALTILMASI, İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”
TMB Başkanı Eren, binalar ve inşaat-yapım süreçlerinin küresel karbon emisyonunun yüzde 40'ını meydana getirdiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
Dünya Bankasınca yapılan bir projeksiyonda, 2050’de, dünyada her 10 kişiden 7'sinin kentlerde ikamet edeceği, şehir nüfusunun tüm dünya nüfusunun 3’te 2’sini oluşturacağı ve global enerji tüketimi ile sera gazı emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasının şehirlerde olacağı tahmin edilmektedir. Aynı zamanda, yapılan çalışmalar, binalar ve inşaat-yapım süreçlerinin küresel karbon emisyonunun yüzde 40'ını oluşturduğunu kanıtlamaktadır. Binaların işletim süreçlerinde ısıtma-soğutma, aydınlatma için kullanılan enerjinin ortaya çıkardığı emisyon yüzde 28'lik dilime sahipken kalan yüzde 11'lik kısım binaların hayat döngüsünde kullanılan malzeme ve inşaat işlerinden kaynaklı karbondan gelmektedir. Bu nedenle, sürdürülebilirlik ve karbon salımının düşürülmesi amacı çerçevesinde şehircilik ve inşaat sektörünün kaçınılmaz olarak son derece önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir.”
Kentsel dönüşüm düzenlemesi resmen yasalaştı!
Bu illerdeki bazı çimento ve hazır beton firmalarına rekabet soruşturması açıldı!
Kentsel dönüşüm kanunuyla risk azaltmada çok daha hızlı hareket edilecek! |