28 / 04 / 2024

Muhsin Ertuğrul, perdelerini `Keşanlı Ali Destanı'yla açtı

Muhsin Ertuğrul, perdelerini `Keşanlı Ali Destanı'yla açtı

Perdelerini `Keşanlı Ali Destanı' oyunu ile kapatan Muhsin Ertuğrul Sahnesi, yenileme çalışmasının ardından tiyatroseverlerin karşısına aynı oyunla çıktı



Yenilenen Muhsin Ertuğrul Sahnesi', perdelerini yeniden Keşanlı Ali Destanı ile açtı. 17 milyon lira harcanarak 11 ay gibi kısa bir sürede bitirilen 600 kişilik sahne; teknolojik altyapısı, kütüphanesi, sanatçı odaları ve arşiviyle İstanbul'a hizmet vermeye hazır hale getirildi. Perdesini `Keşanlı Ali Destanı' oyunu ile kapatan sahne, yenileme çalışmasının ardından aynı oyunla perdelerini açtı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Eşi Özleyiş Topbaş'ın ev sahipliği yaptığı oyunun galasına İstanbul Valisi Muammer Güler ile Eşi Neval Güler'in yanı sıra, Başkan Topbaş'ın Sanat Danışmanı Kenan Işık ve çok sayıda sanatçı katıldı.

Açılıştan önce basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, modern Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin açılışından büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Birçok insanın anısı var ve kentin kültür değerleriyle çok özdeşleşmiş bir tiyatro burası. İstanbullularla buluştu, hayırlı olsun" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yeniden yapılan Muhsin Ertuğrul Sahnesi için kendisine teşekkür ettiğinin hatırlatılması üzerine de Kadir Topbaş, şunları kaydetti; "Güzel bir temenni. Ben de kendisine teşekkür ediyorum. Değerini bilenlere, yapılan işlerin, doğru olanların desteklenmesi... Bizim beklediğimiz de bu. Bilhassa ana muhalefetten yapılan doğru adımlara destek verilmesi, esasında demokrasinin çalışması için çok önemli. Aksi takdirde 'her şey kötü, yanlış' dendiği takdirde bu geçmiş yüzyılın bir siyasi anlayışı olur. 'Ben yaparsam iyi, diğeri yaparsa yanlış' mantığını empoze etmek devri gerilerde kaldı. Bu yaptığımız güzel çalışmayı ve başarıyı beğenenlere teşekkür ediyorum."

Vali Güler; "Darısı Atatürk Kültür Merkezi'nin başına"

İstanbul Valisi Muammer Güler de tiyatro camiasının çok modern bir binaya kavuştuğunu ifade ederek, Muhsin Ertuğrul Sahnesi yıkılmadan önce yapılan spekülasyonların yanlışlığına dikkat çekti. Vali Güler, "Darısı Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) başına. İşin siyasi yönü beni ilgilendirmez. Umarım AKM de yıkılarak İstanbul'a yakışır bir bina yapılır. 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul şimdilik bu fırsatı ne yazık ki kaçırdı" diye konuştu.

Muhsin Ertuğrul'un İstanbul'a ve sanatseverlere yakışan bir büyük eser olduğunu vurgulayan Güler, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ile çalışma arkadaşlarını yürekten kutluyorum. Son dönemde İstanbul'a 9 sahne kazandırıldı. Bu sanatseverliğin en güzel örneğidir. Devlet tiyatroları ve şehir tiyatrolarını ortak bir akılla çok daha öteye götürmek lazım" dedi.

Oyun ayakta alkışlandı

Haldun Taner tarafından yazılan Keşanlı Ali Destanı, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ndeki galada büyük beğeni topladı ve davetliler, oyunu ayakta alkışladı. Başkan Topbaş'ın Danışmanı Kenan Işık, oyunu çok beğendiğini belirterek, "Muhsin Ertuğrul Sahnesi daha önce protestolarla gündeme gelmişti. Ama, önemli değil. Sanatçı dediğiniz biraz muhalif durumda olan kişidir. Belki inanmıyorlardı ama şimdi çok güzel bir eser ortaya çıktı. Sanat yaratma işidir. Hayal gücü çok zengindir sanatçıların. Ama bazen teknik imkanlar, sahne imkanları o hayal ettikleri oyunu sahneye koyma şansı vermez. Bu anlamda Muhsin Ertuğrul Sahnesi şu anda donanımlı ve çağdaş bir sahne"' diye konuştu.
ibb.gov.tr


Geri Dön