Emlak Terimleri

Mülkiyet nedir?

Mülkiyet kavramı içerisinde birçok tanımı barındırıyor. Mülkiyet hakkı, mülkiyetin aslen iktisabı, mülkiyetin devren iktisabı bu tanımlar arasında geliyor. İşte tüm detaylarıyla mülkiyet nedir? için yanıtlar...


Taşınmaz veya taşınır mallar Medeni Kanun tarafından mülkiyet düzeni içinde kategorilere ayrılıyor. Medeni Kanun'daki bu kategorilere ise niteliklerine göre hükümler getiriliyor. Medeni Kanun 704 – 761. maddelerinde taşınmaz mülkiyet, 762 – 778. maddelerinde de menkul mülkiyet düzenlenmiştir. 


Mülkiyet hakkı nedir? 

Mülkiyet nedir? tanımlamasını yaptıktan sonra gelelim mülkiyet hakkına. Mülkiyet hakkına sahip kişi, hakkın konusu olan taşınmaz veya taşınır mal üzerinde bu hakkın kendisine vermiş olduğu yetkiyle, tasarruf etme hakkına sahip oluyor.   


Anayasa'da yer alan Mülkiyet Hakkı'nı düzenleyen 36. madde de, “Herkes mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz” deniyor. 


Mülkiyet hakkı kişiye mallar üzerinde dilediği gibi tasarruf etme yetkisi verdiği gibi, birtakım sorumluluklarda yükleyebiliyor. 


Mülkiyetin aslen iktisabı

Mülkiyet konusunda değinilmesi gereken konulardan biri de, mülkiyetin aslen iktisabı kavramı. Bu kavram, söz konusu mallar üzerinde daha önce mülkiyet hakkına sahip kişinin iradesine dayanmadan mülkiyetin kazanılmasını ifade ediyor. 


Mülkiyetin devren iktisabı 

Mülkiyetin aslen iktisabı olduğu gibi mülkiyetin devren iktisabı da mevcut. Bu kavram ise, yine mallar üzerinde daha önce mülkiyet hakkına sahip kişinin iradesine dayanarak mülkiyeti kazanılmasına işaret ediyor. 


Mülkiyetten başka ayni haklar 

Mülkiyetten başka ayni haklar da; Taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde mülkiyet hakkı olan kişinin dışında üçüncü kişilerin yararına kurulabilen ve sahibine hakkın konusu olan şeyde genelde yararlanma veya sattırarak paraya çevirme yetkisi veren, herkese karşı ileri sürülebilen haklardır.