02 / 05 / 2024

Multi Corporation ve Corio ortaklık kurdu

Multi Corporation ve Corio ortaklık kurdu

Hollandalı devler Türkiye'de yatırım yapacak,gayrimenkul geliştirici Multi Corporation ve Corio ortaklık kurdu



Corio, Multi'nin Avrupa'daki portföyünün yüzde 15'ini 1.3 milyar Euro bedelle satın aldı. Multi, bu paranın büyük kısmını Türkiye'ye yatıracağını açıkladı. Şirketler, Türkiye'de de birlikte yatırıma yöneldi.

Multi Corporation, faaliyette ve geliştirme aşamasında olan Avrupa alışveriş merkezi (AVM) portföyünün yüzde 15'ini Corio'ya satacağını açıkladı. Anlaşmaya göre, Corio, Almanya'dan birleşme izni alınması gibi koşulların oluşmasına tabi olarak, ikisi Almanya, biri İspanya ve biri Portekiz'de olmak üzere dört AVM'den oluşan aktif portföyü 662 milyon Euro karşılığında satın alacak. Multi, ayrıca, Almanya'daki 5 geliştirme portföyünü 660 milyon Euro'ya Corio'ya satacak.

RÜÇHAN HAKKI ALDILAR
Multi, toplam 1.3 milyar Euro'luk bu gelirin büyük kısmını Türkiye yatırımlarında kullanılacağını açıkladı. Anlaşmaya göre, Corio ve Multi, Almanya'daki herhangi bir yeni geliştirme projesinde 5 yıl boyunca karşılıklı rüçhan hakkına ve Corio iki yıl içinde Multi'nin Forum Roma ile Espaco Canavaral (Madrid) projelerini de alma opsiyonuna sahip olacak. Pazarlama ve leasing hizmeti vermek üzere ortak şirket kurmayı planlayan Multi ve Corio; geliştirme, yönetim, kiralama, pazarlama ve finansman faaliyetlerini birleştirip Almanya'da güçlü bir ortaklık hedefliyor. Multi Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Hans van Veggel, yaptığı açıklamada "Bu işlem hazır projelerin finansmanı ve geliştirilmesi için stratejik olarak önemli; önde gelen bir perakende gayrimenkul şirketi ile stratejik olarak eşit konuma gelmemizi de sağlıyor" dedi.
Corio'nun açıklamasında ise, 600 milyon Euro'ya kadar yeni hisse senedinin 25 Mart itibarıyla arzına başlandığı ve satışın tamamlanmasının ardından, bu işleme yeni hisse senedi arzı ve Corio'nun mevcut banka olanaklarının izlediği bir kombinasyonla fon Corio'nun arzdan 600 milyon Euro'ya kadar gelir beklediği kaydedilirken, Corio CEO'su Gerard Groener, "Multi ortaklığıyla güçlenen Pan-Avrupa varlığımız Corio'yu büyüme fırsatlarından yararlanacağı eşsiz bir konuma taşıyor" diyerek, ortaklığa Türkiye'nin de dahil olabileceğinin sinyalini verdi.

'ŞİRKET AYRILIĞI YOK, CEO'LUĞU BIRAKACAĞIM'
Türkiye'de Turkmall ortaklığıyla Multi Turkmall adı altında faaliyet gösteren Multi'nin bu birlikteliği sonlandırıp sonlandırmayacağını sorduğumuz Multi Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu, şöyle konuştu: "Corio'ya yapılan satış, Multi'nin sermaye yapısını güçlendirecek. Borç yükü azalıp nakit akışı sağlamlaşacak. Turkmall olarak biz de Multi ile ortağız. Şirketlerin ayrılması söz konusu değil. Benim de yönetici olarak 2012 sonuna kadar anlaşma gereği kalmam gerekiyor. Fakat ben Turkmall'un da iş yoğunluğu nedeniyle artık yöneticilik yapmak istemiyorum. Yalnızca şirket ortağı olarak kalmak istiyorum. Bunu en doğru formülle nasıl çözeriz diye karşılıklı çare arıyorduk. Bulduk sayılır. Bana bu fırsatı verirlerse yakında Multi Turkmall CEO'luğunu bırakacağım; günlük işlerden çıkacağım. Ancak ortak olarak stratejik kararlarda yer alacağım. Corio ile ortaklığımız Türkiye'ye de yansıyabilir. Birlikte proje veya karşılıklı satın almalar olabilir."
Menekşe Ataselim/Habertürk


Geri Dön