07 / 05 / 2024

Multi Turkmall ve Garanti Bankası'ndan "Forum Bonus Card"

Multi Turkmall ve Garanti Bankası'ndan

Garanti Bankası ile gayrimenkul şirketi Multi Turkmall, Forum Bonus Card'ı kullanıma sundu



Tüm alışverişlerin yanı sıra Forum alışveriş ve yaşam merkezlerinde (Forum AVM) farklı fırsatlar yaratan Forum Bonus Card, alışveriş merkezlerine özel "ilk" ve "tek" kredi kartı olma özelliği taşıyor. Bonus Card'ın altyapısıyla, Forum AVM'lerin ayrıcalığını birleştiren Forum Bonus Card, kullanıcılara "bonus"un yanında, yeni bir puan türü olan "forum puan" kazandıracak. Forum Bonus Card'ın tanıtımı Soysal Danışmanlık'ın Cannes'da düzenlediği Perakende Liderler Konferansı'nda yapıldı. Tanıtımda konuşan Garanti Ödeme Sistemleri Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Sezgin, Garanti Ödeme Sistemleri olarak en büyük başarılarının, iş yeri, banka ve müşterileri arasında kurdukları "sağlam köprü" olduğunu söyledi.

Sezgin, Bonus Card'la şu ana kadar yaklaşık 3 milyar lira bedava alışveriş fırsatı yarattıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bonus'la tüketicilere bedava alışveriş fırsatı sunarken üye iş yerleri için de ciddi bir gelir kaynağı yarattık. Türkiye'deki en büyük alışveriş merkezi zincirini kuran Multi Turkmall ile birlikte yarattığımız Bonus altyapısına sahip yeni ürünümüz Forum Bonus Card ile tüketicilere artı değer yaratmanın yanı sıra üye iş yerlerine verdiğimiz desteği daha da ileriye taşıyarak yeni bir modeli pazara sunuyoruz.

Bugüne kadar sadakat programları iş yeri veya kategori bazlı işliyordu. Forum Bonus Card ile bir ilke daha imza atarak Bonus'un mevcut kazandırma yapısına, lokasyona özel bir kazandırma özelliği eklemiş olduk. İki farklı puan kazandıran yeni sistemin tıpkı Bonus'ta olduğu gibi, ödeme sistemleri sektörüne yepyeni bir açılım getireceğini ve bu yeni açılımla, pazarın segmente edilmiş hedefler sayesinde daha da dinamikleşerek büyüyeceğini öngörüyoruz."

"Yapmak istediğimiz bir şey var"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sezgin, tüketicinin lehine yapılan programların başarı elde ettiğini, dünyada da uzun vadeli, müşterisini tanıyan ve tüketiciye katkı sağlayan programların önde yer aldığını kaydetti. Sezgin, bir soru üzerine, "Yapmak istediğimiz bir şey var; öyle bir temassız teknoloji olsun ki kişi mağazaya girdiğinde dedektörler tarafından tanınsın ve kasaya geldiğinde ona ismiyle hitap edilsin. Bu teknolojiyi henüz kartın üzerine koymadık" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki kredi kartı modellerinin yurt dışına ihracıyla ilgili bir soru üzerine Sezgin, "Hindistan önümüzdeki dönemde bizim modeli alabilecek ve bunu yapabilecek ülkelerin başında geliyor" dedi. Kredi kartının Anglo Sakson ülkelerde borçlanma aracı olduğunu ifade eden Sezgin, "Türkiye'de kredi kartı bayağı bir ödeme aracı, sadakat aracı..." şeklinde konuştu. Sezgin, Türkiye'de geçen yıl yüzde 30 artan kredi kartı harcamalarının bu yılın ilk 4 ayında yüzde 11 yükseldiğini dile getirerek, Türkiye'de kredi kartı limitinin ortalama bin 800 lira, limit kullanım oranının ise yüzde 40 civarında olduğunu bildirdi.

Multi Turkmall Üst Yöneticisi (CEO) Levent Eyüboğlu da şu anda Türkiye'nin dört bir yanında 6 Forum alışveriş ve yaşam merkezi bulunduğunu hatırlatarak, 16 Forum alışveriş merkezinin ise inşa ve proje geliştirme
aşamasında olduğunu, bunlardan ikisini bu yılın sonuna kadar hizmete açacaklarını, söz konusu alışveriş merkezlerinin bitmesiyle Türkiye nüfusunun yüzde 70'ine hitap ediyor olacaklarını bildirdi.

Eyüboğlu, Forum alışveriş merkezlerini her yıl 60 milyon kişinin ziyaret ettiğini, 16 alışveriş merkezini de tamamladıklarında bu sayının en az 150 milyon olacağını belirterek, "Hedefimiz, müşteri tabanı oluşturmak. Böyle bir ödeme sistemi ilk. Bir yıl içinde, Forum İstanbul da açıldıktan sonra bu, gözde ödeme sistemlerinden olacak" şeklinde konuştu. Eyüboğlu, alışveriş merkezlerindeki cirolarının ve müşterilerinin arttığını da vurguladı. Verilen bilgiye göre, Forum Bonus Card, düzenlenecek kampanya, etkinlik ve sürprizlerin yanı sıra özel kulüplere katılma hakkı verecek. Ayrıca, Forum AVM'lerdeki tüm mağazalarda artı bir taksit imkanı sunacak.

Forum İstanbul Ekim ayında kapılarını açacak

Levent Eyüboğlu, Perakende Liderler Konferansı'nda yaptığı konuşmada da proje yapmaya devam ettiklerini belirterek, "Hem krizin hem de bu dönemin öğrettikleri nedeniyle bazı projelerimizi yavaşlattık. Bazı şehirlerde gereksiz rekabet yaratmamak için projelerimizi daha dikkatli seçmeye karar verdik. Hem perakendecilerin hem de biz alışveriş merkezlerinin yatırımları heba olmasın ya da zorluklar yaşamasın diye..." şeklinde konuştu.

Bu dönemde gereksiz rekabeti ortadan kaldırmayı öğrendiklerini ifade eden Eyüboğlu, 2009'daki en önemli yatırımlarının Forum İstanbul olduğunu, Forum İstanbul'un ekim ayında kapılarını açacağını bildirdi. Eyüboğlu, Türk perakendecisinin para kazanabileceği, rekabetin daha az olduğu ve daha rahat büyüyebileceği noktaları araştırmaya başladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:"Şu anda üzerinde durduğumuz pazar Libya... Libya çok bakir bir pazar. Hiç alışveriş merkezi yok. Orada perakende daha yeni başlıyor ve Türk perakendecisine çok yer var. Libya, İstanbul'dan sadece 2,5 saat uzaklıkta. Türk perakendecisine gerçekten kucak açmış durumda. Bu yıl 2 projenin inşaatına başlayıp Türk perakendecileri orada görmek istiyoruz. Suriye ve İran gibi ülkelerde de Türk perakendecisine pazar açmak için uğraşıyoruz.

Alışveriş merkezleri ve perakendeciler arasında bir yatırım işbirliği olacağına inanıyoruz. Bu nedenle sadece yurt dışı işi için Turkmall Platformu kurduk. Bir şirket kurduk. Bu platform ile Türk perakendecisine yurt dışında kolaylık sağlayıp, finansman imkanı yaratıp büyümesine katkıda bulunmak istiyoruz. Türkiye dışında gireceğimiz yeni ülkelerde perakendecilerle yaptığımız işbirliğini farklı boyutlara, ortaklık haline getirebiliriz." Konferansın ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eyüboğlu, söz konusu platform ile firmalara yurt dışında lokasyon, finansman ve lojistik olanağı sağlayacaklarını, yurt dışında bazı markaları büyütebileceklerini ifade ederek, Türk perakendecilerin henüz Libya pazarını bilmediğini söyledi.

"Libya'daki devrimin 40. yıl dönümü olan Eylül ayında temel atacağız"

Multi Turkmall Üst Yöneticisi Eyüboğlu, "Libya için 3 alışveriş merkezi projemiz var. Libya'daki 2 projemiz başkent Trablus'ta, bir projemiz ise Bingazi'de olacak. Her biri yaklaşık 220 milyon avro olan Trablus'taki 2
projemizin temelini Libya'daki devrimin 40. yıl dönümü olan Eylül ayında atacağız. Araziyi aldık, etrafını çevirdik. Libya'daki yatırım toplamda 500 milyon avronun üzerinde" şeklinde konuştu. Trablus'taki 2 alışveriş merkezinin büyüklüğünün 60-80 bin metrekare arasında değişeceğini, "Forum" adını çok sevdikleri için Libya'da da bu marka altında büyüyebileceklerini ifade eden Eyüboğlu, Libya'ya yatırımcı olarak gitmelerinin, Türk perakendecilere çok yarayacağını, söz konusu alışveriş merkezlerinde oradaki halkın yüzde 80'ine hitap eden ürünler olacağını bildirdi.

"Oraya gitmek isteyen firmalar var" diyen Eyüboğlu, söz konusu alışveriş merkezleri için Libya Ekonomik ve Sosyal Gelişme Fonu ile yapacakları ortaklığın yüzde 50-50 olduğunu anlattı. Eyüboğlu, "Libya'daki projelerde başka ortaklık isteyen olursa bakacağız. Libya'nın Tunus ve Mısır sınırlarında alışveriş merkezi yapma konusunda da bu fondan bize teklif geldi. Düşünme aşamasındayız" diye konuştu.

Büyüme potansiyeli olan pazarları araştırdıklarını, perakendede büyümek için Suriye ve İran pazarlarına da baktıklarını belirten Eyüboğlu, "Şu anda Afrika büyüyebileceğimiz bir pazar. Afrika çok önemli bir pazar olacak" dedi. (AA)

 


Geri Dön