07 / 07 / 2024

Multiplan Yalıtım, Dow Elastomers ile görücüye çıkıyor!

Multiplan Yalıtım, Dow Elastomers ile görücüye çıkıyor!

Dünyanın en büyük ikinci kimya firması olan Dow Chemicalın birimlerinden biri olan Dow Elastomers, 30 yıldır Türkiyede üretim yapan Nuh Groupun grup şirketlerinden biri olan Multiplan Yalıtım Sistemleri ile birlikte yeni bir ürün lansmanı yapıyor.



Türkiyede 30 yıldır üretim yapan Nuh Groupun grup şirketlerinden biri olan ve sentetik örtülerde Avrupanın ilk üç yalıtım firması arasında yer alan Multiplan Yalıtım Sistemleri,dünyanın en büyük ikinci kimya firması olan Dow Chemicalın birimlerinden biri olan Dow Elastomersile birlikte yeni bir ürün lansmanı yapıyor.

TPO çatı membranı adı verilen bu ürünü Türkiyede ilk kez Multiplan Yalıtım Sistemleri üretiyor. Ürünün hammaddesinin yüzde 80ini Dow sağlıyor.Ürünün teknolojisi ile Multiplan Yalıtım Sistemlerine ait.

Bu lansmanın ana konusu dünyada ve Türkiyede çatı sektöründeki yeni trenler olacak. Artık hem su yalıtımı sağlayan hem de kendi elektriğini üreten ve enerji tasarrufu sağlayan çatılar konuşuluyor. Ülkemizde bu çatılara geçilmesi için neler yapılmalı Sektör nereye gidiyor gibi sorulara yanıt aranacak. Bu anlamda Türkiyede ilk kez üretilecek olan TPO membran önemli bir çözüm ortağı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca enerji üreten fotovoltaik güneş enerjisi panelleri de ele alınacak.

MULTİPLAN YALITIM SİSTEMLERİ

Bu lansmana,MultiplanYalıtım Sistemleri Genel Müdürü M. Nazım Yavuz ev sahipliği yapıyor. Multiplan Yalıtım Sistemleri San. Tic. A.Ş., Türk sanayicisi ve inşaat sektörünün talep ettiği yüksek kaliteli ürünleri, tam 30 yıldır Gebze Organize Sanayi Bölgesindeki son teknolojiye uygun fabrikalarında üreten Nuh Groupun grup şirketlerinden biri.

Almanyanın önde gelen PVC su yalıtım membranları üreticisi olan Multiplan Yalıtım Sistemleri, Türkiyede Nuh Group ile ortaklığa sahip. Multiplan Yalıtım Sistemleri, Almanya ve Macaristan fabrikalarından sonra İstanbul Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan modern üretim tesislerinde ürettiği PVC membranlarını, Doğu Avrupa, Rusya ve ülkemiz yapı sektörünün hizmetine sunuyor.

Ar-Ge ve teknik ofisinin desteği ile projelere özel uygulama detay ve çözümleri üreten Multiplan Yalıtım Sistemleri, sentetik örtülerde Avrupanın en büyük ilk üç yalıtım firması içinde yer alıyor.

Türkiyede ilk kez PVC membran üretimini gerçekleştiren Multiplan Yalıtım Sistemleri, yapılara temelden çatıya kadar su yalıtımında kesin çözüm sunuyor.

Bünyesinde yer alan Ar-Ge firması sayesinde kendini sürekli olarak geliştiren Multiplan Yalıtım Sistemleri, şimdi Türkiyeye yeni bir ürün daha getirdi. TPO bazlı su yalıtım membranı üretimine başlayan Multiplan Yalıtım Sistemleri, dünyada TPO membran üreten sekiz firmadan biri.

Güneş enerjisi panellerinin altında kullanılması sağlıklı olan tek ürün: TPO Çatı Membranları

Dünyada çatıların su yalıtımında artık yeni teknolojili ürünler kullanılıyor. Bunların başında ise TPO bazlı su yalıtım membranları geliyor. TPO membran, en basit tanımıyla çatılarda su yalıtımında son kat olarak kullanılan sentetik bir örtü çeşidi. Özellikle AVM ve fabrika gibi endüstriyel yapılarda kullanılıyor.

1993 yılından sonra TPO tek katlı çatı yalıtım örtüleri pazarı, yılda yüzlerce milyon metrekarelik büyüme gösterdi ve ABDde tek katlı çatı yalıtım örtüleri içerisinde en hızlı büyüyen segmenti oluşturdu. 2009 yılı verilerine göre; Avrupada toplam 412 milyon metrekarelik membran pazarında TPO çatı membranları 15 milyon metrekarelik pazar payına sahip. Pazarda en hızlı büyüme gösteren membranların başında gelen TPO çatı membranlarının 2012ye kadar yüzde 6lık büyüme kat etmesi bekleniyor.

Solar Membran Teknolojisi İle Çatılar Kendi Elektriğini Üretiyor

TPO çatı membranı üzerine ince film teknolojisi ile lamine edilen fotovoltaik güneş enerjisi panelleri ile çatılar enerji üretiyor. Özellikle AVM ve fabrika gibi endüstriyel yapılarda büyük bir enerji tasarrufu sağlanıyor.

Yani bu yönüyle TPO membran, yeşil enerji kullanımını da teşvik ediyor. Çünkü dünyada güneş enerjisi panellerinin altında kullanılması sağlıklı olan tek ürün TPO membran. Güneş enerjisi panellerinin ortalama 20-25 sene ömrü olması gerekiyor. TPO dışındaki diğer membranların ömrü bu kadar uzun olmadığı için güneş enerji panelinin ömrünü kısaltıyorlar. Sonuç olarak fotovoltaik güneş enerjisi panelleri ile birleştirilen TPO çatı membranları dört şey sağlıyor:

 Su yalıtımı
 Enerji giderlerinde azalma
 Karbondioksitten ve getirdiği maliyetlerden kaçınma
 Rekabet gücünün arttırılması

Ayrıca bu birleşik sistem kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahip. Görsel olarak kötü bir görünümü olmadığı için görüntü kirliliği de oluşturmuyor.

TPO Çatı Membranlarının Avantajları

Çevre dostu TPO membran, yalıtım sektöründe bir kilometre taşı

Yaygın olarak kullanılan diğer termoplastik çatı membranlarının aksine TPOmembranlar, klor veya klor ihtiva eden maddeler içermiyor. Bu özelliği sayesinde "yeşil" yani çevre dostu bir ürün olarak kabul gören TPO membranlar,  yalıtım sektöründe önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor.

Energy Star ibareli TPO ile çatılarda yüzde 80 enerji tasarrufu

TPO membranların karakteristik özelliklerinden biri yüksek yansıtıcılık özelliğine sahip olması. Bir taraftan su yalıtımı yapan TPO membranlar, beyaz renkli yüzeyinin yansıtıcılığısayesinde yüzde 80e varan enerji tasarrufu sağlıyor.

TPO membranlar, üzerlerinde mantar ve yosun oluşumuna izin vermediği için zamanla bu yansıtıcılık değerinin düşmesine ve elde edilen enerji tasarrufunun azalmasına da engel oluyor.

Ayrıca günümüze kadar sadece buzdolabı, bilgisayar ve çeşitli elektronik cihazlarda gördüğümüz Energy Star ibaresi artık TPO membranların da üzerinde bulunuyor.

% 100 geri dönüştürülebilir

TPO membranlar, üretim prosesi süresince %100 geri dönüştürülebiliyor. Eğer gerekli görülür ise üretim prosesi esnasında malzeme kırıcılardan geçirilerek öğütülüyor ve tekrar şekil verilmek üzere işleme tabi tutulabiliyor.

Yangını geç iletiyor, damlamıyor

TPO membranlar, içeriğindeki yangın geciktirici katkı maddeleri sayesinde yangını geç iletme ve damlamama özelliğine sahip. Bu da yangının hızlı yayılmasını engelliyor.

Darbelere ve rüzgara karşı üstün dayanım, güvenli uygulama

TPO reçinesi; hava şartlarına dayanım, alev geciktirici ve renklendirici pigment katkı malzemeleri ile harmanlanarak çatı üzerinde karşılaşacağı tüm çevresel koşullara dayanabilmesi sağlanıyor. TPO membranın alt ve üst katmanları arasına, fiziksel dayanımını arttırmak amacı ile donatı malzemesi yerleştiriliyor. Donatı malzemesi yerleştirilmiş TPO membranlar, homojen membranlara kıyasla daha yüksek çekme, yırtılma ve delinme mukavemeti sergiliyor.

TPO membran sistemleri rüzgr kaldırma yüklerine de son derece dayanıklı. Yalıtım örtüsü alt tabakaya tümü ile birleştirildiği için rüzgr sebebi ile dalgalanma yapmıyor. Hiçbir şekilde hareket etmeyeceği ve dalgalanmayacağı için tümüyle yapıştırılan sistemler, görselliğin önemli olduğu yüksek eğimli ve kubbe tipi çatılarda da ideal çözüm yöntemi sunuyor. Bu özellik güvenlik açısından da önemli.

TPO ile çatılarda onarım çok kolay

TPO membranların başlıca avantajlarından biri de sıcak hava kaynak metodu ile kaynayabilme özelliği. Kaynak sonucu oluşan yapı,membranın kendisinden bile daha sağlam oluyor.
Tekrar tekrar şekil verilebilen bir ürün olduğu için çatılarda onarıma da son derece müsait.

Geniş levha teknolojisi uygulama masraflarını düşürüyor

TPO membranların çatı sektörüne getirdiği bir diğer avantaj ise geniş levhalar halinde üretilebiliyor olması. Günümüzde 3,66metre genişliğe kadar üretilen TPO membranlar, hem kaynak işleminden hem de malzemeden tasarruf elde edilmesini sağlıyor. Bu sayede uygulama harcamalarını da asgariye düşürüyor. Geniş levhalar daha az sayıda sabitleme elemanı kullanımını, uygulamacının daha az rulo ile işini tamamlamasını ve daha az bini payı sağlıyor.

FotovoltaikGüneş Enerjisi Panelleri

Dünya yeşil binakonseptine doğru hızla ilerliyor, bu doğrultuda yeni ürün ve teknolojiler önem kazanıyor. Yeşil binaların en önemli unsurlarından biri olan çatılar da yeni bir trend yakaladı. Yakın zamana kadar hiçbir işe yaramayan, atıl kalan çatılar artık kendi enerjisini kendi üretir, hatta fazla enerjiyi devlete satarak binalar için gelir elde eder hale geldi.  İşte bu trend içindefotovoltaik güneş enerjisi panelleri, yeşil bina konseptinin olmazsa olmaz parçası konumunda.

Enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerjiler konusunda gerekli önlemler alınmazsa, çok değil bundan sadece 9 yıl sonra fosil yakıt rezervlerinin yarısı tükenmiş olacak. Tabi bu durumun bir de ekolojik boyutu var. Fosil yakıtların ürettiği enerji yeterli olsa bile, sadece oksijen emisyonunu dengelemek için 7 milyon metrekarelik 980 futbol sahası kadar ormanlık alan gerekiyor. 

Oysa fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri, fosil yakıtlara erişim maliyetini ve genel enerji maliyetlerini azaltıyor. Küresel iklim değişikliği ve bunun sonucunda ortaya çıkan doğal afetlerin zararlarını azaltarak; afetler sonrası yapılan yardımlar, yeniden inşa maliyetleri ve siyasi istikrarsızlıkları engelliyor. Sağlık ve iyi bir yaşam imknı sunuyor.

Güneş enerjisinin 1 yılda ürettiğini fosil yakıtlar 30 yılda üretiyor

Güneş enerjisi, coğrafi konumu ve güneş alma düzeyine bağlı olarak, 200 kWp alanla yılda 262 MWh enerji üretiyor. Aynı enerjinin fosil yakıtlarla üretilebilmesi için gerekli süre ise 30 yıl... Yani güneş enerjisinin bir yılda ürettiği enerjiyi fosil yakıtlar 30 yılda ancak üretebiliyor.

Güneş enerjisi panellerinin yaygınlaşması ile sürdürülebilir ve limitsiz mevcut enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve krlı bir yatırım dönüşü sağlanıyor.

Tüm bu ekonomik ve ekolojik yararlarının yanı sıra fotovoltaik güneş enerjisi panellerinin bazı psikolojik avantajları da var. Örneğin, dünyanın korunması için bir sağduyu ve çevreye dost ürünlere yönelen müşteriler için sürdürülebilir ürünlere doğru bir trend oluşturuyor. Yeşilin artması ile çalışanların motivasyonu güçlendiriliyor. Analistler, iyi bir risk yönetimi ile çevresel tehdidin finansal yatırıma dönüştürüleceğini öngörüyor.

ÇATILARDAN SES GELİYOR!

İnsanlığın savurganca tüketimi sonucunda enerji kaynakları hızla tükeniyor. Araştırmalara göre; 2020de Türkiyenin enerji ihtiyacı bugüne göre yüzde 160 artacak ve elektrik tüketimi günümüz rakamlarının 2.5 katına çıkacak. Peki, giderek artan bu talep nasıl karşılanacak

Elbette enerji verimliliği ile Ve enerji verimliliğinin yolu da en başta çatılardan geçiyor.

Dünya yeşil bina konseptine doğru hızla ilerlerken çatı sektörü de yepyeni bir boyuta taşınıyor. Artık yeni moda çatılar, su yalıtımı sağlayarak binayı korumasının yanı sıra hem enerji üretiyor hem de enerji tasarrufu yapıyor.

Ve bu teknoloji, sentetik örtüler pazarında Avrupanın en büyük ilk üç firması içinde yer alan Multiplan Yalıtım Sistemleri ve inovasyon lideri Dow Elastomers işbirliği ile artık Türkiyede.

19 Nisanda su yalıtımı, enerji üretimi ve tasarrufu konularına çatılardan gelen SESle yanıt arayacağımız TPO Membran Lansmanında, siz değerli basın mensubu dostlarımızı da aramızda görmekten onur duyarız.

DOW ELASTOMERS ve MULTİPLAN YALITIM SİSTEMLERİ TPO ÇATI MEMBRANLARI, FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ
TPO çatı membranı adı verilen bu ürünü Türkiyede ilk kez Multiplan Yalıtım Sistemleri üretiyor. Ürünün hammaddesinin yüzde 80ini Dow sağlıyor. Ürünün teknolojisi ile Multiplan Yalıtım Sistemlerine ait.
Bu lansmanın ana konusu dünyada ve Türkiyede çatı sektöründeki yeni trenler olacak. Artık hem su yalıtımı sağlayan hem de kendi elektriğini üreten ve enerji tasarrufu sağlayan çatılar konuşuluyor. Ülkemizde bu çatılara geçilmesi için neler yapılmalı Sektör nereye gidiyor gibi sorulara yanıt aranacak. Bu anlamda Türkiyede ilk kez üretilecek olan TPO membran önemli bir çözüm ortağı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca enerji üreten fotovoltaik güneş enerjisi panelleri de ele alınacak.

Elastomer, elastiklik özelliğine sahip bir polimer ve yani bilinen adıyla kauçuk
Dow Elastomers, elastomer pazarında ürün bazında sahip olduğu en büyük pazar payı ile dünya lideriFirma, sürdürülebilir, enerji tasarrufu sağlayan ve geri dönüştürülebilir çözümlere odaklı çalışıyor.
Elastomerin başlıca kullanım alanları şöyle:

 OTOMOTİV; gövde panelleri, ön ve arka sistemleri, iç döşeme, elektrik sistemleri gibi uygulamalarda kullanılır.

 YAPIŞTIRICILAR; paketlemede ve dokuma olmayan malzemelerin yapıştırılmasında kullanılır.

 YAPI ve İNŞAAT; su yalıtım membranlarında ve döşemelerde kullanılır. Ayrıca elastomerler çatıları daha serin tutmak için, kızılötesi ışığı yansıtan tek kat çatı membranları üretimi için kullanılır.

 SAĞLIK ve HİJYEN;bebek bezlerinde ve hijyenik kadın petlerinde (esneklik sağlayan ve cilt sağlığını koruyan reçine içerir) kullanılır.

 EV GEREÇLERİ; tasarımda esneklik ve dayanıklılık sağlar. Ev gereçlerinin kırılmasını önler.

 AYAKKABI; mükemmel bir konforla üstün dayanıklılık ve hafif malzemelerden ayakkabı sağlar.

 OYUNCAKLAR ve BEBEK ÜRÜNLERİ; elastomerler dayanıklılık ve oyuncakların esnekliğini sağlar.

 SPOR ve EĞLENCE; içecek kilitlerinin kolay açılmasını ve korunmasını sağlayan yardımcı elastomerik düzenleyiciler içerir. 

Dünyada çatıların su yalıtımında artık yeni teknolojili ürünler kullanılıyor. Bunların başında ise TPO bazlı su yalıtım membranları geliyor. TPO membran, en basit tanımıyla çatılarda su yalıtımında son kat olarak kullanılan sentetik bir örtü çeşidi. Özellikle AVM ve fabrika gibi endüstriyel yapılarda kullanılıyor.

1993 yılından sonra TPO tek katlı çatı yalıtım örtüleri pazarı, yılda yüzlerce milyon metrekarelik büyüme gösterdi ve ABDde tek katlı çatı yalıtım örtüleri içerisinde en hızlı büyüyensegmenti oluşturdu.

2009 yılı verilerine göre; Avrupada toplam 412 milyon metrekarelik membran pazarında TPO çatı membranları 15 milyon metrekarelik pazar payına sahip. Pazarda en hızlı büyüme gösteren membranların başında gelen TPO çatı membranlarının 2012ye kadar yüzde 6lık büyüme kat etmesi bekleniyor.

Solar Membran Teknolojisi İle Çatılar Kendi Elektriğini Üretiyor

TPO çatı membranı üzerine ince film teknolojisi ile lamine edilen fotovoltaik güneş enerjisi panelleri ile çatılar enerji üretiyor. Özellikle AVM ve fabrika gibi endüstriyel yapılarda büyük bir enerji tasarrufu sağlanıyor.
Yani bu yönüyle TPO membran, yeşil enerji kullanımını da teşvik ediyor. Çünkü dünyada güneş enerjisi panellerinin altında kullanılması sağlıklı olan tek ürün TPO membran. Güneş enerjisi panellerinin ortalama 20-25 sene ömrü olması gerekiyor. TPO dışındaki diğer membranların ömrü bu kadar uzun olmadığı için güneş enerji panelinin ömrünü kısaltıyorlar.
Sonuç olarak fotovoltaik güneş enerjisi panelleri ile birleştirilen TPO çatı membranları dört şey sağlıyor:
 Su yalıtımı
 Enerji giderlerinde azalma
 Karbondioksitten ve getirdiği maliyetlerden kaçınma
 Rekabet gücünün arttırılması

Ayrıca bu birleşik sistem kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahip. Görsel olarak kötü bir görünümü olmadığı için görüntü kirliliği de oluşturmuyor.

TPO Çatı Membranlarının Avantajları

Çevre dostu TPO membran, yalıtım sektöründe bir kilometre taşı

Yaygın olarak kullanılan diğer termoplastik çatı membranlarının aksine TPOmembranlar, klor veya klor ihtiva eden maddeler içermiyor. Bu özelliği sayesinde "yeşil" yani çevre dostu bir ürün olarak kabul gören TPO membranlar,  yalıtım sektöründe önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor.

Energy Star ibareli TPO ile çatılarda yüzde 80 enerji tasarrufu

TPO membranların karakteristik özelliklerinden biri yüksek yansıtıcılık özelliğine sahip olması. Bir taraftan su yalıtımı yapan TPO membranlar, beyaz renkli yüzeyinin yansıtıcılığısayesinde yüzde 80e varan enerji tasarrufu sağlıyor.

TPO membranlar, üzerlerinde mantar ve yosun oluşumuna izin vermediği için zamanla bu yansıtıcılık değerinin düşmesine ve elde edilen enerji tasarrufunun azalmasına da engel oluyor.

Ayrıca günümüze kadar sadece buzdolabı, bilgisayar ve çeşitli elektronik cihazlarda gördüğümüz Energy Star ibaresi artık TPO membranların da üzerinde bulunuyor.

% 100 geri dönüştürülebilir

TPO membranlar, üretim prosesi süresince %100 geri dönüştürülebiliyor. Eğer gerekli görülür ise üretim prosesi esnasında malzeme kırıcılardan geçirilerek öğütülüyor ve tekrar şekil verilmek üzere işleme tabi tutulabiliyor.

Yangını geç iletiyor, damlamıyor

TPO membranlar, içeriğindeki yangın geciktirici katkı maddeleri sayesinde yangını geç iletme ve damlamama özelliğine sahip. Bu da yangının hızlı yayılmasını engelliyor.

Darbelere ve rüzgara karşı üstün dayanım, güvenli uygulama

TPO reçinesi; hava şartlarına dayanım, alev geciktirici ve renklendirici pigment katkı malzemeleri ile harmanlanarak çatı üzerinde karşılaşacağı tüm çevresel koşullara dayanabilmesi sağlanıyor. TPO membranın alt ve üst katmanları arasına, fiziksel dayanımını arttırmak amacı ile donatı malzemesi yerleştiriliyor. Donatı malzemesi yerleştirilmiş TPO membranlar, homojen membranlara kıyasla daha yüksek çekme, yırtılma ve delinme mukavemeti sergiliyor.

TPO membran sistemleri rüzgr kaldırma yüklerine de son derece dayanıklı. Yalıtım örtüsü alt tabakaya tümü ile birleştirildiği için rüzgr sebebi ile dalgalanma yapmıyor. Hiçbir şekilde hareket etmeyeceği ve dalgalanmayacağı için tümüyle yapıştırılan sistemler, görselliğin önemli olduğu yüksek eğimli ve kubbe tipi çatılarda da ideal çözüm yöntemi sunuyor. Bu özellik güvenlik açısından da önemli.

TPO ile çatılarda onarım çok kolay

TPO membranların başlıca avantajlarından biri de sıcak hava kaynak metodu ile kaynayabilme özelliği. Kaynak sonucu oluşan yapı,membranın kendisinden bile daha sağlam oluyor.
Tekrar tekrar şekil verilebilen bir ürün olduğu için çatılarda onarıma da son derece müsait.

Geniş levha teknolojisi uygulama masraflarını düşürüyor

TPO membranların çatı sektörüne getirdiği bir diğer avantaj ise geniş levhalar halinde üretilebiliyor olması. Günümüzde 3,66metre genişliğe kadar üretilen TPO membranlar, hem kaynak işleminden hem de malzemeden tasarruf elde edilmesini sağlıyor. Bu sayede uygulama harcamalarını da asgariye düşürüyor. Geniş levhalar daha az sayıda sabitleme elemanı kullanımını, uygulamacının daha az rulo ile işini tamamlamasını ve daha az bini payı sağlıyor.

FotovoltaikGüneş Enerjisi Panelleri

Dünya yeşil binakonseptine doğru hızla ilerliyor, bu doğrultuda yeni ürün ve teknolojiler önem kazanıyor. Yeşil binaların en önemli unsurlarından biri olan çatılar da yeni bir trendyakaladı. Yakın zamana kadar hiçbir işe yaramayan, atıl kalan çatılar artık kendi enerjisini kendi üretir, hatta fazla enerjiyi devlete satarak binalar için gelir elde eder hale geldi.  İşte bu trend içindefotovoltaik güneş enerjisi panelleri, yeşil bina konseptinin olmazsa olmaz parçası konumunda.

Enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerjiler konusunda gerekli önlemler alınmazsa, çok değil bundan sadece 9 yıl sonra fosil yakıt rezervlerinin yarısı tükenmiş olacak. Tabi bu durumun bir de ekolojik boyutu var. Fosil yakıtların ürettiği enerji yeterli olsa bile, sadece oksijen emisyonunu dengelemek için 7 milyon metrekarelik 980 futbol sahası kadar ormanlık alan gerekiyor. 

Oysa fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri, fosil yakıtlara erişim maliyetini ve genel enerji maliyetlerini azaltıyor. Küresel iklim değişikliği ve bunun sonucunda ortaya çıkan doğal afetlerin zararlarını azaltarak; afetler sonrası yapılan yardımlar, yeniden inşa maliyetleri ve siyasi istikrarsızlıkları engelliyor. Sağlık ve iyi bir yaşam imknı sunuyor.

Güneş enerjisinin 1 yılda ürettiğini fosil yakıtlar 30 yılda üretiyor

Güneş enerjisi, coğrafi konumu ve güneş alma düzeyine bağlı olarak, 200 kWp alanla yılda 262 MWh enerji üretiyor. Aynı enerjinin fosil yakıtlarla üretilebilmesi için gerekli süre ise 30 yıl... Yani güneş enerjisinin bir yılda ürettiği enerjiyi fosil yakıtlar 30 yılda ancak üretebiliyor.

Güneş enerjisi panellerinin yaygınlaşması ile sürdürülebilir ve limitsiz mevcut enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve krlı bir yatırım dönüşü sağlanıyor.

Tüm bu ekonomik ve ekolojik yararlarının yanı sıra fotovoltaik güneş enerjisi panellerinin bazı psikolojik avantajları da var. Örneğin, dünyanın korunması için bir sağduyu ve çevreye dost ürünlere yönelen müşteriler için sürdürülebilir ürünlere doğru bir trend oluşturuyor. Yeşilin artması ile çalışanların motivasyonu güçlendiriliyor. Analistler, iyi bir risk yönetimi ile çevresel tehdidin finansal yatırıma dönüştürüleceğini öngörüyor.

M.NAZIM YAVUZ (MULTİPLAN YALITIM SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRÜ)

1968 yılında Artvinde doğan Nazım Yavuz, öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamladı. 1994te Oyakta Dış Ticaret Uzmanı olarak profesyonel iş hayatına başlayan Yavuz, 1999 yılında kurduğu firmasıyla Henkel PVC membranlarının Türkiye temsilciliğini alarak yapı sektörüne hizmet verdi.

2004 yılında NuhGroup ve Alman VWS Multiplan firmalarını bir araya getirip Multiplan Yalıtım Sistemleri A.Ş. firmasını kurdu. Yavuz, halihazırda enerji sektöründe faaliyet gösteren OC3 Enerji ve Multiplan Yalıtım Sistemlerinin Genel Müdürlük görevlerini yürütüyor.
 
Yavuz, aynı zamanda sektörü temsil eden Çatıderde (Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği)Başkan Yardımcısı.Evli ve iki çocuk babası olan Yavuz, Almanca ve İngilizce biliyor.

DOW ELASTOMERS ve EMEA BÖLGE MÜDÜRÜ PIERRE BURELLI

Bu lansman için Dow Elastomersin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA-Europe, TheMiddle East andAfrica) Bölgesi Müdürü Pierre Burelli Türkiyeye geliyor.

Dünyanın en büyük ikinci kimya firması olan Dow, dünyanın temiz su ve yenilebilir enerji gibi sorunlarına çözüm bulmaya çalışan bir firma.Elektronik, su, enerji, kaplamalar ve tarım gibi alanlardaki ileri teknoloji ürünleri ile 160 ülkedeki müşterilerine geniş yelpazede çözümler sunuyor.2010 yılı cirosu 53,7 milyar dolar olan Dow, dünya çapında 50 bin kişiye istihdam sağlıyor. Şirketin 5 binden fazla ürünü dünyada 35 ülkede üretiliyor. Dünya devi Dow, 1971 yılından bu yana da Türkiyede faaliyet gösteriyor.


Geri Dön