27 / 04 / 2024

Murat Aysan: Konutta hazirandan sonrası karanlık

Murat Aysan: Konutta hazirandan sonrası karanlık

KDV ve tapu harçlarındaki indirimin bitmesi, dövizle kredinin kaldırılması konut alım-satımını düşürecek



Hükümetin aldığı kararları eleştiren DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, bu kararların ardından konutta kredili alım satımın olumsuz etkileneceğini belirterek "Sektör için yeni önlemler açıklanacağını umuyoruz" dedi.

Net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerindeki KDV'nin yüzde 8 olarak uygulanmasına son verilerek yüzde 18'e çıkarılması, tapu harçlarında da yeni bir indirime gidilmemesiyle `üzülen' konut sektörü, döviz kredisi kullanımının sınırlandırılmasından da rahatsız.
Lüks konut satışlarının dövizle yapıldığını ve üst gelir grubunun kredilerini de dövizle görmek istediklerini belirten DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, "Hükümet 32 Sayılı karar ile Türkiye'ye yerleşik yurttaşların döviz kredisi kullanımını sınırlandırdı. Bu gelişme, özellikle lüks konutların kredilendirilmesinde çok zorluk yaşanmasına neden olacak. Konut alım-satımını azaltacaktır. Fiyatların da düşmesi beklenebilir. Bunlar sektör açısından çok olumsuz olur" diye konuştu. Aysan, yaz aylarının zaten çok durgun geçtiğini belirterek bu ay sonundan itibaren piyasayı biraz hareketlendiren lüks konut satışlarının da azalacağını ifade etti. Aysan şöyle devam etti:
"Dövize endeksli krediler, özellikle lüks gelir grubunca tercih ediliyor. Çünkü çok daha avantajlı, TL ile taksitler çok daha yüksek. Toplam krediler içindeki payı yüzde 8, TL karşılığı 3-3,5 milyar TL. Şimdi bu piyasa açısından büyük risk var. Hükümetin yeni önlemler açıklamasını umuruyoruz."
 
Ev değiştirmek isteyene `takas kredisi'
DD Mortgage, mevcut evini satıp daha iyi ya da daha büyük bir ev almak isteyenlere seçenek oluyor. `Süper Takas Kredisi' ile alınacak yeni ev ile mevcut evi teminat gösterek yeni evin ekspertiz değerinin yüzde 100'üne kadar kredi kullanılabiliyor. DD Mortgage Genel Müdürü Aysan, krediyle ilgili sistemi anlatırken takasın yeni olmadığını ancak eski evi satma süresini 6 aydan 24 aya çıkardıklarını belirtti. 24 ayın ise aslında `belirsizliği sevmeyen Türkler'den çok ilgi görmediğini de kaydetti.
DD Mortgage'ın `Süper Takas Kredisi', iki ayrı krediden oluşuyor. 24 ay içerisinde diledikleri zaman, mevcut evlerini sattıklarında sadece o ana kadar işlemiş olan faizi ile birlikte ücretsiz olarak kapatacakları, tek ödemeli  bir kredi ve kalan tutar için taksitli bir diğer kredi. Kredi ile mevcut evin, 24 ayda satılabilecek değeri düşünülerek (değerin üzerinde de satabilirsiniz) kullanılabiliyor. Daha yüksek değere satılırsa kredi kapatmada ya da parayı ihtiyaçlar için kullanmak mümkün.
Fatma Koşar/Cumhuriyet

Geri Dön