Sektörel

Murat Kayacı: DAKS'ın 15 milyar TL ödeme gücü var!

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Kayacı, DASK’ın bugünkü sigortalılık oranına göre tek bir deprem için sahip olduğu 15 milyar liralık ödeme gücünün, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra aldığı yolu ortaya koyan önemli bir gösterge olduğunu söyledi.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, DASK’ın bugünkü sigortalılık oranına göre tek bir deprem için sahip olduğu 15 milyar liralık ödeme gücünün, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra aldığı yolu ortaya koyan önemli bir gösterge olduğunu belirterek, “Kurum, olası büyük bir depremde, depremin ardından kendi kaynakları ve yurtdışı piyasalardan aldığı korumalarla bu seviyedeki bir hasarı karşılayabilecek kapasitededir” dedi.


Kayacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, poliçelerin yüzde 85’ine yakınını birinci ve ikinci derece risk bölgesinde bulunan konutlara yapılan Zorunlu Deprem Sigortası’nın oluşturduğunu belirtti.


Marmara’da % 55

Deprem riski yüksek olan bölgelerden olan Marmara’da bulunan İstanbul’un ise yüzde 55 sigortalılık oranına sahip olduğunu ifade eden Kayacı, şunları kaydetti:


“Çeşitli mecraları kullanarak, hem ulusal, hem de yerel ölçekte pek çok bilinçlendirme ve tanıtım projesini hayata geçirdik. Çalışmalarımızı ‘Depreme hazır bir Türkiye’ için hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Başlıca hedefimiz, depreme hazırlıklı olma ve sigortalılık bilincini artırarak  sistemimizdeki konutların tamamını zorunlu deprem sigortası güvencesi altına almak. DASK ve ilgili diğer devlet kurumları olarak, bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları ile vatandaşlarımıza ulaşıp depremde oluşabilecek zararları azaltmayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımızın olası bir deprem tehlikesi için harekete geçmeleri, diğer tedbirlerin yanında finansal bir önlem olan Zorunlu Deprem Sigortası ile maddi olarak yaşayabilecekleri zararı azaltabileceklerini öğrenmeleri gerekiyor. Bu yüzden ülke genelindeki sigortalılık açısından değerlendirdiğimizde sigortalılık oranı diğer ülkelere göre kıyaslandığında yüksek olsa da nihai hedefimiz, tüm konutların deprem sigortası ile teminat altına alınması.”


Büyük bir depremde, hatta olası İstanbul depreminde de devlet bütçesinden ayrı finansal bir kaynakla depremden sonra da hayatın devam edeceği bir İstanbul’a sahip olunabilmesi için Zorunlu Deprem Sigortası olan konut oranının daha yukarılara çekilmesi gerektiğini belirten Kayacı, evlerini Zorunlu Deprem Sigortası ile teminat altına almayan  vatandaşların sigorta yaptırmasını önerdi.


AA