28 / 04 / 2024

Murat Kurum: Bingöl'de 638 ağır hasarlı bina tespit ettik!

Murat Kurum: Bingöl'de 638 ağır hasarlı bina tespit ettik!

Murat Kurum, Bingöl'deki hasar tespit çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Kurum, 100 binanın ağır hasarlı olduğunu belirtti...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bingöl'de yaşanan deprem sonrasında yapılan hasar tespit çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Kurum, "Bingöl'deki depremin ardından 224 kişilik ekiple hasar tespit çalışmalarını başlattık ve merkez üssü diyebileceğimiz Kaynarpınar, Elmalı ve Dinarbey köylerinde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Kaynarpınar köyümüzde 19 ağır ve yıkık, Elmalı'da 81 ağır yıkık, 9 orta hasarlı, Dinarbey'de de 35 ağır ve yıkık, 2 orta hasarlı bina tespiti yaptık" diye konuştu.

Kurum "Bingöl'ün tamamında toplamda 638 bina ağır ve yıkık, 12 bina orta hasarlı, Erzurum Çat ilçemizde 189 bina ağır ve yıkık, 9 bina orta hasarlı, Erzincan Tercan ilçemizde de 38 bina ağır yıkık olarak tespit yapıldı. Toplamda 5 bin 900 binanın tespitini yaptık. En kısa sürede hafta sonuna kadar detaylı olarak tüm tespitleri yapıyor olacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, diğer depremlerde olduğu gibi hemen tüm birimlerle seferber olduklarına ve harekete geçtiklerine dikkat çeken Kurum, 700 kamu binasında inceleme yapıldığını ve 1 okulun ağır, 4 okulun da orta hasarlı olduğunu, 11 kamu kurum kuruluşlarında kısmi hasar tespit edildiğini dile getirerek, Bingöl'ün Yedisu ilçesinin Elmalı ve Dinarbey köylerinde başlatılan enkaz kaldırma çalışmasının hızla devam ettiğini söyledi. 

Hafta sonu çocukların Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına gireceğine vurgu yapan Kurum, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede okullarımızda tespitlerimizi yaptık. Gençlerimizin can güvenliği taşıma riski olan binaları tespitlerini, Milli Eğitim Bakanlığımızla istişare yapmak suretiyle, onların can güvenliğini teminat altına almış olduk. Hiçbir şekilde onları risk teşkil edecek binalara gerekli tedbirleri almak suretiyle sokmayacağız. Bu konuda vatandaşlarımız müsterih olsunlar." 

TOKİ tarafından köylerde yapacakları tarım köy, hem konut hem ahır uygulamasını başlattıklarını aktaran Kurum, en kısa sürede ihalesini yaparak, vatandaşların yaralarını sararak depremin etkilerini de ortadan kaldıracaklarına dikkat çekti.

Bakan Kurum, "Deprem gerçeği hiçbir zaman bitmiyor. Bin yıldır bu topraklarda depremle ilgili sorunlar, problemler yaşıyoruz. Dün Elazığ, Malatya'da yaşadık. Bugün Bingöl'de yaşayacağız. Önümüzdeki süreçte yine yaşama ihtimalimiz var. Çünkü bir deprem bölgesi kuşağı içerisindeyiz. Fay hatları üzerinde yaşıyoruz. Dolayısıyla riskli binalarla alakalı vatandaşlarımızdan rica ediyorum, riskli bina tespitlerini yapsınlar. Bakanlık olarak Türkiye'nin her yerinde deprem dönüşümü çerçevesinde projelerimizi yürütüyoruz" dedi. 

Bingöl depreminde 7 okul hasar gördü!

Bingöl'de 31 az hasarlı, 53 ağır hasarlı konut tespit edildi!


Geri Dön