Murat Kurum: Trabzon Uzungöl'de dönüşüm projesine başladık!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uzungöl'deki, Ayder'deki, Türkiye'mizdeki doğal olan, güzel olan, korunması gereken tüm alanları korumak için çalıştıklarını belirterek, "Bu çerçevede Valiliğimizle birlikte kaçak yapılarla mücadele kapsamında bu tür yapıların yıkımını gerçekleştirdik, bir dö
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, eski Avni Aker Stadı'nın bulunduğu alanda yapımı devam eden Millet Bahçesi inşaatında inceleme yaptı.
Kurum, "Bizim Sıfır Atık Mavi projemiz var. Bu kapsamda derelerimizin, göllerimizin, denizlerimizin hem içinde hem de kıyılarında temizlik yapıyoruz. Bu çerçevede gittiğimizde, baktığımızda denizimizin, gölümüzün, akarsuyumuzun içinden her şeyin çıktığını görüyoruz ve hakikaten içimiz sızlıyor" diye konuştu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bakanlığın şehirde süren çalışmalaryla ilgili bilgi aktaran Kurum, doğaya ve çevreye sahip çıkmak kapsamında tüm dünyanın gıpta ile ettiği, Türkiye'ye gelen herkesin görmek istediği Uzungöl'de çalışmaların devam ettiğine dikkat çekti.
Bakan Kurum, "Uzungöl'deki, Ayder'deki, Türkiye'mizdeki doğal olan, güzel olan, korunması gereken tüm alanları korumaya gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede Valiliğimizle birlikte kaçak yapılarla mücadele kapsamında bu tür yapıların yıkımını gerçekleştirdik. Yine Büyükşehir Belediyemizle hazine mülkiyetindeki yerlerin tahsisini yapmak suretiyle de Uzungöl'ün merkezinde bir dönüşüm projesine başladık" şeklinde konuştu.
Diğer taraftan Uzungöl'deki kaldırımların, sokakların aydınlatmaların iyileştirilmesi kapsamında tıpkı Ayder'de olduğu gibi benzer bir proje çalışması yaptıklarını belirten Kurum, şöyle konuştu:
"Oraya giden vatandaşlarımızın huzurlu bir şekilde orada vakit geçireceği, sosyal alanların, yürüyüş, bisiklet yollarının içinde olduğu bir projeyi Büyükşehir Belediyemizle, İller Bankası Genel Müdürlüğümüz yürütüyor. Bu çerçevede ilk etapta yaklaşık 3 milyon lira bedelli bir projeye başlıyoruz, haziran ayı içerisinde ihalesi gerçekleşecek, temmuz ayı içerisinde de hızlı bir şekilde imalatlara başlayacağız. İkinci etapta yıl bitmeden yine Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğümüzün hazırladığı Bakanlığımız bünyesindeki projenin de ihalesini gerçekleştireceğiz. Oraya hem maddi anlamda hem de teknik anlamda her türlü desteği verip Uzungöl'ümüzü dünya markası haline getirecek projeleri, adımları da inşallah yapıyor olacağız. Bu çerçevede projemiz devam ediyor."
- "Şehrin yaşam kalitesini artırmak için çalışıyoruz"
Kurum, Barma Yaylası projesiyle ilgili de bilgiler aktardı, şunları söyledi:
"Yine çevremize ilişkin diğer projemiz, biliyorsunuz Barma Yaylamız var, orayı da bugün ziyaret edeceğiz. Burada da yine ekolojik bir çalışma yapıyoruz, Barma Yaylası turbalığını korumak ve gelecek nesillere aktarmak maksadıyla 3 milyon lirayı hibe kapsamında Büyükşehir Belediyemize gönderdik. Bu kapsamda Trabzonlu vatandaşlarımızın gidebileceği, o doğal güzelliklere eşsiz şekilde bakacakları, vakit geçirecekleri alanların sadece o alanları koruma projesini Büyükşehir Belediyemizle birlikte yürütüyoruz. Bu çerçevede 332 bin metrekarelik alanın kesin korunacak, 10 milyon 200 bin metrekarelik kısmının da nitelikli koruma alanı olarak ilanını Kasım 2019'da Sayın Cumhurbaşkanımız imzalamıştı ve bu kapsamda projelerimizi yürütüyoruz."
Tüm bu yapılan projelerin Trabzon'un değerine, doğal ve kültürel güzelliklerine katkı sağlamak amacıyla olduğunu işaret eden Kurum, "Tüm ekibimizle birlikte söz verdiğimiz projeleri yapmak, şehrin yaşam kalitesini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.
Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Türkiye'de hem korunan alanların sayısını hem miktarını hem de bu alanlarla ilgili yapılacak projeleri takip ettiklerine dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Bu alanlarımıza zarar veren kim olursa olsun kuruluşlara ilişkin de hem hukuki hem de cezai işlemleri yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bu doğa, bu şehirler bizim ve buraya sahip çıkmak zorundayız. Maskemize ilişkin genelge yayınladık. Bu süreçte maskemize, mesafemize ve temizlik kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Maskelerimizin ayrı toplanmasına ilişkin belediyelerimizin ayrı çöp kutuları var ve o kutular da ayrı bir şekilde bertarafa gönderiliyor. Vatandaşlarımızdan da ricamız çevreye, doğaya sahip çıkmak adına, bu süreçte maskelerimizi kendimiz toplayarak 48 saat beklettikten sonra bertarafa göndermeleri. Yine belediyelerimizin ayırmış olduğu alanlara maskelerimizi atmak suretiyle şehirlerimize sahip çıkalım, bu ülke hepimizin."
Bakan Kurum, eski Avni Aker Stadı'nın olduğu alanda yapımı süren Millet Bahçesi inşaatındaki incelemelerinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle bir süre ara verdikleri şehir ziyaretlerine yeniden başladıklarını ifade ederek, yapılan projeleri yerinde incelediklerine dikkat çekti.
Trabzon'un önemli bir il olduğuna dikkat çeken Kurum, "Trabzon'umuza biz 18 yıllık AK Parti iktidarları döneminde 33 milyar liralık iş yaptık. Kentsel dönüşümden altyapıya, sosyal konuttan hastaneye, bölge parklarından, atık su tesisi, düzenli depolama tesisi, içme suyu gibi birçok işi yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Geldiğimiz süreçte hemen hemen Trabzon'umuzun tüm ilçelerinde yatırımlarımız var. Vatandaşımızın talepleri neyse gidip o sorunları yerinde görüp çözmek suretiyle projeler geliştiriyoruz" dedi.
Kurum, geçen iki yılda Trabzon'a çok sayıda ziyaret gerçekleştirdiğini dile getirerek, aciliyet gerektiren tüm işlerin yapılması kararının alındığını belirtti.
- "Dönüştürülmesi gereken her yerde proje yapmaya çalışıyoruz"
Hemen hemen her şehirde projelerinin olduğuna vurgu yapan Kurum, şu şekilde konuştu:
"Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm anlayışı ile dönüşmesi gereken acil öncelikli, riskli dediğimiz vatandaşımızın can ve mal güvenliği riskini taşıyan ki bu noktada hemen hemen her ilimizde projemiz var. Dönüştürülmesi gereken her yerde proje yapmaya çalışıyoruz. Buradan vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum ve gerçekten riskli olduğunu düşündükleri, deprem riski taşıdığını düşündükleri binaları ile ilgili gitsinler belediyelerimizi, çevre ve şehircilik müdürlüklerimize riskli bina tespiti yaptırsınlar çünkü biz geçtiğimiz depremlerde çok acılar yaşadık ve aynı acıları bir daha yaşamak, yaşatmak istemiyoruz ve bu çerçevede biz Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılığını sahaya, illerimize, ilçelerimize yansıtmaya çalışıyoruz. Bu konuda Bakanlık olarak her türlü desteği belediyelerimize, vatandaşlarımıza vereceğimizi de tekrar ifade etmek isterim."
Trabzon'da yürütülen projelere ilişkin Kurum, şunları kaydetti:
"Trabzon'umuz da 23 hektar büyüklüğünde 3 tane riskli alanda çalışmalarımız var ve bu çerçevede daha önce tespitlerini yaptığımız 474 riskli binanın 422'sinin de yıkımını Trabzon'da gerçekleştirmiş olduk. Tabii bir taraftan yıkarken bir taraftan da yapım sürecini yürütüyoruz. Bu çerçevede Ortahisar Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 4 etapta toplamda 1085 konut ve iş yerlerinin yapımını tamamladık ve vatandaşlarımıza etaplar halinde teslimlerini gerçekleştiriyoruz. Yine Ortahisar Tabakhane Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 353 konut ürettik ve bu çerçevede hem Büyükşehir Belediyemizle hem ilçe belediyemizle birlikte de bu kentsel dönüşüm projesini yürütüyoruz."
Ortahisar Pazarkapı'da da 7 hektarlık alanda riskli alan için kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüttüklerine dikkat çeken Kurum, şunları söyledi:
"İnşallah o çerçevede de projelerimizi yürütüyoruz. Uzun yıllardır Trabzon'uzumun problemi olan, Trabzon'dan gelen geçen vatandaşlarımızın 'bu binaları niye yıkmıyoruz, Trabzon'umuza yakışmıyor' dediği Çömlekçi Kentsel Dönüşüm alanı var ki bu alan da 324 binadan oluşuyor. Büyükşehir Belediyemizle çok örnek diyeceğimiz yatay mimari esaslı konutların 3-4 katı geçmediği hem Tanjant viyadüğüne uyumlu, şehre uyumlu, o silüete katkı sağlayacak, şehre katkı sağlayacak önemli bir projeyi de yürütüyoruz. Bu çerçevede 324 binanın 108'inin yıkımını tamamladık ve inşallah haziran ayı içerisinde bütün proje süreçlerini tamamlayıp temmuz ayı içerisinde de orada inşaatlara başlamak istiyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımız projeyi TOKİ eliyle yürütüyor yine Altyapı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz, hep birlikte yürüttüğümüz proje, Trabzon'umuza çok değer katacak şehircilik anlamında bir projeyi inşallah kazandırmış olacağız."
- "Şehrimizde sanayi alanlarıyla alakalı dönüşüm projeleri yürütüyoruz"
Sanayi alanlarına ilişkin de dönüşüm projeleri yürüttüklerini aktararak, sözlerine şöyle devam etti:
"Şehrimizde sanayi alanlarıyla alakalı dönüşüm projeleri yürütüyoruz. Bu çerçevede tüm Türkiye'de 14 ilde 21 sanayi alanının dönüşümünü gerçekleştiriyoruz ve toplamda 13 bin 500 bağımsız bölümden oluşan iş yerlerini kentsel dönüşüme tabi tutmak suretiyle yeni alanları yapıyoruz ve hem esnafımız hem vatandaşımız bu noktada daha iyi hizmet alacağı alanlara kavuşuyor, diğer taraftan da şehrin içinde köhneleşmiş bu alanların dönüşümünü sağlıyoruz. Bu çerçevede hem iklim değişikliği ile ilgili mücadele kapsamında Akçaabat'ta hemen dere güzergahı üzerinde bir sanayi sitemiz var küçük sanayi sitesi. Bu projeyi de Akçaabat Belediyemiz, Büyükşehir Belediyemiz, Bakanlığımız TOKi eliyle yapımını gerçekleştirecek ve 10 hektarlık alanda 162 dükkanı projelendirip, inşallah çok daha düzgün bir projeyi Akçaabat'ımıza, Trabzon'umuza kazandırmış olacağız. Bu çerçevede 27 milyon liralık maliyeti olan proje için talep toplayacağız ve bu talep neticesinde de vatandaşlarımıza en hızlı bir şekilde projeyi yapıp teslimini gerçekleştirmiş olacağız."
Of eski terminal binasının yer aldığı alanda da yine küçük sanayi sitesi olduğunu belirten Kurum, "Buraya ilişkin de imar çalışmalarını başlattık. İmar planı çalışmaları tamamlandıktan sonra 450 dükkandan oluşan sanayi sitesindeki dükkandan oluşan projenin de ihalesini inşallah temmuz ayı içerisinde gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Kurum, Değirmendere sanayi dönüşümüne ilişkin, "Buna ilişkin de Büyükşehir Belediyemizin çok örnek diyebileceğimiz bir projesi var. Bu proje için de çalışmaları başlattılar. Vatandaşımızla görüşmek, taleplerini almak suretiyle oradaki alanı da şehrimize yakışacak şekliyle dönüştürmek istiyoruz" dedi.
Murat Kurum: Geç olmadan binanızın risk tespitini yaptırın!
Murat Kurum: Kentsel dönüşüme virüs molası yok!