Uzungöl'deki dönüşümde 1. etap tamam! Göl çevresindeki yapılar yıkılıyor!
Trabzon'un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de kentsel dönüşüm projesi devam ediyor. Proje kapsamında göl kıyısını çevreleyen kaçak yapılar yıkılacak, görüntü kirliliği ortadan kaldırılarak, görsel estetiğe sahip doğal rekreasyon alanları oluşturulacak ve gölün çevresi tamamen açılacak.
Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki yaylalarda 'İmar Barışı'na aykırı kaçak yapı yıkımlarından sonra turizm merkezleri için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Trabzon'un Çaykara ilçesinde Karadeniz'in gözde turizm merkezlerinden Uzungöl'de, otel, pansiyon ve iş yeri sayısının her geçen gün artması, bölgede uzun süredir süren imar kirliği sorununa da dikkat çekti. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Uzungöl'de, gün geçtikçe artan imar sorunu çözülemedi. Son dönemde, Körfez ülkelerinden gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Uzungöl'de, yapı sayısının plansız şekilde artmasıyla beraber imar kirliliğindeki artış tavan yaptı. Uzungöl'de, yıkım kararı olan 862 kaçak yapı sahibi, imar barışından faydalanmak amacıyla başvuruda bulundu. Ancak imar barışına uygun olmadığı belirlenen 112 yapıdan 17'si tıraşlanıp, kalan yapılar ise yıkıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nce göl ve çevresinde 2 etaplık Rehabilitasyon ve İyileştirme Projesi hazırlandı. Proje ile görsel estetiğe sahip, doğal, çevreye uyumlu, dayanıklı malzemeler kullanılıp, Uzungöl ve çevresindeki günübirlik rekreasyon alanları yapılacak. Alt yapı çalışmaları bitirlen projenin ikinci etabında uygulanacak kentsel dönüşümle göl kıyısını çevreleyen hazine arazisinde bulunan kaçak yapılar yıkılacak, özel mülkiyetli araziler ise kamulaştırılacak. Görüntü kirliliği engellenecek olan Uzungöl, beton ve yapı yoğunluğundan arındırılacak. 2022’de bitirilmesi hedeflenen proje ile çevresi tamamen açılacak Uzungöl, yemyeşil olacak.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, sadece Trabzon’un değil Türkiye’nin sayılı turizm destinasyonları arasında bulunan Uzungöl’ün cazibesini daha da artırmak için çalıştıklarına dikkat çekerek, “Büyükşehir Belediyesi olarak tahsisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan aldığımız alanda bir düzenleme yaptık. Uzungöl’ün Çevre Rehabilitasyon Projesi’nin 1’inci etap çalışmaları kapsamında, gölün çevresinde peyzaj çalışmaları ile tretuvar ve aydınlatma düzenlemesi yapıldı. Park Uzungöl yenilendi. Yine Uzungöl Müzesi çevre, altyapı ve peyzaj çalışmaları ile içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon çalışmaları yapıldı. Yemyeşil bir alanda insanların rahatça oturup konaklayabilecekleri, yiyip içebilecekleri çok güzel bir alan oluşturduk” diye konuştu.
Side’de 50 yıllık kaçak yapılara savaş açıldı! 60 tarihi konak yapıldı!