04 / 05 / 2024

Murat Özdağ: Müteahhit olmanın koşulları oluşturulmalı!

Murat Özdağ: Müteahhit olmanın koşulları oluşturulmalı!

Kocaeli Ticaret Odası öncülüğünde kurulan Kocaeli Yapı Müteahhitleri Derneği, Metin Alan'ın başkanlığında ilk buluşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan KOTO Başkanı Murat Özdağ, "Artık müteahhit olmanın kuralı, koşulu, kaidesi mutlaka oluşturulmalı"



Kocaeli Ticaret Odası öncülüğünde. Körfez ve Gebze ticaret odalarının da destekleriyle kurulan Kocaeli Yapı Müteahhitleri Derneği'nin kurucu üyeleri, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Kocaeli Ticaret Odası'nın sosyal tesislerinde düzenlenen yemekli toplantıya, KOTO Başkanı Murat Özdağ, Kocaeli Yapı Müteahhitleri Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Metin Alan ile birlikte ev sahipliği yaptı. KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zihni Yılmaz, yönetim kurulu üyeleri Mıııat Altını, Semih Barış'ın da yer aldığı, kurucu üyelerin toplantısı tanışına seremonisiyle başladı. 



'HEPİMİZİN BİRBİRİNE İHTİYACI VAR' 


Toplantıda ilk sözü alan Kocaeli Yapı Müteahhitleri Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Metin Alan, 43 yıldır İzmit'te mimarlık yaptığını ve 43 yıldır böylesi bir organizasyonun hayata geçirilmediğini belirterek başladığı konuşmasında, "İnşaat sektörü Türkiye'nin en büyük sektörü ve sizler bu alanın temsilcisisiniz. Yaptığımız iş, kutsal bir iş. İnsanların yuvasını yapıyoruz. Bir araya gelmekten çok büyiik mutluluk duydum. 43 yıldır biz böyle hiç bir araya gelmedik. Hepimizin birbirine ihtiyacı var. Bir araya gelip sorunları masaya yatırabilir, çözümü için yerel yönetimlerden ve daha üst yönetimlerden yardım alabiliriz" dedi. 


'GÜÇLÜ VE BİR ARADA OLMALIYIZ' 


Kocaeli Yapı Müteahhitleri Derneği'nin çok önemli bir oluşum olduğunu söyleyerek. sektörde birlik-beraberliğe de vurgu yapan Alan, "Bir araya gelelim, birlik olalım. Birbirimizi sevelim. Birbirimizin sorunlarına yardımcı olalım. Sayın başkana teşekkür ediyorum. Bizleri bir araya getirdiği için. Bazılarınızın babalarıyla ben hem siyaset, hem iş yaptım. Şimdi çocuklarıyla bir araya gelmekten mutluluk duyuyorum. 

Ne kadar büyiirsek o kadar fazla sesimiz çıkar. Artık bu şehrin imar durumunun ne olduğunu anlatmamız, kentin ulaşımı ve bütün altyapısıyla ilgilenmemiz lazım. Bu derneğin zaman içerisinde çok daha işlevsel hale geleceğine inanıyorum. Evvela güçlü ve bir arada olmaya dikkat etmemiz lazım" ifadelerine yer verdi. 


BAŞKANLARA TEŞEKKÜR ETTİ


Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ da toplantıda yaptığı konuşmasında, derneğin kuruluş amacını açıklayarak sözlerine başladı. "Ben de birliğin üyesiyim" diyen Başkan Özdağ, "Oluşum tamamen Kocaeli'yi temsil etsin istedik. Resmi olsun diye Körfez, Gebze ve Kocaeli ticaret odalarımızın yönetim kurullarından karar aldık. 

51 kişi ile kurduk ama kurarken, tek tek irdeledik. Kocaeli'nde sözü dinlenen ve itibar edilen, hakikaten herkesin dikkat ettiği bir yapı olsun istedik. Körfez, Gebze Ticaret odalarına, başkanlarına, yönetim kurullarına ve katılan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Şeffaf bir yönetim kurulu oluşturduk. Sonra da dedik ki, 'Metin Abi sen bizim duayenimizsin. Kurucu başkanımız sen ol.' Sağ olsun bizi kırmadı" ifadelerine yer verdi. 


DERNEĞİN HEDEFLERİ 


Derneğin hedeflerini açıklayan Başkan Özdağ, müteahhit olmanın kural ve kaidesinin artık belli olması gerektiğiniz söyleyerek, "Kocaeli'nde 2 binin üzerinde müteahhit, inşaat faaliyetleri yürütüyor. Derneğimizin ilk etapta ulaşmayı planladığı hedef üye sayısı 500. Yeter ki birlikteliğimizden ödün vermeyelim. Çok iş var. İnşaat sektörü 200 ana kademeyi hareketlendiriyor. Çok önemli bu 200 sektör kaldıraç vazifesinde. İstihdamda da sünger görevi görüyor. İstihdamda da çok önemli görevi var. 'Herkes inşaata gitti, sanayileşme durdu. Bunu ne yapacağız?'derseniz. Yatırımdaki dengeler iyi ayarlanmalı. 


İnşaat durursa, sanayi de o manada o kadar durur. İnşaat ve sanayiyi birbirinden ayrı düşünemeyiz, birlikte olmalı ama dengeleri iyi gözetmeliyiz. Bununla beraber de artık müteahhit olmanın kuralı, koşulu, kaidesi mutlaka oluşturulmalı. Yapısal problemleri çözme noktasında çok ciddi emek verildi. 

Bu güne kadar Ticaret Odası olarak 8 tane kanunla ilgili çalıştık, 4 tanesini meclisten geçirdik. İnşallah müteahhitlerin ihtiyaçları ve beklentileri noktasındaki sıkıntıları da çözeceğiz" dedi. 


'KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ'


"Burada iş dünyasının var, beklentileri istekleri problemleri var. Diğer tarafta da kanun yapıcılar var" diyen Başkan Özdağ, bu anlamda önemli bir köprü vazifesi gördüklerini ve görmeye devam edeceklerini belirterek, "Sıkıntılarımızı aktaracağız, ama mutlaka çözümle gideceğiz. 'Mevcut binaların olduğu yerlerde, kentsel dönüşüm anlamında çok cazip ve uygulanabilir proje vermezseniz, bu kentte ne kadar arazi varsa taşa dönmüş olur. Bu eski yapı stoklarını, deprem görmüş yapı stoklarını değiştirelim. 


Bunun için de cazip şartlar sağlayın' diyoruz. İnşallah bu noktada sizler, çok güçlü bir sesle çıkacaksınız. Bizler sizin her zaman emrinizde olacağız" dedi. Toplantının sonunda, derneğin yönetim kurulu faaliyetlerinin yürütülmesi için KOTO binasının 2. katında kurulan odası gezildi. 


KOCAELİ YAPI MÜTEAHHİTLERİ DERNEĞİ KURUCU ÜYELERİ ŞÖYLE; Ahmet Hakan Hocaoğlu, Oğuzhan Keleş, Altan Kaçanın, Cengiz Kavşut, Doğan Uzel, Engin Karaman, Engin Taşkıran, Ertan Bostan, Faruk Mamik, Fatin Fuat Çağlayan, Fatih Haldız, Fatih Çelik, Gökmen Deli. Habib Karabacak, Halil İbrahim Alkanat. Halil Olgun, Hasan Kurt, Hüseyin Cahit Akyol. Metin Gökçe, İsmail Kurt, Mehmet Erdoğan, Kerim Bayramoğlu, Mehmet Temizel, Mehmet Zeki Oluklu, Mert Pekdemir, Muhammer Ay, Murat Aykan, Murat Gökçe, Murat Özdağ, Mustafa Öztıiık, Mustafa Uzun, Mustafa Yılmaz, Oğuz Şerifalioğlu, Şeydi Koksal, Selman Yıldırım, Sıtkı Demir, Şaban Kulaksız, Tahir Metin Alan, Volkan Kavşut. Yakup Törk, Yalçın Coştur, Zekai İren, Zekeriya Zeray, Ziya Topal, Yavuz Ünsir, Recep Öztiiık, Rıfat Bekir Bekiroğlu. 

Koksal Söğüt, Turan Kurtaran, Aytaç Güçel. 


Hedef


Geri Dön