07 / 05 / 2024

Murat Özyeğin: Çin'deki AVM sayımızı 3'e çıkaracağız

Murat Özyeğin: Çin'deki AVM sayımızı 3'e çıkaracağız

Hüsnü Özyeğinin oğlu Murat Özyeğin, gruptaki yükselişini ve limandan enerjiye yeni yatırım hedeflerini anlattı. Birini düşünün, lisedeyken bir bankanın veznesinde para sayarak çalışan...



Hüsnü Özyeğinin oğlu Murat Özyeğin, gruptaki yükselişini ve limandan enerjiye yeni yatırım hedeflerini anlattı

Birini düşünün, lisedeyken bir bankanın veznesinde para sayarak çalışan... Bu nedenle akşamları evine elleri kapkara giden... Aynı kişiyi düşünün, gün bitiminde saydığı paraları bankanın zırhlı aracına binerek Merkez Bankasına götüren...

Düşündünüz değil mi

Düşünemediğiniz ise bu kişinin dünyanın en zengin işadamları arasında yer alan Fiba Holdingin patronu Hüsnü Özyeğinin oğlu Murat Özyeğin olduğu...

Özyeğin henüz 35 yaşında. Türkiyenin en büyük holdinglerinden Fiba Holdingin veliahtı ve geleceği olarak nitelendiriliyor. İş hayatına babasının isteğiyle Finansbank şubelerinde çalışarak başlamış. Mütevazı bir mizaca sahip. Öyle ki, veznede çalışırken, yönetim kurulu başkanı olan babasının ofis katına bir kez bile çıkmamış. İşe hep babasından ayrı gelmeye özen göstermiş...

Üniversiteden sonra yatırım bankası Bear Stearnste çalışan Özyeğin burada hiçbir torpili olmaksızın kariyer savaşı vermiş. Hatta şirketteki birim başkanı tarafından hesap makinesini yanına almayı unuttuğu gerekçesiyle otomobilden bile indirilmiş.

Ama yılmamış. Çok çalışarak Bear Stearnsteki başarısını kanıtlayan Özyeğin, Türkiyeye döndüğünde ise Finansbank ve Gimanın satışı gibi Fiba Holding için önemli dönemeçlerde aktif rol almış. İş dünyasında son dönemde öne çıkan isimlerden Murat Özyeğin ile geçmişini ve gelecek planlarını konuştuk.

İş hayatınıza veznede başlamanızın sebebi nedir

Babam vezneye bankanın ağzı derdi ve müşteriye dokunma noktasında olmamı istemişti. Lisedeyken veznede para saymaya başladım. Ellerim kapkara olmuş şekilde eve dönerdim. Müşteri talebini yakından gördüğünüz bir noktadır orası. Merkez Bankasına zırhlı araçla para götürdüğüm de oldu. Sadece vezne çalışanları değil güvenlik görevlileri de bizim için önemlidir.

Güvenlikte de çalıştınız mı

Hayır. Ama güvenlik görevlilerinin önemini şöyle anlatayım: Babam bir sohbet sırasında Eski Citibank Yönetim Kurulu Başkanı Sandy Weille Bankanızın güvenlik görevlileri ne iş yapar Bu birim masraf merkezi mi yoksa gelir merkezi mi diye sormuş. Aldığı yanıt ise Masraf merkezi olmuş. Babam ise Bizde gelir merkezi. Vukuat olur mu diye duracaklarına ben onlara kredi kartı formu doldurtuyorum. En çok kart satan görevlilere prim veriyorum ve onları ofisimde yemeğe davet ediyorum demiş. Çünkü vezne çalışanları gibi güvenlik görevlileri de müşteriyle birebir temas eden kişilerdir.

Yaşlılık hayali yok, bu yılki hedefi safari

1976 yılında doğdu. Koç Lisesinden ve Carnegie Mellon Üniversitesi Endüstri Yönetimi ve Ekonomi Bölümlerinden mezun olduktan sonra yatırım bankası Bear Stearnste görev aldı. Sonrasında 2003 yılında Harvard Üniversitesi MBA programını tamamladı ve Fiba Grubuna katıldı. Fiba Grubunda Strateji ve İş Geliştirme Bölüm Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürüyor. Özyeğin aynı zamanda Özyeğin Üniversitesinde Mütevelli Heyeti Üyesi. 

Safariye çıkacak

Henüz 35 yaşında olan Murat Özyeğin ikisi kız, üç çocuk sahibi. Kayak yapmayı ve çağdaş resim sanatıyla ilgilenmeyi seviyor. Spordan da uzak değil. Her gün düzenli egzersiz yapıyor.

En büyük hobisi ise seyahat etmek. İlginç coğrafyaları görmeyi seven Özyeğin, Bu yıl çocuklarla Afrikada safari yapmak istiyoruz diyor. Özyeğine yaşlılık hayalini sorduğumda ise, Öyle bir hayalim yok diyor.

Birim başkanı otomobilden indirmiş

Grupta başka hangi alanlarda görev aldınız

Üniversite yıllarımda grubun birçok alanında çalıştım. Üniversite üçüncü sınıfta ise New Yorkta Bear Stearnste gelişmekte olan ülkelerde yatırım bankacılığı bölümünde üç aylık bir staj imkânı buldum. Ardından 3.5 yıl aynı şirkette tam zamanlı işe başladım. Bu benim için çok önemliydi.

Bear Stearns neden bu kadar önemliydi

Çünkü şirketle grubumuzun bir bağlantısı yoktu. Öyle ki, New Jerseyde bir müşteri ziyaretine giderken hesap makinesini yanıma almayı unuttuğum için birim başkanım beni otomobilden indirmişti. Bu nedenle şirketteki tecrübem çok değerliydi. Çünkü bizim grupta çalışırken istediğiniz kadar mütevazı olun kimse sizi otomobilden indirmiyor. Oysa veznede çalışırken bir kere bile babamın çalıştığı kata çıkmadım. Hatta her gün işe ondan ayrı geldim. Bu tip şeylere çok özen gösterdim. Bear Stearnste bir kariyer savaşı verdim. Ayrıca şirket alımı, yeni sektörler gibi konularda bana büyük bir tecrübe oldu.

Ya İstanbula dönme kararı...

2001 Ocakta babam 27 yıldır bankacıyım böyle kriz görmedim. Bu tecrübeyi yaşaman lazım diyerek dönmemi istedi. 2001 Şubatta döndüm ve devalüasyon yaşandı. Finansbankta aktif görev aldım. Altı ay için gelmiştim. Çünkü Harvardda eğitim alacaktım. Bu süre sonunda ABDye döndüm. Ama bu stresli günlerde babamı yalnız bırakmışım gibi hissettim. Aklım Türkiyede kalmıştı. Çünkü zor bir dönemdi. Neyse ki ülke ekonomisi iyileşti ve eğitimimi tamamlayarak tekrar döndüm.

FİBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, arkadaşımız Eylem Türkün sorularını yanıtladı.

Millenium Bankın ismini değiştirip hızlı büyüyeceğiz

ABDden dönüşünüzde grupta hangi görevi aldınız

Dönüşümde yine Finansbankta görev aldım. Ayrıca giyim perakendesi markamız Marks&Spencerda da mesai harcadım. M1 Alışveriş Merkezlerini grubumuza kattık.

Gimanın satışında aktif görev aldım. Maalesef bu satışta Hüsnü Bey ön plana çıktı. Aslında daha ziyade ben bu işin içindeydim. Finansbankın satışında da aktif görev aldım.

Millenium Bank ile ilgili planlarınız neler

Millenium Bankın adını değiştirip Türkiyede hızlı büyümeyi planlıyoruz. 2006da Finansbank Türkiyeyi sattıktan sonra yurtdışında Credit Europe çatısı altındaki bankalarımızı koruduk. Yani bunların bilançosu Finansbankın satışı sırasında 2 milyar euroydu. Şimdi 11 milyar euroya çıktı.

Finansbankın satışından sonra hangi sektörlere yöneldiniz

Finansbank satışı ertesi diğer iş kollarındaki yatırımlarımız hızlandı. Limancılık alanında Türkiyenin en büyük limanı Kumportu aldık. Enerji işinde de ilerliyoruz. Rüzgâr enerjisinde 87.5 megawattlık kurulu gücümüz var. Ayrıca 1000 megawattlık başvurumuz var. Girişim Varlık Yönetimi adlı şirketimiz ise önemli bir büyüklüğe ulaştı. Yüzde 50nin üzerinde pazar payına sahip oldu. Yani liman, varlık yönetimi ve enerji yeni alanlarımız oldu. Giyim perakendesinde marka yelpazemize GAPı ekledik. Giyim markalarımızı Rusya ve Ukraynaya götürdük. Alışveriş Merkezi (AVM) tecrübemizi Moldovaya taşıdık. Ayrıca Romanyada iki AVMmiz var.

Çindeki AVM sayısını artırıp üçe çıkaracağız

Çindeki alışveriş merkeziniz hangi aşamada

Star Mall Shenyang Plazanın kaba inşaatı bitti. 320 bin metrekare kapalı, 130 bin metrekare de kiralanabilir alanı var. Shenyang şehrinde bulunuyor. 11 milyon kişinin yaşadığı bir şehir burası. Hızlı bir gelişme içinde. Şu ana kadar Silk&Cashmere ile anlaşma yaptık. Birçok Türk markasıyla da görüşmelerimiz sürüyor. Yabancı markalardan Zara Grubu yedi markasıyla geliyor. Ayrıca H&M ve Sephorada olacak. Bu ülkedeki AVM yatırımlarımızı iki şehirde daha devam ettirmeyi planlıyoruz.

Liman yatırımında ciddi arayışımız var

Grubun yeni yatırım rotasında neler var

Swissotelin üst hakkı bizdeydi. Belediyeye 421 milyon TL ödeme yaptık ve arsasını da aldık. Liman konusunda da her bölgede ciddi arayışlarımız var. Yurtdışında Karadenizde bir bölgeyle ilgileniyoruz. Enerjide de rüzgârdan farklı olarak enerji üretimi konusunda arayışlarımız var. Kömür olabilir, doğalgaz olabilir.

Giyim perakendesinde yeni iki markayla görüşüyoruz ama bir tanesiyle ilerleyeceğiz. Çünkü odaklı gitmek istiyoruz.
Milliyet/Eylem TÜRK


Geri Dön