21 / 05 / 2024

MÜSİAD, Kentsel Dönüşüm konulu paneli düzenledi!

MÜSİAD, Kentsel Dönüşüm konulu paneli düzenledi!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, işsizlikten sonra en büyük sorunun kentsel dönüşüm olduğunu, Türkiye"nin bunu bugünden yarına mutlaka başarması gerektiğini söyledi



Bayraktar, MÜSİAD tarafından Novotel"de düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm' konulu panelde yaptığı konuşmada, TOKİ"nin Türkiye"de 81 ilde ve yaklaşık 800 ilçede 2 bine yakın şantiye kurduğunu belirterek, '460 bin konut rakamına ulaştık. Bu rakam 100 bini aşkın 18 şehir demektir. Yani Trabzon"un şu andaki nüfusunu dikkate aldığımızda Trabzon gibi 6 tane şehir demektir. 650 ilköğretim okulu ve lise, 91 hastane, 90 sağlık ocağı ve bir çok kamu kurumlarının ihtiyacı olan binaları da yapmaya çalıştık' dedi.

Yaşanan gelişmelerin Türkiye"nin yakaladığı performans, enerji, sinerji ve istikrar ortamına bağlı olduğunu ifade eden Bayraktar, 'Dünyanın çeşitli yerlerinden bize teklifler geliyor. İnşaat sektörümüz çin"den sonra ikinci sıraya çıktı. Türk inşaat sektörü dünyanın her yerinde inşaatçısını, mimarını, tasarımcılarını çalıştırmaktadır. Dünyanın her yerinde Türk inşaat sektörünün kule vinçleri çalışıyor. TOKİ"ye de 15 devletten işbirliği talebi var. Bu doğrultuda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz' diye konuştu.

Bayraktar, önlerindeki en önemli sorunun şehirlerin çarpık yapılaşması olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
'Bizim ayağımızdaki pranga şehirlerimizin çarpıklığı. Aşırı derecede kaynak israfı var. şžehirlerimizi tıkayan bu olgudan dolayı gelişemiyoruz. Altyapı bozuklukları, eğitimden sağlığa, ulaşıma kadar bütün olguların verimini azaltmaktadır. Bunun küçük bir maketi Trabzon. Samsun"dan Batum"a kadar sahil şeridimizde aynı çarpık yapılaşma var. Bu güzel coğrafya, kıyı şeridimizde son 60 yılda kurduğumuz şehirlerle mahvolmuş vaziyette. Bunu elimizle mahvettik. şžimdi ise para vererek yaptığımız yapıları, yine 3 kat para vererek yıkmaya çalışıyoruz.'

Trabzon"da yapılacak 8 kentsel dönüşüm projesinin toplam maliyetinin 200 milyon lira olduğuna dikkati çeken Erdoğan Bayraktar, 4 hastane yapılmasıyla da Trabzon"un, bölgenin sağlık merkezi olma yolunda dev adım atıldığını belirtti.

-'KENTSEL DÖNÜşžÜM TÜRKİYE İçİN KAçINILMAZ'-

Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün Türkiye için kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, 'İşsizlikten sonra en büyük sorun kentsel dönüşümdür. Gecekondu ve deprem dönüşümüdür. Türkiye"nin bunu bugünden yarına mutlaka başarması lazım' dedi.

TOKİ olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük kentsel dönüşümünü başlattıklarını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
'Kars"tan İstanbul"a kadar 241 noktada kentsel dönüşümü yürütmeye çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm dünyanın en zor işidir. Bugün dünyanın her tarafında ABD, Fransa, İspanya"da kentsel dönüşüm yapılmaktadır. Fakat arada farklar var. Bize benzeyen ülkelerde Brezilya, Meksika ve Mısır"da, bizden geri olan Pakistan ve Hindistan"da da kentsel dönüşüm yapılıyor.'

Bayraktar, şehirlerdeki olumsuz salaş yapıların sökülüp atılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
'İşsizliğin azaltılması için, işsiz aşsız kalan insanların başlarda mazur ve masum gibi görünen daha sonra mafyanın da ciddi manada işin içine girdiği olgulardan Türkiye"mizi kurtarmamız için kentsel dönüşüm, kentsel yenileme, gecekondu ve deprem dönüşümleri olmazsa olmazımızdır. Olumsuzlukların, mafya yeltenmelerinin, yasanın istemediği tüm olguların yeşerebildiği yerler gecekondu bölgeleridir. çocuklarımızın geleceği, insanların huzuru bakımından şehirleri gecekondulardan kurtarmalıyız. Bu iş için sadece devlet ve hükümet yetmez. Topyekun bilinçlenme lazım. Kentsel dönüşümlerin önünü kim tıkıyorsa onların karşısına çıkmamız lazım. Halkın desteğini sağlamak için vatandaşlara bu işi en iyi şekilde anlatmak, sivil toplum örgütlerinin ve üniversitelerin desteğini almak lazım. Son 7, 8 senede gecekondu yapımı da azaldı. Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerini önemsiyoruz.'

-BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI MÜSTEşžARI KIRAç-

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı şžaban Önder Kıraç, kentsel dönüşümün sadece fiziki dönüşüm olarak algılanmaması gerektiğini, sadece fiziki dönüşüm yapılırsa geleceğe başka sorunların da taşınmış olacağını söyledi.

Dar gelirli insanların 40 yıl ekonomik nedenlerden dolayı gecekondu benzeri yerlerde yaşadıklarını ifade eden Kıraç, 'Ama bu insanların, gelir durumları yeni yaptığınız mekanlarda oturmaya müsait değil. Üst gelir gruplarına yaptığımız kentsel dönüşüm alanlarında problem gözükmüyor. Ama dar gelirli veya orta altı seviyedeki kişiler için ayrılmış alanlarda hak sahibi gelir getirmesi için konutu kiraya veriyor' dedi.

Kıraç, bu konutların kiraya verilmesinin çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
'Fakat bu alanlarda kiracının kim olduğu noktasında ciddi denetimin olmadığı gözlemlendi. Kiracıların özellikle İstanbul ve  Ankara  gibi yerlerde, kent suçları gibi suçlara aday olan kişilerden oluştuğunu gözlemledik. Biz demek ki bir dönüşüm alanı yarattıktan sonra orada işletme modellerini de izlemek ve oluşturmak zorundayız. Mahalleli kültürümüz vardı eskiden. Bir mahalleye yabancı insan girdiği zaman herkes dikkat eder, onun kime, niçin gittiğini sorardı. Ama şimdi koca koca apartmanlarda karşı komşusunu tanımayan insanlardan oluşan topluluklar olduğunu görüyoruz. Kamunun görevi, kentsel dönüşümü yarattıktan sonra burada yaşayan insanları denetleyip, geliştirebilir bir model yaratmaktır. Bu modellere biraz daha ağırlık verilmesi lazım. Yeni oluşan mahallelerde mahallelilik bilincinin oluşturulması lazım. Bu alanlar ileride suç unsurlarını barındıran tehlikeli odaklar olmaya aday gibi görünüyor.'

-VARLIBAşž HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAşžKANI-

Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, sektörün sorunlarının çok olduğunu, ancak bilen insanlarla sorunları aşmanın daha kolay olduğunu söyledi.

Eskiden dertlerini anlatacak muhatap bulamadıklarını anlatan Varlıbaş, 'şžimdi Başbakan ve Cumhurbaşkanıyla seyahatlere katılıyorum. Bir seyahatte önerdiğimiz bir fikri, bir sonraki buluşmamızda benden daha titizlikle takip ettiklerini görüyorum. Ne kadar mutlu olduğumu anlatamam' diye konuştu.

Varlıbaş, maalesef Türkiye"de iyi giden bir şeyler varken, bunları engelleyen, kendi sektörlerinde bazı insanlar olduğunu iddia ederek, şunları kaydetti:
'İnsanlar engeller çıkararak önümüzü kesmeye çalışıyor. Bir Türk insanı olarak yaptıklarımız Avrupa ve dünyada takdir görürken, kendi ülkemizde sektörümüzle ilgili kuruluşlarca önümüze set gerilmesi bizi üzüyor. Kentsel dönüşümlerde planlar yapılırken, gerekli gereksiz davalar açılarak işlerin sekteye uğratılması, iyinin önünü tıkamak için tampon görevi görüyor. Türk girişimcileri inşaat sektöründe büyük bir yer edindi. Dünyada bu projeleri bizden daha iyi yapacak ve uygulayacak kimse yok. Seyrantepe Stadı da örnek alınması gereken bir proje. Dünyada bu kadar kısa sürede ve bu özellikte yapılmış başka bir stat yok. Bu da TOKİ"nin başarısıdır.  TOKİ  orada başkasının taşıyla başkasının kuşunu vurarak bu işi yaptı.'

-'ETİK KURALLARA UYMAYAN MÜTEAHHİT, SEKTÖRDEN UZAKLAşžTIRILACAK'-

Erdoğan Bayraktar, bir katılımcının, yapılan işlerde müteahhitlerle sorun yaşanıp yaşanmadığını sorması üzerine, 'Yürüttüğümüz yaklaşık 40 projede müteahhitlerle sorunlar yaşadık. 15 projeyi de zorlukla yürüttük' dedi.                

Aynı soru üzerine söz alan Müsteşar Kıraç ise müteahhitlerle ilgili yeni düzenlemeler yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
'Türkiye"de başka ülkelerde olmadığı kadar müteahhit enflasyonu var. Kimlerin müteahhit olacağı belirlenmediği gibi, müteahhitlik elinde keser olanın yapabileceği meslek haline gelmiş. Artık sektör genişledi ve dünyaya açıldı. Bu nokta disiplin altına alınmalı. TOKİ gibi kuruluşların önünü açabilmek için yeni bir çalışma başlattık. Müteahhitlik sektörünü denetim altına almak ve izlemek önem verdiğimiz bir konu. Etik kurallara uymayan müteahhitleri sektörden uzaklaştırmak için çalışma başlattık.'

Kıraç, bütün müteahhitleri yazılım ortamında izleyeceklerini ifade ederek, 'Görevini kötüye kullanması, yaptığı işte idareyi veya vatandaşı sıkıntıya sokması durumunda o kişiye sıkıntıyı giderene kadar yasaklama gelecek. Ruhsat bölümüne onun ismi yazılamayacak, sistem ikaz edecek. Kamu kurumları da sistemden o kişinin yasaklı olduğunu görecek ve ona iş vermeyecek. Yazılım programı üzerinden tüm belediye ve kamu kuruluşları müteahhitlerin suç ve suç unsuru olabilecek işlemlerini görebilecek ve ona görev davranacak. 2011"in sonuna kadar bu sistemi devreye sokmayı planlıyoruz' diye konuştu.

Panelin ardından konuşmacılara plaket verildi.
AA

Basında yer alan diğer haberler:

 

İşsizlikten sonraki en büyük sorun kentsel dönüşüm

Müsiad İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare toplantısı Trabzon'da 'Kentsel Dönüşüm'' başlığıyla yapıldı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, işsizlikten sonra en büyük sorunun kentsel dönüşüm olduğunu, Türkiye'nin bunu bugünden yarına mutlaka başarması gerektiğini söyledi. Bayraktar, TOKİ'nin Türkiye'de 81 ilde ve yaklaşık 800 ilçede 2 bine yakın şantiye kurduğunu belirterek, '460 bin konut rakamına ulaştık. Bu rakam 100 bini aşkın 18 şehir demektir' dedi. Türk inşaat sektörünün çin'den sonra ikinci sıraya çıktığını anlatan Bayraktar, 'Dünyanın her yerinde Türk inşaat sektörünün kule vinçleri çalışıyor. TOKİ'ye de 15 devletten işbirliği talebi var. Bu doğrultuda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz'' diye konuştu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı şžaban Önder Kıraç da Türkiye'de müteahhit enflasyonu olduğunu belirterek, 'TOKİ gibi kuruluşların önünü açabilmek için yeni bir çalışma başlattık. Müteahhitlik sektörünü denetim altına almak ve izlemek önem verdiğimiz bir konu. Etik kurallara uymayan müteahhitleri sektörden uzaklaştırmak için çalışma başlattık'' dedi.  
Sabah

 

MÜSİAD: Kentsel dönüşüm projeleri bir an önce başlatılmalı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, geçmişten bugüne kadar gelen gecekondulaşma meselesinin, birtakım siyasi hesaplar ve rant karşılığında üstünün örtüldüğünü söyledi.

Kentsel dönüşüm yasasının etkili uygulanarak yenileme çalışmalarının başlatılmasının önemli olduğunu anlatan Vardan, dönüşümün, bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi, elverişsiz şartlarda yaşayan kişilerin daha yaşanabilir mekanlara kavuşturulması ve sosyal dışlanmışlığın azaltılması olduğunu ifade etti.

Cihad Vardan, MÜSİAD Trabzon şžubesi'nin düzenlediği, 'İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı'nda, dernek olarak kuruldukları günden bu yana reel sektörün sorunlarını gündeme taşıdıklarını, çözüm önerileri ürettiklerini belirtti. Vardan, Türkiye'de 60 yılı aşkın zamandır devam eden sanayileşme sürecinin göçle birleşince, büyük şehirlerin kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü vurguladı. Zaman zaman büyümeye karşı ihtiyaç duyulan yeteri sayıda konut inşa edilemediğini ifade eden Vardan, 'Bunun sonucunda hepimizin bugün serzenişte bulunduğu gecekondulaşma ya da çarpık kentleşme ile karşı karşıya kalındı. Maalesef, gecekondulaşma meselesinin, birtakım siyasi hesaplar ve rant karşılığında üstü örtüldü. Bunun sonucunda, kalitesiz, esneklikten yoksun, düzensiz ve çarpık, yaşam standardı düşük çok sayıda yapı stoku oluştu. Üstelik, depreme dayanıksız olan bu yapılar, estetiklik bir yana, insan sağlığı açısından da gerçek anlamda büyük bir tehlike arz etmektedir.' dedi.

'türkiye'de müteahhit enflasyonu var'

Türkiye'nin işsizlikten sonraki en önemli sorununun kentsel dönüşüm olduğunu söyleyen Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar ise tüm olumsuzlukların ve mafyalaşmanın kentsel dönüşüm alanlarında toplandığını kaydetti. Kurum olarak kentsel dönüşüm projelerine büyük önem verdiklerini bildiren Bayraktar, bu doğrultuda sadece Trabzon'daki 8 proje için 200 milyon TL kaynak ayırdıklarını dile getirdi. TOKİ Başkanı, 'Bu dönüşümü bir an önce gerçekleştirmek zorundayız. Bu amaçla ülke genelinde kentsel dönüşümü başlattık. Adım adım uyguluyoruz. 50 bin konuttan 30 binini sahiplerine teslim ettik. Kentsel dönüşüm Türkiye'nin sırtına bir yük. Ayrıca dünyanın da en zor işi.' dedi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı şžaban Önder Kıraç da kent suçlularının kentsel dönüşüm alanlarını tercih ettiğini belirterek, bu girişimlerin minimuma indirilmesi için gerekli adımların bir an öne atılması çağrısında bulundu. Müteahhitlerle ilgili yeni düzenlemeler yaptıklarını vurgulayan Kıraç, 'Türkiye'de başka ülkelerde olmadığı kadar müteahhit enflasyonu var. Kimlerin müteahhit olacağı belirlenmediği gibi, müteahhitlik elinde keser olanın yapabileceği meslek haline gelmiş. Etik kurallara uymayan müteahhitleri sektörden uzaklaştırmak için çalışma başlattık.' dedi.

Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ise eskiden sektörün dertlerini anlatacak bir devlet adamı bulamazken, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kendileriyle yakından ilgilendiğini dile getirdi. Sektörün son dönemde başarılı bir ivme kazandığını anlatan işadamı, ancak bazı kesimlerin bilerek önlerine engel çıkardığını ifade etti. Özellikle bazı çevreler tarafından kasıtlı olarak davalar açıldığına da dikkat çeken Varlıbaş, buna rağmen bugünkü istikrarı ile Türkiye'nin önünde kimselerin duramayacağını dile getirdi.
Zaman/BAYRAM KAYA, HASAN DEMİR  

 

Kentsel dönüşüm kaçınılmaz

Trabzon kadar 6 şehir yaptık

TOK݈Başkanı Bayraktar, işsizlikten sonraki en büyük sorunun gecekondu olduğunu söyledi. Bayraktar œ241 noktada kentsel dönüşüm çalışmalarımız sürüyor. Bunu mutlaka başarmamız gerek dedi

¢ Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye"nin işsizlikten sonraki en önemli sorununun kentsel dönüşüm olduğunu söyledi. Bayraktar, Müstakil İşadamları ve Sanayicileri Derneği (MÜSİAD) tarafından Trabzon"da düzenlenen ˜İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye"nin geldiği nokta itibariyle kentsel dönüşümün artık kaçınılmaz olduğunun altını çizdi. Türk inşaat sektörünün çin"den sonra dünyada ikinci sıraya yerleştiğini ifade eden Bayraktar œTOKİ"ye dünyanın 15 ülkesinden davet var. Bu doğrultuda çalışmalarımızı yapıyoruz dedi.

241 NOKTADA KENTSEL DÖNÜşžÜM

Özellikle kentsel dönüşüm projelerine büyük önem verdiklerini anlatan Bayraktar, bu doğrultuda sadace Trabzon"daki 8 proje için 200 milyon TL kaynak ayırdıklarını dile getirdi. Türkiye"nin işsizlikten sonraki en büyük probleminin kentsel dönüşüm olduğuna vurgu yapan Bayraktar, şöyle devam etti: œTürkiye"nin bunu mutlaka başarması lazım. Bu doğrultuda Türkiye"nin 241 noktasında kentsel dönüşüm başlattık. 30 bin konutu sahiplerine teslim ettik. Kentsel dönüşüm Türkiye"nin sırtına bir yük. Ayrıca dünyanın da en zor işi. Amerika, İspanya, Japonya, Fransa ve Brezilya gibi ülkelerin de gettolarını dönüştürdüğünü kaydeden Bayraktar, sadece Brezilya"nın bu amaçla 170 milyar dolar para harcadığına dikkat çekti.

MAFYA GETTOLARI SEVER

 

Mafya türü yapılanmaların özellikle kentsel dönüşüm alanlarını tercih ettiği dile getiren Bayraktar œİşsizliğin, gettolaşmanın azaltılması için ve işsiz kalan insanlarımızın başlarda masum ve maruz gibi görünen, ancak daha sonra mafyanın da ciddi manada içine girdiği olgulardan Türkiye"yi kurtarmak için mutlaka kentsel dönüşüm, kentsel yenileme, gecekondu dönüşümü ve deprem dönüşümünü sağlamak zorundayız ifadelerini kullandı. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihat Vardan da ülkedeki gecekondulaşmadan dert yandı. Gecekondulaşmanın sonucunda çarpık bir kentleşmenin ortaya çıktığına işaret eden Vardan, ayrıca bu tarz yapılarının üzerinin de rant ve siyasi amaçlardan dolayı kapatıldığının altını çizdi
Star

Müteahhitlere sıkı takip!

'Etik kurallara uymayan müteahhit uzaklaştırılacak'

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı şžaban Önder Kıraç, müteahhitlerle ilgili yeni düzenlemeler yaptıklarını belirtti. MÜSİAD"ın düzenlediği ˜Kentsel Dönüşüm" konulu panele katılan Kıraç, müteahhitlerle ilgili sorun yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine, œTürkiye"de başka ülkelerde olmadığı kadar müteahhit enflasyonu var. Kimlerin bu işi yapacağı belirlenmediği gibi, müteahhitlik elinde keser olanın yapabileceği meslek haline gelmiş. Artık sektör genişledi ve dünyaya açıldı. Bu nokta disiplin altına alınmalı. Yeni bir çalışma başlattık. Sektörünü denetim altına almak için etik kurallara uymayanları uzaklaştırma çalışması başlattık dedi.

Kıraç, bütün müteahhitleri yazılım ortamında izleyeceklerini ifade ederek, œ"Ruhsat bölümüne ismi yazılamayacak, sistem uyaracak. Kamu kurumları da sistemden o kişinin yasaklı olduğunu görecek ve ona iş vermeyecek. 2011"in sonuna kadar bu sistemi devreye sokmayı planlıyoruz"" diye konuştu.
Habertürk


TOKİ'ye 15 ülkeden talep var

Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, işsizlikten sonra en büyük sorunun kentsel dönüşüm olduğunu, Türkiye'nin bunu bugünden yarına mutlaka başarması gerektiğini söyledi.

Bayraktar, MÜSİAD tarafından Novotel'de düzenlenen ''Kentsel Dönüşüm'' konulu panelde yaptığı konuşmada, TOKİ'nin Türkiye'de 81 ilde ve yaklaşık 800 ilçede 2 bine yakın şantiye kurduğunu belirterek, ''460 bin konut rakamına ulaştık. Bu rakam 100 bini aşkın 18 şehir demektir. Yani Trabzon'un şu andaki nüfusunu dikkate aldığımızda Trabzon gibi 6 tane şehir demektir. 650 ilköğretim okulu ve lise, 91 hastane, 90 sağlık ocağı ve bir çok kamu kurumlarının ihtiyacı olan binaları da yapmaya çalıştık'' dedi.

Yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin yakaladığı performans, enerji, sinerji ve istikrar ortamına bağlı olduğunu ifade eden Bayraktar, ''Dünyanın çeşitli yerlerinden bize teklifler geliyor. İnşaat sektörümüz çin'den sonra ikinci sıraya çıktı. Türk inşaat sektörü dünyanın her yerinde inşaatçısını, mimarını, tasarımcılarını çalıştırmaktadır. Dünyanın her yerinde Türk inşaat sektörünün kule vinçleri çalışıyor. TOKİ'ye de 15 devletten işbirliği talebi var. Bu doğrultuda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz'' diye konuştu.

Bayraktar, önlerindeki en önemli sorunun şehirlerin çarpık yapılaşması olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

''Bizim ayağımızdaki pranga şehirlerimizin çarpıklığı. Aşırı derecede kaynak israfı var. şžehirlerimizi tıkayan bu olgudan dolayı gelişemiyoruz. Altyapı bozuklukları, eğitimden sağlığa, ulaşıma kadar bütün olguların verimini azaltmaktadır. Bunun küçük bir maketi Trabzon. Samsun'dan Batum'a kadar sahil şeridimizde aynı çarpık yapılaşma var. Bu güzel coğrafya, kıyı şeridimizde son 60 yılda kurduğumuz şehirlerle mahvolmuş vaziyette. Bunu elimizle mahvettik. şžimdi ise para vererek yaptığımız yapıları, yine 3 kat para vererek yıkmaya çalışıyoruz.''

Trabzon'da yapılacak 8 kentsel dönüşüm projesinin toplam maliyetinin 200 milyon lira olduğuna dikkati çeken Erdoğan Bayraktar, 4 hastane yapılmasıyla da Trabzon'un, bölgenin sağlık merkezi olma yolunda dev adım atıldığını belirtti.

''KENTSEL DÖNÜşžÜM TÜRKİYE İçİN KAçINILMAZ''
Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün Türkiye için kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, ''İşsizlikten sonra en büyük sorun kentsel dönüşümdür. Gecekondu ve deprem dönüşümüdür. Türkiye'nin bunu bugünden yarına mutlaka başarması lazım'' dedi.

TOKİ olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük kentsel dönüşümünü başlattıklarını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

''Kars'tan İstanbul'a kadar 241 noktada kentsel dönüşümü yürütmeye çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm dünyanın en zor işidir. Bugün dünyanın her tarafında ABD, Fransa, İspanya'da kentsel dönüşüm yapılmaktadır. Fakat arada farklar var. Bize benzeyen ülkelerde Brezilya, Meksika ve Mısır'da, bizden geri olan Pakistan ve Hindistan'da da kentsel dönüşüm yapılıyor.''

Bayraktar, şehirlerdeki olumsuz salaş yapıların sökülüp atılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

''İşsizliğin azaltılması için, işsiz aşsız kalan insanların başlarda mazur ve masum gibi görünen daha sonra mafyanın da ciddi manada işin içine girdiği olgulardan Türkiye'mizi kurtarmamız için kentsel dönüşüm, kentsel yenileme, gecekondu ve deprem dönüşümleri olmazsa olmazımızdır. Olumsuzlukların, mafya yeltenmelerinin, yasanın istemediği tüm olguların yeşerebildiği yerler gecekondu bölgeleridir. çocuklarımızın geleceği, insanların huzuru bakımından şehirleri gecekondulardan kurtarmalıyız. Bu iş için sadece devlet ve hükümet yetmez. Topyekun bilinçlenme lazım. Kentsel dönüşümlerin önünü kim tıkıyorsa onların karşısına çıkmamız lazım. Halkın desteğini sağlamak için vatandaşlara bu işi en iyi şekilde anlatmak, sivil toplum örgütlerinin ve üniversitelerin desteğini almak lazım. Son 7, 8 senede gecekondu yapımı da azaldı. Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerini önemsiyoruz.''

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI MÜSTEşžARI KIRAç
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı şžaban Önder Kıraç, kentsel dönüşümün sadece fiziki dönüşüm olarak algılanmaması gerektiğini, sadece fiziki dönüşüm yapılırsa geleceğe başka sorunların da taşınmış olacağını söyledi.

Dar gelirli insanların 30“40 yıl ekonomik nedenlerden dolayı gecekondu benzeri yerlerde yaşadıklarını ifade eden Kıraç, ''Ama bu insanların, gelir durumları yeni yaptığınız mekanlarda oturmaya müsait değil. Üst gelir gruplarına yaptığımız kentsel dönüşüm alanlarında problem gözükmüyor. Ama dar gelirli veya orta altı seviyedeki kişiler için ayrılmış alanlarda hak sahibi gelir getirmesi için konutu kiraya veriyor'' dedi.

Kıraç, bu konutların kiraya verilmesinin çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Fakat bu alanlarda kiracının kim olduğu noktasında ciddi denetimin olmadığı gözlemlendi. Kiracıların özellikle İstanbul ve Ankara gibi yerlerde, kent suçları gibi suçlara aday olan kişilerden oluştuğunu gözlemledik. Biz demek ki bir dönüşüm alanı yarattıktan sonra orada işletme modellerini de izlemek ve oluşturmak zorundayız. Mahalleli kültürümüz vardı eskiden. Bir mahalleye yabancı insan girdiği zaman herkes dikkat eder, onun kime, niçin gittiğini sorardı. Ama şimdi koca koca apartmanlarda karşı komşusunu tanımayan insanlardan oluşan topluluklar olduğunu görüyoruz. Kamunun görevi, kentsel dönüşümü yarattıktan sonra burada yaşayan insanları denetleyip, geliştirebilir bir model yaratmaktır. Bu modellere biraz daha ağırlık verilmesi lazım. Yeni oluşan mahallelerde mahallelilik bilincinin oluşturulması lazım. Bu alanlar ileride suç unsurlarını barındıran tehlikeli odaklar olmaya aday gibi görünüyor.''

VARLIBAşž HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAşžKANI
Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, sektörün sorunlarının çok olduğunu, ancak bilen insanlarla sorunları aşmanın daha kolay olduğunu söyledi.

Eskiden dertlerini anlatacak muhatap bulamadıklarını anlatan Varlıbaş, ''şžimdi Başbakan ve Cumhurbaşkanıyla seyahatlere katılıyorum. Bir seyahatte önerdiğimiz bir fikri, bir sonraki buluşmamızda benden daha titizlikle takip ettiklerini görüyorum. Ne kadar mutlu olduğumu anlatamam'' diye konuştu.

Varlıbaş, maalesef Türkiye'de iyi giden bir şeyler varken, bunları engelleyen, kendi sektörlerinde bazı insanlar olduğunu iddia ederek, şunları kaydetti:

''İnsanlar engeller çıkararak önümüzü kesmeye çalışıyor. Bir Türk insanı olarak yaptıklarımız Avrupa ve dünyada takdir görürken, kendi ülkemizde sektörümüzle ilgili kuruluşlarca önümüze set gerilmesi bizi üzüyor. Kentsel dönüşümlerde planlar yapılırken, gerekli gereksiz davalar açılarak işlerin sekteye uğratılması, iyinin önünü tıkamak için tampon görevi görüyor. Türk girişimcileri inşaat sektöründe büyük bir yer edindi. Dünyada bu projeleri bizden daha iyi yapacak ve uygulayacak kimse yok. Seyrantepe Stadı da örnek alınması gereken bir proje. Dünyada bu kadar kısa sürede ve bu özellikte yapılmış başka bir stat yok. Bu da TOKİ'nin başarısıdır. TOKİ orada başkasının taşıyla başkasının kuşunu vurarak bu işi yaptı.''

''ETİK KURALLARA UYMAYAN MÜTEAHHİT, SEKTÖRDEN UZAKLAşžTIRILACAK''
Erdoğan Bayraktar, bir katılımcının, yapılan işlerde müteahhitlerle sorun yaşanıp yaşanmadığını sorması üzerine, ''Yürüttüğümüz yaklaşık 40 projede müteahhitlerle sorunlar yaşadık. 15 projeyi de zorlukla yürüttük'' dedi.

Aynı soru üzerine söz alan Müsteşar Kıraç ise müteahhitlerle ilgili yeni düzenlemeler yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

''Türkiye'de başka ülkelerde olmadığı kadar müteahhit enflasyonu var. Kimlerin müteahhit olacağı belirlenmediği gibi, müteahhitlik elinde keser olanın yapabileceği meslek haline gelmiş. Artık sektör genişledi ve dünyaya açıldı. Bu nokta disiplin altına alınmalı. TOKİ gibi kuruluşların önünü açabilmek için yeni bir çalışma başlattık. Müteahhitlik sektörünü denetim altına almak ve izlemek önem verdiğimiz bir konu. Etik kurallara uymayan müteahhitleri sektörden uzaklaştırmak için çalışma başlattık.''

Kıraç, bütün müteahhitleri yazılım ortamında izleyeceklerini ifade ederek, ''Görevini kötüye kullanması, yaptığı işte idareyi veya vatandaşı sıkıntıya sokması durumunda o kişiye sıkıntıyı giderene kadar yasaklama gelecek. Ruhsat bölümüne onun ismi yazılamayacak, sistem ikaz edecek. Kamu kurumları da sistemden o kişinin yasaklı olduğunu görecek ve ona iş vermeyecek. Yazılım programı üzerinden tüm belediye ve kamu kuruluşları müteahhitlerin suç ve suç unsuru olabilecek işlemlerini görebilecek ve ona görev davranacak. 2011'in sonuna kadar bu sistemi devreye sokmayı planlıyoruz'' diye konuştu.
Gazeteport


Geri Dön