Sektörel

MÜSİAD'ın 82. Genel İdare Kurulu toplandı!

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) bir otelde düzenlenen 82. Genel İdare Kurulu gala yemeğinde, Türkiye ekonomisinin son dönemde önemli mesafeler kaydettiğini belirtti...


Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, "2023'te ihracatımızı 500 milyar dolara, milli hasılamızı 2 trilyon dolara çıkarmayı ve kişi başına gelirimizi de 25 bin dolar yaparak inşallah dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz" dedi.


Sever, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) bir otelde düzenlenen 82. Genel İdare Kurulu gala yemeğinde, Türkiye ekonomisinin son dönemde önemli mesafeler kaydettiğini belirtti. Türkiye'nin 2010 ve 2011'de bütün dünyanın hayranlıkla izlediği büyüme rakamlarına ulaştığını ifade eden Sever, şunları söyledi:


"2012 yılında belki bir miktar yavaşladık ama 2008'de başlayan finansal krizin bütün dünyayı, bütün Avrupa'yı sarması ve en fazla ihracat yaptığımız Avrupa Birliği pazarında meydana gelen daralma, Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan onca sıkıntı, komşularımızda çıkan istikrarsızlık ortamını dikkate aldığımız zaman bu yüzde 2,2 rakamı dahi bizi dünya genelinde ciddi manada hızlı büyüyen ülkeler arasına soktu. 2013 yılı ilk iki çeyreğinde de Allah'a şükürler olsun, büyümemizi biraz daha yukarılara toparlayarak sürdürüyoruz. Yüzde 4,4 gibi ikinci çeyrek büyümesi gerçekleştirdik ve bu da Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında birinci sıraya taşıdı Allah'a şükürler olsun."


Dünyanın en büyük ekonomilerinin krizin olumsuz etkileriyle mücadele ettiği bir ortamda Türkiye'nin 786 milyar dolarlık GSYİH ile dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi konumuna geldiğini vurgulayan Sever, "Son on yılda ihracatımızı 4,2 kat artırarak 36 milyar dolardan 152,5 milyar dolara çıkardık. Böylelikle, Orta Vadeli Programda ortaya konan 149,5 milyar dolarlık hedefi çok rahat bir şekilde aşmış olduk" diye konuştu.


Bu başarıyı yeterli görmediklerini belirten Sever, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"2023'te ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmayı, milli hasılamızı 2 trilyon dolara çıkarmayı ve kişi başına gelirimizi de 25 bin dolar yaparak inşallah dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda şükürler olsun emin adımlarla yürümeyi bıraktık artık hedefe doğru koşuyoruz."


2013'te dünya ticaretinin artış hızının yavaşlayarak sadece yüzde 3,1 seviyesinde kalacağını tahmin ettiklerini dile getiren Sever, gerçekleşmesi muhtemel riskleri beklemek yerine gerekli tedbirleri almak, hedefleri ve yol haritası belli bir yolda durmadan amaca doğru ilerlemek gerektiğini kaydetti.


- MÜSİAD Başkanı Olpak


MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da Gaziantep'in, gelişmiş endüstriyel altyapısı, katma değer sağlayan üretim tesisleri ve ihracata yaptığı katkıyla Türkiye'nin "gözbebeği" olduğunu söyledi.


Ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılara verdiği destekle Gaziantep'in artık sadece Türkiye'nin "Gazi" şehri değil, tüm Suriye'nin ve Ortadoğu halkının da "Gönül Gazisi" olduğunu vurgulayan Olpak, "Suriye'den gelen dostlarımızın, geçici bir süreyle de olsa, resmi bir statü içinde, Gaziantep gibi İskenderun gibi bazı bölgelerde çalışma imkanlarının oluşturulması, hem onlar için hem de Gaziantep işletmeleri için doğru bir adım olacaktır" diye konuştu.


Tüm küresel iktisadi ve siyasi çalkantılara rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini kaydeden Olpak, şöyle konuştu:


"2013 ilk çeyrekte yüzde 3 büyüyen ekonomimiz, ikinci çeyrekte bazılarının beklentilerinin oldukça üzerinde ama bize göre hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde yüzde 4,4 büyüdü. Devamla, temmuz ayı sanayi üretiminin yüzde 4,6, kapasite kullanım oranlarının da temmuz ve ağustos aylarında yüzde 75,5 düzeyinde gerçekleşmesi ile eylül ayında üretimin artacağını da dikkate aldığımızda, 3. çeyrek büyümesinin de benzer seviyede gerçekleşmesini bekliyoruz. Hem de bazılarının kötümser beklenti pompalamalarına inat olarak."


Dövizle ilgili bir tahminde bulunmak istemediğini belirten Olpak, şu uyarıda bulundu:


"Günlük oynamalardan ve paradan para kazananlardan elbette değiliz. Onlar açısından dövizin günlük değişimleri son derece önemlidir. Fakat bizler 1994'te 13'den 43'e fırlayan, 2001'de 685'den bin 700'e fırlamış döviz rakamlarını çok iyi hatırlayan bir nesiliz. Bakın, Mayıs 2001'de dolar 1,7 idi, şimdi 1,8'mi oldu, 2'yimi tartışıyoruz. Bu mu oynaklık. İnsaf sahibi olmak lazım."


FED kararlarının özellikle para piyasaları tarafından olumlu karşılandığını ve kısa vadede Türkiye piyasası açısından olumlu algılandığına dikkati çeken Olpak, Türkiye ekonomisinin eskisi gibi kırılgan olmadığını vurguladı.


Olpak, seçim dönemine girildiği bu dönemde ekonomi yönetiminden beklentilerini ise şöyle sıraladı:


"Mali disiplinden taviz vermeyen ama özellikle küçük ve orta boy işletmeleri de kendi halinde rüzgarlara terk etmeyen, elbette tüketimi körüklemeyen ama iç piyasayı daraltmayan bir ekonomi politikası sürdürülmesi gerekir. KOBİ'leri rüzgarlara terk etmemelidir dedim. 2012 yılında ihracatın yüzde 62,6'sını KOBİ'ler gerçekleştirmiş. Peki, cari açığın bir başka kalemi olan ithalatın yüzde kaçını KOBİ'ler gerçekleştirmiş; yüzde 38,5'ini. Cari açığa çözüm mü arıyorsunuz? Buyurun gelin, bence fotoğraf burada."


AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da konuşmasında muhalefeti eleştirdi. Türkiye'de "Bu iktidar gitsin de isterse Türkiye yıkılsın" anlayışının hakim olduğu muhalefet yapısı bulunduğunu kaydeden Erdoğan, "Sürekli eylemleri körüklüyor ve sıkıntı yaratıyorlar" dedi.


Gezi Parkı olaylarında bazı muhalefet milletvekillerinin sokaklarda "cirit attıklarını" ifade eden Erdoğan, "Ülkesini yok sayan çapulcuya da hizmet etmeyiz. Biz milletimizin hizmetkarıyız" diye konuştu.


Konuşmaların ardından MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever'e hediye takdim etti.


Program, başarılı ihracatçı firma temsilcilerine plaket verilmesiyle sona erdi.


AA