Ticari

Dış ekonomide flaş işbirliği

Olpak: "Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetlerde ihracat açısından farklı pazarlar mevcut. Bu manada Türkiye için hala çok ciddi bir potansiyel görülüyor."haber7

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iştirakiyle gerçekleştirilen DEİK'in yeni merkezinde gazetecilerle buluştu.

DEİK'in ticari diplomasi faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Başkan Olpak, yeni merkezlerini 75 milyon liraya satın aldıklarını ifade ederek bu yatırımı, kendini yaklaşık 7 yılda amorti edecek şekilde planladıklarını belirtti.

Olpak, yeni merkezlerinde fiziki ve ekonomik pek çok avantajı bir arada bulundurduklarını ifade ederek, DEİK'in faaliyetlerinin yüzde 90'ını artık merkez ofiste gerçekleştirebildiklerini kaydetti.

DEİK'in artık sadece ofis giderleri dışında, ticari diplomasi faaliyetler için yaptığı harcamaların da yeni merkez ile azalacağını bildiren Nail Olpak, "Şu an DEİK'te 78 çalışanımız var. Hedefimiz 100 personel ile ile faaliyet göstermek. Yeni merkezimizde 8 ayrı toplantı odamız bulunmakta. En büyük etkinlik salonumuzda ise 250 kişiye kadar misafiri ağırlama kapasitesine sahip. Toplam 3.500 metrekarelik 2 katlı bir ofis alanımız mevcut. Kendimizi Türk özel sektörünün dışa açılan kapısı, iş dünyazımın kutup yıldızı olarak tanımlıyoruz. Bu nedenle DEİK olarak bu yatırımı yapmamız ve fonksiyonel bir ofis satın almaya ihtiyacımız vardı. Bir önceki ofisimizde kalsaydık dahi yıllık 10 milyon TL kira masrafımız olacaktı." şeklinde konuştu

İhracatımız Pozitif Seyretmetye Devam Edecek
 

Nail Olpak, geçen yıl ihracatta yakalanan 225 milyar dolar dolaylarının en önemli sebebinin Türkiye'nin salgın sürecinde dahi tedarik zincirini bozmadan ticaretini sürdürmeyi başarması olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin bölgesel anlamda lojistik üstünlüğünü koruduğunu belirten DEİK Başkanı, "Önümüzde 6 ay olsa bile ihracatta 260 milyar doların üzerinde bir rakamla yılı kapatacağız sanıyorum. Sadece yükseltmek değil de belirli ülkeler bazında dış ticaret fazlası veriyor muyuz kısmını da düşünmemiz lazım. İhracatın ithalatı karşılama oranlarına da bakmamız lazım. İhracat noktasında karamsar değilim, gelen giden heyetleri de bildiğimden ihracatımızı gelecekten de umutluyum." diye konuştu.

Türkiye açısından turizm, eğitim ekonomisi, yurt dışı yatırımlar, yurt dışı müteahhitlik gibi alanlarda da ne kadarlık döviz getirisi olacağının büyük önem taşıdığını vurgulayan Nail Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü.

TRT'de temmuz zammıyla ilgili vatandaşa müjde

Ekonomist Şirin Sarı'dan altın yatırımcılarına kritik uyarı

Ekonomist Selçuk Geçer, doların 25 TL olacağı tarihi açıkladı