28 / 06 / 2024

Musk'ın havalı tüpüyle Bozcaada ve Iğdır arası 72 dakikaya düşebilir!

Musk'ın havalı tüpüyle Bozcaada ve Iğdır arası 72 dakikaya düşebilir!

Yeraltında vakumlu tüplerle ulaşım hedefleyen dâhi fizikçi Elon Musk’ın projesinde saatte 1.222 km hıza ulaşabilecek. Proje, altyapı hamlesi içindeki Türkiye için de ciddi alternatif olabilir...




Elektrikli araçları günlük yaşama sokan Tesla Motors’un kurucusu Elon Musk, Hyperloop projesini basına tanıttı. Proje  kısaca bir yer altı treni üzerine kurulu... Fakat sitem raylar üzerinde değil, vakum teknolojisi üzerinde ilerliyor. 


HIZLI TRENDEN UCUZ


Musk’a göre yarattığı bu teknolojiyi kullanmak yüksek hızlı trenleri kullanmaktan daha ucuz olacak. Hyperloop en randımanlı şekilde 1.448 kilometrelik yolculuklar için kullanılabilecek. Elon Musk aynı zamanda Hyperloop’ta tüp içerisindeki basıncında kontrol altına alınacağını belirtiyor. Hyperloop’a göre tek vagonda maksimum 28 kişi seyahat edebilecek. 


MALİYETİ 7.5 MİLYAR $


Ulaşıma çağ atlatması beklenen projenin 7.5 milyar dolara mal olması hesaplanıyor. 7.5 milyar dolar projenin her alanının bitmesi için harcanacak olan para yoksa sadece yolcuların seyahat etmesi için 6 milyar dolarlık bir fon bulunması Musk’a göre yeterli. 

Öte yandan dev altyapı projelerine harcadığı para ile dünyanın 100’den fazla ülkesinin milli gelirini geride bırakan Türkiye için de Hyperloop ciddi bir çözüm olabilir. Hyperloop’un hızına bakacak olursak Türkiye’nin en batısı olan Bozcaada’dan, en doğusu Iğdır’a 1 saat 12 dakikada seyahat mümkün. 


1 SAATTE YAYLADAĞI’NA


Türkiye’nin en güneyi en en kuzeyi arasında seyahat etmek ise Hyperloop ile sadece 1saat 2 dakika sürüyor. Hatay Yayladağı ile Kırklareli Kofçaz arası mesafe karayolu ile 14 saat, Hyperloop’la 62 dakika...




Akşam


Geri Dön