29 / 04 / 2024

Mustafa Erdik: Depremlerde eskisi gibi büyük yıkımlar olmayacak!

Mustafa Erdik: Depremlerde eskisi gibi büyük yıkımlar olmayacak!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, yakın zamanda büyük bir depremle karşılaşılsa dahi eskisi gibi büyük yıkımların olmayacağını söyledi...



Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile ETH-Zürih koordinatörlüğünde yürütülen Ortadoğu Bölgesi Deprem Modeli Projesi'nin (EMME-Earthquake Model of Middle East Region) 4 yıl süren ilk etabı tamamlandı.

1900 yılından günümüze depremlerden dolayı 2.5 milyon insanın hayatını kaybettiğini ve 3 trilyon dolar ekonomik zarar oluştuğunu vurgulayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, "Bu kayıpların önemli bir bölümü Ortadoğu ve Kafkas bölgesinde meydana gelmiştir. Bu bölgeler günümüzde dünyada şehirleşme, ekonomi, endüstrileşme alanında en hızlı büyüyen yerlerden. Ayrıca dünyanın ekonomik açıdan önem taşıyan en kalabalık kentlerini de içermektedir. EMME projesi, bölgedeki deprem tehlikesi ve ilişkili bina hasarı, can ve ekonomik kayıpları belirleyerek deprem riski azaltma önlemlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasını amaçlamaktadır" dedi.

Erdik, projenin EMME bölgesindeki deprem riski fiziksel ve can kayıpları açısından ilk kez homojen, tutarlı ve topluma yönelik bir şekilde tahmin edildiğini söyledi.

Türkiye'nin yeni bir büyük depremle karşılaşması halinde eskisi kadar yara almayacağını söyleyen Prof. Dr. Erdik, "Binaların iyi yapılması için Türkiye'de her türlü olanak mevcut. Hazır betondan tutun en kaliteli çelik olsun her şey var.

2000'den sonra yapılmış binalarda Türkiye'de çok büyük bir iyileşme görüyoruz. Kentsel dönüşüm çerçevesinde eski binalar da yıkılarak yenileri inşa edilecek. O bakımdan yakın gelecekte Türkiye'de inşallah büyük deprem olmaz ama olursa ortaya çıkacak can ve mal kayıplarının geçmişten çok daha düşük olacağını düşünüyorum" dedi.


Habertürk

Geri Dön