29 / 04 / 2024

Mustafa Güçlü: Biz skoru bıraktık, kalite peşindeyiz!

Mustafa Güçlü: Biz skoru bıraktık, kalite peşindeyiz!

Türkiye ekonomisinde inşaat sektörü lokomotif malum, o lokomotifin de en önemli parçası çimento sektörü. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Mustafa Güçlü de diyor ki, Biz skoru bıraktık, kalite peşindeyiz...



Türkiye ekonomisinde inşaat sektörü lokomotif malum, o lokomotifin de en önemli parçası çimento sektörü. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Mustafa Güçlü de diyor ki, "2013 yılında yüzde 12 büyüdük. 2014'te tahminimiz yüzde 6'lık büyüme." 


Satış hacmi, üretim kapasitesiyle Türk çimento sektörü Avrupa'da birinci, dünyada beşinci. 

2013'de kişi başına düşen çimento tüketimi bizde 800 kilo, dünya ortalaması 550 kilo, Avrupa Birliği 350 kilo. 

2013'te yüzde 12 büyürken, çimento sektörünün ihracatı yüzde 9 azalmış. 

Bu rakamlar Türkiye ekonomisinin lokomotifinin inşaat sektörü olduğunu kanıtlıyor. 

Çimentocuların başkanı Mustafa Güçlü ne diyor? 

"Biz skoru bıraktık, kalite peşindeyiz." 

Kalite denildiği anda akla ilk, çimento fabrikalarının bulunduğu bölgede çevreyi 'beyaz toz bulutuna' kaplaması geliyor. 

Bu noktada Mustafa Güçlü şunları söylüyor: 

"Çimento sektörü ulaştığı bilgi birikim seviyesiyle artık yatırımlarında nicelik değil, niteliği gözetme noktasındadır. Aslında kalite konusu her alanda gereken bir hedeftir. Sektörde çevreye dönük yatırımlar başı çekiyor, 'dumansız hava sahası'na büyük katkıda bulunuyor. Artık kirleten çimento imajı geride kalmıştır." 

Bir de şunu söylüyor: 

"Çimento sektörü endüstriyel ve evsel atıkların bertaraf edebilecek teknik imkanlara sahip." 

Bu noktada devletten düzenleme bekliyorlar. Diyorlar ki, belediyeler atıkları bertaraf etmek için dünya para harcayacağına biz yapalım. Bunun da belli bir maliyetini devlet karşılasın. 


2014 yılında yüzde 6 büyüme gerçekçi mi? 

Bu yıl için Gayri Safi Milli Hasıla büyümesi yüzde 4 beklenirken, hatta yüzde 3'e çekilmişken, çimento sektörü nasıl yüzde 6 büyüyecek? 

Mustafa Güçlü, "Türkiye'de daralma endişesi var, biz yaşamıyoruz. Ocak ayında tempo bizde devam etti" diyor. Olumlu ve olumsuz etkenleri sıralıyor, önce olumlu etkenler: 

"Önemli altyapı projelerinin yanı sıra başta kentsel dönüşüm olmak üzere yaşam alanlarına dönük projelerin de belli bir tempoda devam edeceğini öngörüyoruz. Art arda yaşanacak üç seçim sürecinin de bu tempoya katkısı olacak." 

Ve olumsuz olan: 

"Makroekonomik konulardaki hassas noktalar ve özellikle cari açıktaki kırılgan tablo, tempoyu olumsuz yönde etkileyebilir.


Teknesiyle denizlerin keyfini çıkaracak

Mustafa Güçlü, gazeteci meslektaşlarım ile birlikteki toplantımızın sonunda 'veda' da etti. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin başkanlığını üstlenirken, iki dönem şartını kendisinin istediğini, 28 Şubat'taki genel kurulda da 1.5 yılın ardından ayrılacağını söyledi. Mustafa Güçlü, İzmir'e, Çeşme'ye ve özellikle denize, tekneye düşkündür. Sordum, "Geri gitmeyi becerebiliyor musunuz artık?"  Yıllar önce tornistan yapmada epey zorlandığını hep beraber yaşamıştık. Öğrenmiş. 

Meslektaşlarımla birlikte mesleğimize dair uzun zamandır duymadığımız övgüyü de aktarmazsam olmaz. Mustafa Güçlü, "Rahmetli Adnan Kahveci, ben bazı mesleklere karşı sevgi doluyum. Başta da gazetecilere ve öğretmenlere derdi. Sizlerle çok güzellikler paylaştık" diyordu. 

1991'de Tekel genel müdürüyken tanıştığım Mustafa Güçlü ile bundan sonra resmi buluşmalar yapmayacağız o kadar. 


Funda Özkan/ Sabah Gazetesi 


Geri Dön