05 / 05 / 2024

Mustafa Günay: Afrika'da inşaat yatırımları yapılabilir!

Mustafa Günay: Afrika'da inşaat yatırımları yapılabilir!

TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, ekonomik işbirliklerinin politikacıların attığı adımlardan daha önemli olduğunu belirterek, "Afrikada özellikle inşaat ve inşaat malzemeleri, demir-çelik ve maden sektörlerinde yatırım yapılabilir...



Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Genel Sekreteri Mustafa Günay, ekonomik işbirliklerinin politikacıların attığı adımlardan daha önemli olduğunu belirterek, "Afrikada özellikle inşaat ve inşaat malzemeleri, tekstil, teknoloji, demir-çelik ve maden sektörlerinde yatırım yapılabilir. Türk şirketler ayrıca Avrupalı, Amerikalı ve hatta Çinli firmalarla ortak yatırımlar yapabilirler" dedi.
        
TUSKON, İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House ve Sabancı Üniversitesine bağlı İstanbul Politikalar Merkezi tarafından düzenlenen "Türkiye-Afrika Semineri"nde konuşan Günay, seminerde, Türkiye ve Afrika arasındaki ekonomik ve  politik ilişkiler global açıdan bakma fırsatı bulacaklarını, bölgede neler yapılabileceği konusunun ele alınacağını anlattı.
        
Türkiyenin ciddi bir değişim sürecinden geçtiğini ifade eden Günay, 2002den 2011e giden süreçte politik, sosyal ve ekonomik değişimin Türkiye ve Afrika ilişkilerinde önemli rol oynadığını vurguladı.
        
Günay, "2002 yılında krizden olan Türkiyeyi 2011 yılında gelişmekte olan ülkeler Çin ve Hindistan ile kıyasladığınızda başka söze gerek olmadığını görürsünüz" dedi.
        
Türkiye bugün dünyanın 16. büyük ekonomisi olduğunu, G-20 üyesi ülkeler arasında yer aldığını anlatan Günay, Az Gelişmiş Ülkeler Konferansının önümüzdeki ay İstanbulda yapılacağını anımsattı.
        
Mustafa Günay son yıllarda siyasi arenada Türkiyenin gücünü hissettirdiğini kaydederek, Türkiyenin Afrikada barış için gerçekleştirdiği adımların çok önemli olduğuna dikkati çekti.
        
Afrika ülkeleriyle gerçekleştirilen ekonomik işbirliklerinin Afrikanın yükselen potansiyelini bir kez daha ortaya çıkardığını ifade eden Günay, "Ekonomik işbirliklerimiz politikacıların attığı adımlardan daha önemlidir. Türkiyenin komşu ülkelerle ticareti son 6 yılda büyük artış gösterdi ve toplam ticaret içindeki payları yüzde 8den yüzde 26ya çıktı" dedi.
        
Türkiyenin Afrikaya 2005 yılında 3,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, 2010 yılında bu rakamın 9,3 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Günay, Türkiyenin Afrikadan 2005 yılında 6 milyar dolar, 2010 yılında ise 6,4 milyar dolar ithalat yaptığını anlattı.
        
Bu rakamların Türkiye ile Afrika arasındaki iş potansiyelini yansıtmadığını dile getiren Günay, "Biz bu trend değiştirebileceğimize ve ticareti dengeli bir şekilde artırabileceğimize inanıyoruz. Afrikada özellikle inşaat ve inşaat malzemeleri, tekstil, teknoloji, demir-çelik ve maden sektörlerinde yatırım yapılabilir. Türk şirketler ayrıca Avrupalı, Amerikalı ve hatta Çinli firmalar ile ortak yatırımlar yapabilirler" diye konuştu.
        
TUSKONun Türkiye ile Afrika arasındaki ekonomik ve politik ilişkileri geliştirmek amacıyla gerçekleştirdiği pek çok organizasyon olduğunu belirten Günay, "TUSKON son 5 yılda 200 iş ve yatırım delegasyonu organizasyonu gerçekleştirdi. Düzenlediğimiz organizasyonlarda Afrika ülkelerinde en doğru partnerin bulunmasını sağlıyoruz. Bundan sonra da Afrika ile ilgili daha çok  organizasyon düzenlemeye devam edeceğiz" dedi.
        
"YOL HARİTASI ÇİZMELİYİZ"

Eski Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı ve İstanbul Politikalar Merkezi Danışmanı Joost Lagendijk, Türkiye-Afrika ilişkileri hakkında bir şeyler yapma fikrinin 6 ay önce ortaya çıktığını ve Afrika gibi potansiyeli yüksek bir pazarı keşfetmek açısından yapılacak araştırmaların çok yararlı olduğunu ifade etti. Lagendijk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
        
"Türkiye bugüne kadar Ortadoğu ülkelerine daha yakın bir duruş sergilerken, Afrika ile ilişkiler geri planda kaldı. İşte bu semineri düzenlememizin nedeni de bu. Türkiye-Afrika ilişkilerinin perde arkasını inceleyerek, Afrika ülkeleri ile ticarette nasıl daha iyi bir rol alırız sorusuna cevap bulunmalı. Afrika ülkeleri Türkiye için çok önemli bir potansiyel vadediyor. İki ülke arasındaki ilişkiler hızlı bir şekilde yükselirken, Afrika gibi bir pazarı verimli bir şekilde değerlendirmenin yollarını aramalıyız. Türkiyenin Afrika için uzun vadeli hedeflerini şimdiden belirlemeli ve yol haritasını çizmeliyiz."
        
Chatham House Afrika Programı Sorumlusu Tom Cargill ise hızlı bir şekilde değişim gösteren dünyada daha iyi ilişkilerin kurulması için çalıştıklarını belirterek, "Sadece Avrupa, Batı ülkeleri ve Amerika ile değil tüm dünyada ilişkilerimizi sağlam işbirlikleri kurmaya çalışıyoruz. Özellikle Afrika pazarının cesaret verici yatırım ve ticaret potansiyeli için doğru stratejiler belirlenmeli. Afrikaya giden en doğru yolun bulunması açısından bölgenin aktörleri belirlenmeli" dedi.
AA


Geri Dön