Magazin

Mustafa Mahmutoğlu: Rize´de mimarlara danışılmıyor!

Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu, Rize´de mimar ve mühendislere danışılmadan herkesin kafasına estiği gibi inşaat yaptığını söyledi

Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu, Rize´de mimar ve mühendislere danışılmadan herkesin kafasına estiği gibi inşaat yaptığını, zorda kaldığı zaman mimar ve mühendisten yardım istediğini söyledi.
Mahmutoğlu, yaptığı açıklamada, Rize´nin ulusal basında sıkça ilginç bina, yapı ve inşaatlarla gündeme geldiğini belirterek, "Bu binalar genelde coğrafi zorluklardan, herkesin biraz müteahhit, mimar ve mühendis olmasından kaynaklanıyor " dedi.

"Vatandaş özellikle köy ve yüksek mahallelerde kendi yapılarını kendileri yapıyor" diyen Mahmutoğlu, şöyle konuştu:
"Köy ustalarının öncülüğünde gelişi güzel yapılar yapılıyor. Rize´de herkes mimar, herkes mühendis olunca ortaya ilginç inşaatlar, binalar çıkıyor. Rize´de mimar ve mühendislere danışılmadan herkes kafasına estiği gibi yapı yapıyor, zorda kaldığı zaman da mimar ve mühendisten yardım isteniyor. Buna son verilmeli."

Rize´de belediye marifeti ile de ilginç inşaatların yapıldığını vurgulayan Mahmutoğlu şöyle devam etti:
"Rize´de inşa edilen 300 metre uzunluğundaki yaya üst geçidinin kötü ve estetik kaygılardan uzak olduğunu söylemiştik. Bu kadar uzun üst geçitte daha sonra çeşitli sorunlar ortaya çıktı. Bu konuda bize danışılsaydı daha farklı bir proje ortaya çıkabilirdi. Bir müteahhit tarafından sekiz katlı bina kaya üzerine konuldu. Ulaşım için 164 basamak merdiven yapıldı. Yani zemininde bir sorun yok. Ancak görüntüsü ürkütücü. Proje hazırlarken maalesef işin ustalarına danışılmıyor. Sorunlar ortaya çıktıkça iş bilenlerden destek isteniyor."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Rize mimarisinin sırrı çözüldü

Miras kavgasında ortasından kesilip paylaşılan ev, labirent gibi üstgeçit, asansörüne ulaşabilmek için sekiz kat merdiven çıkılan sekiz katlı ev... Doğan Haber Ajansı, tamamı Rize´ye ait bu ilginç mimari yorumların hikmetini Rize Mimarlar Odası´na sordu. Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu, "Herkes mimar, herkes mühendis olunca ortaya ilginç yapıların çıkması kaçınılmaz" dedi.

Mahmutoğlu´na göre Rize´de özellikle son dönemde sık sık basına konu olan yapıların görülmesinde hem engebeli arazi hem de kendi göbeğini kendi kesmiş bir halkın alışkanlıkları etkili:

"Engebeli arazi yapısına sahip Rize´de yeni yerleşim yerleri açılamıyor. İnsanlarımız özellikle köy ve yüksek mahallerde kendi yapılarını kendileri yapıyor. Defalarca bu konuda uyarılarda bulunduk. Ancak dinleyen olmadı. Köy ustalarının öncülüğünde gelişi güzel yapılar yapıldı. Rize´de herkes mimar, herkes mühendis olunca ortaya ilginç yapıların çıkması kaçınılmaz. Herkes kafasına estiği gibi yapı yapıyor. Zorda kaldığı zaman da mimardan yardım isteniyor."

Dublekste merdiven unutuldu
Rize Mimarlar Odası Başkanı Mahmutoğlu, merdiveni unutulan dubleks villayı örnek gösterdi: "Geçen yıl bir kişi kendi bulduğu ustaya villa inşa ettirdi. Planı olmadan başlayan dubleks ev inşaatında sona gelindi ancak alt kattan üst kata içeriden çıkacak merdiveni yapamadılar. Sonra bize geldi ve villaya merdiven yapmak için yardım istedi. Biz de gerekli yardımı yaptık. Bu yaşanan olay Rize´deki yapılaşmada plansızlığa bir örnek teşkil ediyor. Kimi zaman da önce ev inşa ediliyor, sonra ruhsat almak için proje hazırlamamızı isteyenler oluyor."
MUHAMMET KAÇAR/Radikal