12 / 05 / 2024

Mustafa Şahin: BİM-FED yapı denetimini her zaman destekledi!

Mustafa Şahin: BİM-FED yapı denetimini her zaman destekledi!

Birleşik İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (BİM-FED), Vanda meydana gelmiş olan depremde üzerine yaptıkları açıklamada bağımsız bir yapı denetimini her zaman desteklediklerini ve desteklemeye de devam edeceklerini deklare etti



Vanda yaşadığımız deprem felaketinde, 1999 Marmara depreminde de oldu gibi yine müteahhitler suçlanmıştır. Yaşanılan bu tip felaketlerde, kamuoyuna birilerini suçlu göstererek sorunun ana sebeplerinin gizlenmesi, ne yazık ki bir gelenek halini almıştır. Ve bu gelenek çözümün önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır.

Depremlerde yıkılan binalar ile ilgili birçok platformda müteahhitler günah keçisi ilan edilirken, kaçak yapılaşmaya izin veren belediyeler, 1999 depreminden sonra 19 pilot ilde uygulanmaya başlanan yapı denetim sisteminin tüm ülkeye yaygınlaştırılmasının 12 yıl gecikmesinde kusuru bulunan siyasi sorumlular, kamu binalarını yapı denetiminden muaf tutanlar, işyerlerini veya dairelerini daha da genişletebilmek için kolon kesenler, kolonun kesilmesine izin veren apartman sakinleri, yöneticileri suçlu değil midir

Zemin + 3 kata kadar olan yapılara imar izni verilen bölgelerde, bir bakıyorsunuz belediye meclis kararıyla emsal artışı yapılmış ve 20 katlı 25 katlı gökdelenler yükselmiş. Zemin etütlerini yapmadan, zeminin sağlam olup olmadığına bakmadan emsal artışına gidenler ve buralardan rant sağlayanlara ortak olarak, parayı insanlıklarından önde tutanlar ne kadar suçsuzlar   
Bugüne kadar yaşadığımız depremlerde, 1999 Marmara ve Van depremleri de dâhil, birçok kamu binası büyük hasar görmüş ve yıkılmıştır. Kamu binaları yapı denetiminden muaf tutulmakta; yetkililer, kendi içlerinde oluşturdukları birimler aracılığıyla denetlendiklerini iddia etmektedirler.

Bizler, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli Müteahhitlik Sektörü temsilcileri ve mensupları olarak, bağımsız bir yapı denetimini her zaman destekledik ve desteklemeye de devam edeceğiz. Yapı denetiminin, kamu ya da özel ayrımı olmaksızın tüm inşaatlara hakkıyla uygulanmasını istiyoruz. 1999 depreminden sonra, dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı tarafından alelacele, birçok eksikle yürürlüğe giren ve 19 pilot ilde uygulanmaya başlanan yapı denetim sistemi, defalarca çağrı yapmamıza rağmen ancak 12 yıl sonra ve eksiklikleri tamamlanmadan Türkiye geneline yaygınlaştırılabilmiştir. Van ilimiz de, yapı denetimine 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle dahil edilen illerimizdendir.

Yapı denetim sisteminin eksikliklerinin giderilmesi ve kamu, özel tüm inşaatlarımızın hakkıyla denetlenmesi şarttır. Müteahhitler, devlet tarafından Sermaye sahibi tüccar olarak tanımlanmakta ve ticaret odalarına kayıtlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bir tüccarın mühendislik ve mimari bilgisinin olmaması gayet tabidir. Bu sebeple sermaye sahibi tüccar olarak tanımlanan müteahhitlerin yaptıkları binalar, ehil mühendisler ve mimarlar tarafından denetlenmelidir. Ancak bu mühendis ve mimarların, işlerinin ehli ve inşaat ortamına ayak uydurabilecek şartlara sahip olmaları gerekir. 60 yaş ve üzeri mühendis, mimar istihdam eden ve bu kişilerin belgelerinden faydalanan yapı denetim firmaları var.

Evet, ortada ciddi bir sorun var.
Ve birkaç müteahhit suçlu gösterilerek sorunun üstü örtülmeye çalışılıyor.
Bizce ortada bir sistem sorunu var ve sistem içerisinde yer alan herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekiyor.
Müteahhitlik mesleğinde de her meslekte olduğu gibi kişilik zafiyeti yaşayanlar olabilir. Nasıl yasadışı olarak organ nakli yapan bir doktor, doktorluk mesleğini kirletemez ise, inşaatında eksik yapı malzemesi kullanan ve binasını gerektiği gibi inşa etmeyen müteahhit de müteahhitlik mesleğini kirletemez. Her iki örnekte de karşılaşılan sorun mesleki sorun değil, kişinin ahlaki sorunudur. Kamuoyunun ve ilgili mercilerin bu ayrımı iyi yapmaları gerekmektedir.

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli Müteahhitlik Sektörü mensubu müteahhitler, 100 yıldır ülkemizin dört bir yanında imar ve inşa çalışmalarını başarı ile yürütmektedirler. Yatırımlarının tamamını öz sermayeleri ile gerçekleştiren müteahhitlerin, sağladıkları katma değer ve istihdamları ile Türk ekonomisinin lokomotifleri arasında haklı bir yer edindikleri, unutulmamalıdır!

Deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğumuzu unutmamalıyız. Yaşadığımız deprem felaketleri karşısında ihmallerimizi ve hatalarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerekmektedir. Her yeni felakette aynı tablo ile karşılaşmamak ve aynı soruları sormamak için deprem bilincinin her yönüyle sürekliliğini koruduğu bir Türkiye olabilmeyi ümit ediyoruz. Bu konuda devletin, müteahhitlerin, mühendislerin ve sivil toplum kuruluşlarının bütünsel ve kapsamlı ortak bir çalışma yapması gerektiğini siz değerli basın kuruluşları aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Bu konu ile ilgili daha derinlemesine bilgi aktarmak ve kamuoyunu doğru bilgilendirerek sorunun çözümüne katkıda bulanmak adına, her türlü platformda konuşmaya hazır olduğumuzu bildirir çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Mustafa ŞAHİN
Genel Başkan
BİM-FED Yönetim Kurulu Adına

Tel:  0312 215 57 00
        0312 215 66 00

 


Geri Dön