22 / 12 / 2024

Mustafa Sönmez: Sanayiden uzaklaşıp inşaata yöneliyoruz!

Mustafa Sönmez: Sanayiden uzaklaşıp inşaata yöneliyoruz!

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Danışmanı Mustafa Sönmez'in hazırladığı araştırma raporundaki verilere göre, 2009-2014 döneminde üretici ve tüketici fiyatlarında enflasyona en büyük katkı gıda ve enerjiden geldi.



TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Danışmanı Mustafa Sönmez'in hazırladığı "Sanayinin Sorunları ve Analizleri/Sanayide Enflasyon: Ortalamanın Altındaki ve Üstündeki Sektörler" başlıklı araştırma raporundaki verilere göre, 2009-2014 döneminde üretici ve tüketici fiyatlarında enflasyona en büyük katkı gıda ve enerjiden geldi. 


"SANAYİDEKİ ENFLASYONDA GIDA BAŞI ÇEKTİ" 


Sanayi firmalarının, 2014 yılında ürettikleri sanayi ürünlerinin fiyatlarını, 2013'e göre yüzde 6.4 artırdıklarına işaret edilen raporda, dayanıklı tüketim ve ara malı üretenlerin fiyat artışlarının ise ortalamanın altında kaldığı belirtildi ve şöyle denildi: "Sanayideki enflasyonda gıda başı çekti. Gıda sanayicileri fiyatlarını 2014'te yüzde 17.3 artırdı ve ortalama imalat sanayi fiyatlarının yaklaşık 10 puan üstüne çıkardılar. 2014'te yaşanan kuraklık, iklim şartlarından kaynaklanan arz yetersizliği, yüksek fiyat artışında en önemli etken oldu." 


Türkiye'deki yüksek enflasyonda, gıda ve enerjinin yanında, konut fiyatlarındaki hızlı artışın da etkili olduğu dikkat çekti. Konut fiyatlarındaki artışın sanayinin 5 puan önde olması, Türkiye'nin sanayiden inşaata yöneldiğine işaret etti. 


ALKOLLÜ İÇKİ VE SİGARA DA ENFLASYONU BESLEDİ 


2014'te fiyatlarını en çok artıranlar sıralamasında gıdayı, inşaat sektörüne dönük ağaç ürünleri ve cam-seramik-çimento ürünlerini kapsayan "mineral ürünler" sektörünün izlediğinin de atb çizilen raporda şu görüşlere yer verildi: "Konut fiyat artışlarının sanayi ürün fiyat artışlarının 5 puan önünde gitmesi, hatta bunun İstanbul'da 15 puana kadar çıkması, oldukça dikkat çekici ve sanayiden uzaklaşıp inşaata yönelmeyi açıklayan çok önemli bir göstergedir. 


Tüketicinin ödediği fiyatlar da 2014'te ortalama olarak yüzde 8.2 artış gösterdi. 2009-2014 döneminin ortalama TÜFE'si yüzde 7.5 olarak gerçekleşti. Bu ortalamanın üstünde kalan sektörlere bakıldığında alkollü içki üreten alt sektörde fiyatlar yılda ortalama yüzde 14.5 artarak ilk sırayı aldı. Sigarada da yıllık ortalama fiyat artıştan yüzde 14'e yaklaştı." 


Milli Gazete


Geri Dön