27 / 04 / 2024

Mustafa Tunçalp'in New York'taki seramik sergisinde Hido sürprizi!

Mustafa Tunçalp'in New York'taki seramik sergisinde Hido sürprizi!

Seramik sanatçısı Mustafa Tunçalp'in New York'ta açtığı serginin resepsiyonuna, takımı Orlando Magic'in New Jersey Nets ile yapacağı maçta forma giymek üzere kente gelen milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu da katıldı



Tunçalp’in, 50. sanat yılı etkinlikleri kapsamında hazırladığı "Çamurla Yoğrulan 50. Yıla Merhaba" isimli sergisi New York’taki Türkevi’nde yoğun katılımlı bir resepsiyonla açıldı.

New York Başkonsolosu Levent Bilgen başta olmak üzere çok sayıda davetlinin katıldığı resepsiyonun sürpriz konuğu ise NBA’deki Türk temsilcilerinden "Hido" olarak anılan Orlando Magic oyuncusu Hidayet Türkoğlu oldu.

Sergi açılışı için Türkevi’ne gelen davetlilerin yoğun ilgi gösterdiği Türkoğlu, sanatçı Mustafa Tunçalp’in eserlerini bir süre inceledikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Orlando Magic-New Jersey Nets maçında forma giymek üzere şehre gelen Hidayet, öğle yemeğinde bir araya geldiği Başkonsolos Bilgen’in kendisini söz konusu sergiye davet ettiğini, kendisinin de seve seve bu daveti kabul ettiğini söyledi. Türkoğlu, "Hocamızdan eserler hakkında daha ayrıntılı bilgi alma imkanı bulacağım. Şu ana kadar gayet güzel işler yapmış birisi. Kendisini kutluyorum. Böyle bir isimle tanışmak benim için bir şereftir. Burada olduğum için çok mutluyum" dedi.

Kuşlar temalı 40 eseri 1 yılda hazırladı

Sergisinin beklediğinden daha yoğun bir ilgi gördüğünü vurgulayan sanatçı Tunçalp de "Seramikte 50. yılımı kutluyorum. Buna ABD’deki sergi ile başladım. Bunun devamı Ankara’da olacak. Bu benim için çok önemli" diye konuştu.

Sergisinde temasal olarak kuşları tercih ettiğini anlatan Tunçalp, duygularını soyut tarzda betimlediğini belirtti. Sanatçı, kuşların yanı sıra Anadoludaki medeniyetlerden özellikle Selçuk, Bizans, Osmanlı ve Antik dönemlerden de esinlendiğini ifade etti.

New York’ta açılan sergisi için hazırladığı 40 eseri yaklaşık bir yılda tamamladığını dile getiren Tunçalp, "Kuşlar özgürlüğün simgesidir, şimdi de ABD’ye geldiler. Burada olmaktan çok mutluyum" şeklinde konuştu.

Başkonsolos Bilgen ise Hidayet ve sanatçı Tunçalp’i işaret ederek, "Gerçek elçiler, gerçek başkonsoloslar kendileri. Ayağınıza sağlık, hoş geldiniz sizlerle gurur duyuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Seramik sanatçısı Mustafa Tunçalp’in "Çamurla Yoğrulan 50. Yıla Merhaba" sergisi 10 Mart’a kadar Türkevi’nde açık kalacak.

Mustafa Tunçalp kimdir
1941 yılında doğan Mustafa Tunçalp, 1966 yılında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulundan mezun oldu. 1967-1987 yılları arasında çeşitli kuruluşlarda seramik üstüne araştırmalar yaptı. Bir dönem Dokuz Eylül ve Hacettepe Üniversitelerinde çalıştı. İkisi yurt dışında olmak üzere toplam 15 kişisel, çok sayıda da karma sergi açtı. Sanatçı, Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü’nün de aralarında bulunduğu toplam dokuz ayrı ödül kazandı. Halen Çanakkale Seramik Fabrikasında sanat danışmanı olarak çalışmalarını sürdüren Mustafa Tunçalp, sanatını özgürlük ve kuşlar olarak tanımlamakta.

Mustafa Tunçalp özellikle mimari yapılarda ayrı bir değer olarak yer alan modüler seramik panolarıyla öncü bir sanatçı. Tunçalp’in eserlerinde geleneksel olan ile çağdaş olanın birlikteliği göze çarpıyor.

AA


Geri Dön