03 / 05 / 2024

Mustafa Uslu: 2023 Türkiye'sinde Adıyaman yıldızı parlayan bir il olacak!

Mustafa Uslu: 2023 Türkiye'sinde Adıyaman yıldızı parlayan bir il olacak!

Adıyaman Ticaret vc Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, sanayinin önde gelen bir sektör olmasına rağmen Mermer ve Enerji yatırımları konusunda büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, yeni bir OSB'ye ihtiyaç duyduklarını belirtti..



Adıyaman Ticarct vc Sanayi Odası Başkanı (ATSO)Mustafa Uslu, sanayinin önde gelen bir sektör olmasına rağmen Mermer ve Enerji yatırımları konusunda büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, "2023 Türkiye'sinde Adıyaman yıldızı parlayan bir il olacak" dedi. 


Uslu, Adıyaman'ın temelinde bir tarım kenti olduğunu ancak tarıma dayalı sanayide de iyi bir mesafe aldıklarını belirtti. Uslu, Tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan Adıyaman Organize Sanayi Bölgesindeki yatırımlar ile yeni sektörlerde bölgenin ve Türkiye'nin parlayan yıldızı olma yolunda ilerlediğini belirterek, sanayinin önde gelen bir sektör olmasına rağmen özellikle Mermer ve Enerji yatırımları konusunda büyük ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. 


'Sulamayı önemsiyoruz' 


Mustafa Uslu, "Ekilebilir tarım arazilerinin 3/2'sini Atatürk Barajına feda eden Adıyaman üç tarafı sularla çevrili olmasına rağmen halen sulu tarım konusunda çok gerilerde. Ekilebilir tarım arazilerinin su seviyesinden yüksekte olması ve arazilerin sulanması için enerji kullanımına gereksinim duyulması hem maliyetleri artırmış hem de sulu tarıma geçişi yavaşlatmış durumda. Devletin GAP Projesi kapsamında Adıyaman'da sulu tarım yapılması için planlanan sulama pompaj istasyonları ise halen tamamlanamamış ya da başlanamamış durumda." 


'Teşvik bizi küstürdü' 


ATSO Başkanı Mustafa Uslu, "Bütün bu olumsuzlukların yanı sıra Adıyaman'ın son çıkan Teşvik yasasında 5. Bölgede yer alması ve komşu illerden Şanlıurfa'nın 6. Bölgede olması Adıyamanlı sanayici ve işadamlarını küstürmüş durumda. Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir iliz. Türkiye'de üretilen petrolün yüzde 25'i Adıyaman topraklarından çıkartılıyor. Dünyanın 8. Harikası Nemrut Dağı ile Kültür Turizmi, Türkiye'de bilinen iki büyük sahabeden biri olan Safvan Bin Muattal hazretlerinin kabri Adıyaman'da olması ile inanç turizmi için bölgenin en önemli cazibe merkeziyiz. Ülke ekonomisine sağladığımız kazançlar ortada ancak hükümetten hak ettiklerimizi alamıyoruz" diye konuştu. 


'Arsa yok' 

Adıyaman'da mevcut bir Organize Sanayi Bölgesi olduğunu belirten Uslu, Tekstil ve Giyim Sektöründe 31, Gıda Sanayinde 18, Ağaç-Orman Ürünleri ve Mobilya sektöründe 9, Petrol ve Kimyasal Ürünlerde 4, Plastik ve Kauçuk sanayinde 5, Taş ve Toprak Sanayinde 2, Un, Unlu Maddeler vc Yem Sanayinde 2, İnşaat sektöründe 9, Makine ve Metal sanayinde 3 ve Elektrik- Elektronik sanayinde 2 olmak üzere toplam 83 yatırımın faal olarak çalıştığını ve bu işletmelerde toplam 4 Bin 208 kişinin istihdam edildiğini söyledi. 


Uslu, mevcut OSB'nin dolu ve yeni yatırımcıya yer veremediklerini, bu konuda yaptıkları görüşmeler neticesinde Adıyaman'a 2. bir OSB yapılması için büyük bir gayret sarf ettiklerini ancak olmadığını buna rağmen pes etmeyip halen çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi. 



Milliyet Business



Geri Dön