27 / 04 / 2024

Mustafa Varank: Türkiye'de OSB'siz şehir kalmadı!

Mustafa Varank: Türkiye'de OSB'siz şehir kalmadı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı açıklamada, Türkiye'de OSB'siz şehir kalmadığını söyledi.



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) istişare toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılım gösterdiği video konferans yöntemiyle yapıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Mustafa Varank, burada yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede ilk günden bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde proaktif bir yaklaşım izlediklerini vurgulayarak, vatandaşların sağlığı ve iktisadi sürdürülebilirlik dikkate alınarak atılan adımlara değindi.

Son dönemdeki ekonomik gelişmelerin, hükümetçe uygulanan politikalar sayesinde gerçekleştiğini söyleyen Bakan Varank, mayıs ayından itibaren güçlü bir canlanmaya şahit olunduğunu belirtti.

Varank, OSB'lerdeki elektrik tüketiminin "sanayinin nabzını" ölçmekte kritik göstergelerden biri olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

"Bu verilerin yönü ve büyüklüğüyle, sanayi üretimi arasında yüksek bir korelasyon var. Haziranda OSB'lerdeki elektrik tüketimi mayısa göre yüzde 36 daha fazla gerçekleşti. Pandemi öncesi dönemin sadece yüzde 8 altındayız. Otomotiv sektörü, gerek iç gerekse dış piyasalarda bu krizin etkilerini derinden hisseden sektörlerin başında geldi. Otomotiv ana ve yan sanayi ağırlıklı kümelenmelerin olduğu Sakarya-Bursa-Kocaeli bölgesindeki 19 OSB'de elektrik tüketimi mayısa göre ortalama yüzde 45 daha fazla oldu."

 

"OSB'lerde 583 yeni fabrika üretime geçti"


Planlı sanayileşme politikaları kapsamında ilk altı ayda Kocaeli KOBİ, Manisa Muradiye, Kütahya Seramik, Antalya Korkuteli Mermer İhtisas, Tekirdağ Marmara-Ereğlisi ve Hakkari Yüksekova OSB’lerine tüzel kişilik kazandırdıklarına değinen Bakan Mustafa Varank, "Hakkari Yüksekova OSB’nin de tüzel kişilik kazanmasıyla ülkemizdeki OSB sayısı 320'ye ulaştı. Böylece OSB’si olmayan hiçbir ilimiz kalmadı." diye konuştu.

Mustafa Varank, OSB'lerde yılın ilk yarısında 583 yeni fabrikanın üretime geçtiğini söyleyerek, bu fabrikalar için sanayicilerin 10 milyar liraya yakın yatırım harcaması yaptığını ve bu sayede gıda, tekstil, kimyasal ürünler, makine-ekipman, kauçuk ve plastik imalatı gibi alanlarda üretim kapasitesinin geliştiğini söyledi.

Teşvik belgesi sayısında rekor


Özel sektörün yatırım iştahını teşvik belgelerine olan talepten de ölçebildiklerini dile getiren Varank, "Haziranda 859 teşvik belgesi düzenledik. Böylece, teşvik tarihimizde aylık bazda düzenlenen en yüksek belge sayısına ulaştık. İlk 6 ayda, geçen seneye göre yüzde 14’lük bir artışla 84 milyar liralık sabit yatırım için teşvik belgesi verdik. Bu yatırımlar tamamlandığında 129 binin üzerinde vatandaşımıza yeni iş imkanı doğacak." şeklinde konuştu.

 

OSB'lere ilişkin düzenlemeler sanayicileri sevindirdi!


Geri Dön