Müşterek tapu nasıl devredilir?
Müşterek mülkiyet tapusu, birden çok kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir taşınmaz mala birlikte sahip olmaları durumunu gösteren tapu tanımlanıyor. Peki, müşterek tapu nasıl devredilir?
Müşterek tapu nasıl devredilir?
Müşterek mülkiyet, birden çok kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir taşınmaz mala birlikte sahip olmaları durumunu olarak tanımlanıyor.
Müşterek tapu ise, bir malı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi durumunda sahip olunan tapuya deniyor. Müşterek tapu nasıl devredilir?
Müşterek tapunun devri için tüm hissedarların tapu satışına onay vermiş olması ve satış anında tapu dairesinde olması gerekiyor. Satış için anlaşmanın sağlanamaması durumunda hissedarlardan biri izale-i şuyu davası açabiliyor.
İzale-i şuyu davası..
İzale-i şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, gayrimenkulün bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin paydaşlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor.
Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izale-i şuyu davası açmak istese, dava açılabiliyor ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor.
Ancak payın bir üçüncü kişiye satışı halinde diğer paydaşların öncelikle alım hakkı bulunuyor.
Kanuni şufa hakkı olarak da bilinen ön alım hakkı; bir gayrimenkulün satılması durumunda, önceliğin verildiği hak olarak karşımıza çıkıyor. Bu hak, hissedarlık esasına göre, hissedarların birbirlerine karşı olan haklarını ifade ediyor.
Müşterek tapu nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com