Emlak Terimleri

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Müşterek kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak Türkçeye geçmiş ve ortak anlamı taşıyan kelime olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda birlikte anlamına da geliyor. Peki, Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır? İşte konu hakkında tüm detaylar... Bir araya gelinerek yapılan işler, müşterek olarak tanımlanabiliyor

Müşterek; kolektif kelimesi ile benzer bir anlam taşıyor. Bir araya gelinerek yapılan işler, müşterek olarak tanımlanabiliyor. Bu kavram özellikle hukuksal işlerde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Emlak sektöründe ise tapu konusunda karşımıza çıkıyor. 

Müşterek tapu; ortak mülkiyet hakkı olan taşınır ve taşınmaz malların tüm hak sahiplerine ortaklaşa verilmesi durumuna deniyor. Müşterek mülkiyet ise bir malı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi halinde ortaya çıkmış oluyor. 

Müşterek mülkiyette kişiler, bahsi geçen mülke belli orandaki paylar ile sahip oluyorlar. Taşınmaz mala müşterek mülkiyet ile sahip olunması durumunda, tapu üzerinde tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verliyor. Ancak hisseli tapu sahibi olan kişiler talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi de hazırlanıp verilebiliyor. 

Müşterek tapu nasıl satılır? 

Müşterek tapu diğer bir ifadeyle paylı mülkiyet, bir taşınmazın birden fazla hak sahibi olması anlamına geliyor. Böyle bir durumda, bir hak sahibi, kendine ait olan hissenin satışını gerçekleştirebiliyor. 

Medeni Kanun’un 732. Maddesine göre diğer hissedarlar Önalım Hakkını burada kullanma hakkına sahip oluyorlar. Önalım Hakkı bildirim tarihinin üzerinden 3 ay ve satışın üzerinden 2 yıl geçmekle zaman aşımına uğramış oluyor.

 

Müşterek tapu bir taşınmazın birden fazla hak sahibi olmasına deniyor. Böyle bir durumda, bir hak sahibi, kendine ait olan hissenin satışını yapma hakkına sahiptir. 

Müşterek tapunun satışı için gayrimenkul sahiplerinden herhangi biri, mülkiyetin satılması için izale-i şuyu davası açma hakkına sahip oluyor. 

İzale-i şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, gayrimenkulün bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin paydaşlar arasında paylaştırılması olarak biliniyor. 

Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izale-i şuyu davası açmak istese, dava açılabiliyor ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor. Ancak payın bir üçüncü kişiye satışı halinde diğer paydaşların öncelikle alım hakkı bulunuyor. 

Kanuni şufa hakkı olarak da bilinen ön alım hakkı; bir gayrimenkulün satılması durumunda, önceliğin verildiği hak olarak karşımıza çıkıyor. Bu hak, hissedarlık esasına göre, hissedarların birbirlerine karşı olan haklarını ifade ediyor.

Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?

Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?

Anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?

Reddi miras süreci nasıl işler?

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Tapu intikal nasıl yapılır? Tapu intikali için gerekli evraklar neler?

İhtiyaç nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl olur?

Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır?

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Mirastan feragat sözleşmesi 2022 örneği!

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?

Temmuz ayı kira artış zammı belli oldu mu? Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?

Tapu harcı ödemesi hangi bankaya yapılır?

Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?

Aile içi tapu devri nasıl yapılır?

Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?

Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!

Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?

Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!