27 / 04 / 2024

Musul'un yeniden imarı için 7 milyar dolara ihtiyaç var!

Musul'un yeniden imarı için 7 milyar dolara ihtiyaç var!

Yaklaşık 3 yıl önce terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan Irak'ın Musul şehrinin yeniden imara açılması için 7 milyar dolara ihtiyaç olduğu kaydedildi.



Musul Valisi Necim el-Cuburi'nin yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ'ın elinden yaklaşık 3 yıl önce kurtarılan şehrin imar edilmesi amacıyla 7 milyar dolara ihtiyaç olduğu ifade edildi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bölgenin 2014 yılının Haziran ayında DEAŞ tarafından kontrol edilmesinin ardından adeta yıkıma uğradığını aktaran Cuburi, kentin kurtarılması sırasında güvenlik güçleri ile terör örgütü mensupları arasındaki çatışmalar sırasında da tahribata uğradığından bahsetti.

Kurtarılmasının ardından 3 yıl geçmesi karşısında kent merkezi, ilçe ve kasabaların altyapısında hala ciddi hasarların olduğundan bahseden Cuburi, hayata geçirilen altyapı projelerin yetersiz kaldığını ifade etti. 

''Kamplardan evlerine geri dönen binlerce Musullu hala evsiz''

Yıllarca iç göçmen hayatı yaşayan binlerce Musullunun şehre geri döndüğünden bahseden Cuburi,''Kamplardan evlerine geri dönen binlerce Musullu hala evsiz.'' dedi.

Cuburi, Musul'da hayatın normale dönmesi için bir an önce tamamlanması gereken daha birçok altyapı projesi olduğunu, projeler arasında yerleşim yerleri, hastane ve okulların onarımı ile temel hizmetlerin iyileştirilmesinin yer aldığını kaydetti.

DEAŞ, Haziran 2014'te Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamını, Diyala ve Kerkük vilayetlerinin bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.

Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 9 Aralık 2017'de örgüte karşı zafer kazanıldığını açıklanmıştı. 


Geri Dön