29 / 04 / 2024

Müteaahitler demir fiyatlarındaki artıştan etkilenmemeli!

Müteaahitler demir fiyatlarındaki artıştan etkilenmemeli!

İMKON Genel Sekreteri ve TOBB Türkiye İnşaat Sektörü Meclisi Genel Koordinatörü Alaattin Çakır, müteaahitlerin demir fiyatlarındaki artıştan etkilenmemesi için çalıştıklarını açıkladı.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Sekreteri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye İnşaat Sektörü Meclisi Genel Koordinatörü Alaattin Çakır, sektöre ilişkin açıklamalarda bulundu. 


Yabancıların Alanya'dan gayrimenkul alımının yavaşladığını söyleyen Çakır, "İnşaat sektörü Türkiye'nin lokomotif sektörü. Türkiye'de 15 Temmuz'dan sonra diğer sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de önemli bir daralma meydana geldi. Bu daralma bazı bölgelerde yoğun, bazı bölgelerde ise hissedilmedi. Ancak demir fiyatları, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin haziranın sonunda yürürlüğe girmesi sektörümüzü etkiledi. Bu sebeple biz İMKON olarak çalışmalarımız ve yönetim kurulumuzla değerlendirdiğimiz raporlarımızda özellikle demir fiyatlarının düşürülmesi, demir fiyatlarındaki verginin düşürülmesi ve müteaahitlerimizin demir fiyatlarındaki artıştan etkilenmemesi hususunda birçok çalışma yürüttük. Bu konuda tüm bölgelerden gelen talepler var. Talepler değerlendirildi. Bu talepler Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye aktarıldı. Bakan Tüfenkci de demir fiyatlarının makul seviyeye çekileceği konusunda söz verdi. Biz de demir fiyatlarının düşeceğini ümit ediyoruz" açıklamasında bulundu.


Çakır, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ndeki değişikliğin Alanya'ya nasıl yansıyacağıyla ilgili soruya ise "İnşaat sektörünün içinde bulunduğu mevcut şartlar tüm bölgeleri farklı farklı şartlarda etkiliyor. Alanya'ya etkilerini değerlendirdiğimiz zaman, burada inşaat sektörünün üretiminin tamamını yabancılara satıyoruz. Alanya'da inşaat müteahhitleriyle görüşmelerimizrilmesi, özellikle Avrupalı ailelere güvenin sağlanması Alanya için önemli bir unsur diye düşünüyorum. Bu üç mesele çözüldüğü zaman inşaat sektörü ve Alanya'ya etkileri rahatlayacaktır diye düşünüyorum" şeklinde cevap verdi. 


Müteahhitlik Hizmet Yasası ile ilgili 7 yıldır çalıştıklarını söyleyen Çakır, "TOBB'da İMKON ile hazırladığımız bir taslak var. Bu taslağı zaman zaman revize ediyoruz. İlgili bakanlıklara gönderdik ancak henüz daha önemli bir mesafe kat edemedik. Ancak ilgili bakanlık, TOBB ve İMKON bu konuda bir çalışma yürütüyor. 20 Temmuz'da TOBB'da yapacağımız toplantıda gündem maddemiz olarak bunu tekrar görüşeceğiz" dedi.



Antalya Yeni Alanya


Geri Dön