28 / 04 / 2024

Müteahhit ana sözleşme örneği!

Müteahhit ana sözleşme örneği!

Müteahhitin inşaat yapma yükümlülüğü arsa sahibinin de tapuda pay intikal ettirme yükümlülüğü olması için aralarında bir ana sözleşme imzalamaları gerekiyor. Taraflar arasında imzalanan bu sözleşmenin içeriği nedir? İşte, müteahhit ana sözleşme örneği!



Müteahhit ana sözleşme örneği!


İnşaat sözleşmelerinin bir türü olan kat karşılığı inşaat sözleşmesi, diğer bir ismi ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi olarak biliniyor. Borçlar Kanununda düzenlenmemiş bir inşaat sözleşmesi türü olarak karşımıza çıkıyor. Yasal düzenlemede açık tanımlaması olmamakla birlikte, arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan, müteahhidin, arsa sahibinin kendisine devredeceği belirli arsa paylarına karşılık olarak kendi malzemesiyle arsa üzerine bağımsız bölümler inşa etmek suretiyle bir bina meydana getirmeyi ve sonunda bu bağımsız bölümlerden belirlenmiş olanları arsa sahibine devretmeyi taahhüt ettiği sözleşmeye deniyor. 



Bu bakımdan eser sözleşmesi ile taşınmaz satım vaadinin özelliklerini bünyesinde barındıran, çift tipli, karma yapılı, tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşme olarak tanımlanabiliyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi satış ve eser sözleşmelerinin bir arada bulunduğu karma bir sözleşme olarak tanımlamak da mümkün oluyor. 


Sözleşme, müteahhit yönünden inşaat yapma yükümlülüğünü, arsa sahibi yönünden tapuda pay intikal ettirme yükümlülüğünü içerdiği için, hem inşaat yapma, hem satış vaadi sözleşmelerini bünyesinde birleştirmiş oluyor. Aşağıda kat karşılığı inşaat sözleşmesi başka bir deyişle ana sözleşme örneği yer alıyor;



Müteahhit ana sözleşme örneği... 


MAL SAHİPLERİ


MÜTEAHHİT


ARSANIN TOPLAM DEĞERİ


Düzenleme şeklinde bir gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmesini istediler.


Kendilerini yukarıda yazılı kimliklerinden tanıdığım gibi ve yasal yeteneklerinin bulunduğunu, okuryazar olduklarını anladım.


Bunun üzerine birlikte söze başladılar ve dediler ki:


TARAFLAR


İşbu sözleşmede kullanılan aşağıdaki deyimler, aşağıdaki şekilde anlaşılacaktır.


GAYRİMENKUL MALİKLERİ :



…………………….olup aşağıda kısaca “Arsa Sahibi” diye anılacaktır.


MÜTEAHHİT :


……………………. Olup aşağıda “Müteahhit” diye anılacaktır.



1- SÖZLEŞMENİN KONUSU


Sözleşmenin konusu ARSA SAHİPLERİ’nin  İzmir  İli, ............................................................................. parselden oluşan arsası üzerinde kat karşılığı inşaatı işidir.



Sözleşme konusu arsa, sözleşmenin imzalanması anında imar düzenlemesi yapılmamış olup, müteahhit öncelikle sözleşme konusu taşınmazın imar düzenlemesini yaptıracaktır. İmar Yasasına uygun düzenlemelerin yapılmasına dair tüm masraflar müteahhite aittir.



Taşınmazdaki intikal ve emlak vergisi borçları ve işlemleri de 15.000 TL ile sınırlı olmak kaydıyla müteahhite aittir. Bu rakamın üzerindeki borçlardan ilgili hisse sahibi sorumlu olup, müteahhitce fazla yapılan ödemelerden ilgili arsa sahipleri hisseleri karşılığı sorumludurlar. Arsa sahipleri bu işlemler için gerekli tüm vekâlet, bilgi ve belgeleri vermeye mecburdur.



Arsa sahipleri kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereği yapılacak inşaatlara mukabil arsanın %73’ini………………….TL karşılığında müteahhit firmaya takririni verecektir.Buna mukabil Müteahhit firma arsa sahibine sözleşme konusu arsaya verilecek imar durumuna göre toplam inşaat alanının % 27 i karşılık daireleri TEKNİK ŞARTNAME’DE belirtildiği şekilde anahtar teslimi şeklinde tamamlayıp teslim edecektir.


İşbu vaat ve taahhüt ve devir ve ferağ şekli ileriki maddelerde de açıklandığı gibidir.taraflardan MÜTEAHHİT yapılan işin değerinin kendisine bırakılacak arsa payları değerinden fazla olduğunu iddia edemeyeceği gibi ARSA SAHİPLERİ’ DE arsa payına karşı sahip olacağı bağımsız bölümlerin daha düşük olduğunu iddia edemezler.




Topraktan ev alma sözleşmesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön