Emlak Konut

'Müteahhit enflasyonu'na sertifika ile çözüm aranıyor

Bayındırlık Bakanlığı, müteahhitlik firmalarını sertifikalandırarak sahteciliğin önüne geçmek istiyor. Ciddi ve deneyimli firmaların ikinci planda kalmasına yol açan sahtecilik yüzünden 'müteahhit enflasyonu' yaşanıyor

 


Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, iş bitirme, denetleme ve yönetme belgelerinde sahteciliğin önüne geçebilmek amacıyla 'müteahhitlik karnesi'ne benzer bir sertifika uygulaması başlatmaya hazırlanıyor.
İş bitirme, denetleme ve yönetme belgelerinin mevzuata aykırı düzenlenmesi nedeniyle bazı ihalelerin iptali ve sektördeki huzursuzluk, bakanlığı harekete geçirdi. Bakanlık, Kamu İhale Kanunu'nun 2003'te yürürlüğe girmesiyle zorunlu olmaktan çıkarılan 'müteahhitlik karnesi'ne yakın bir sertifikasyon sistemi üzerinde çalışıyor. Bu çerçevede, ihalelere katılacakların belgelerini ihale komisyonundan önce, oluşturulacak yeni kurula sunması ve burada belgelerin ön incelemeye tabi tutulması öngörülüyor.
Bakanlık yetkilileri, ön incelemenin ardından sertifika verilmesinin planlandığını belirtti. Görüşü tartışmaya açmak amacıyla ilgili meslek örgütleri ve kamu kuruluşlarıyla bir araya gelen bakanlık, ay sonuna kadar bir toplantı daha düzenleyerek yol haritası" hazırlamayı planlıyor.



'Alınıp satılmazsa iyi olur'
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, sürecin disipline edilmesi gerektiğini belirterek, "Eğer alınıp satılmayacaksa İNTES olarak olumlu bakıyoruz" dedi.



'Karne gibi algılanmasın'
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de öngörülen uygulamanın 'karne' olarak algılanmasının doğru olmayacağını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:
"İş denetleme ve yönetme belgeleri şu anda çok ciddi bir 'yeni müteahhit' enflasyonu yaratmakta. Kurumsallaşmış, tecrübelenmiş iş bitirme belgelerine dayalı firmaların artık ikinci plana düşmekte."