Müteahhit kaçtı, iskan nasıl alınır?
Yapı kullanma izni alım sürecinde hak sahipleri kimi zaman müteahhit yüzünden problem yaşayabiliyor. Müteahhit, projesine uygun inşaat yapmadığı zaman ve borçlarını ödemediği zaman iskan verilmiyor. Peki, bu durumda iskan nasıl alınır?
Müteahhit kaçtı, iskan nasıl alınır?
İskan, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren izin belgesi oluyor.
Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bu iskan, müteahhit tarafından alınıyor.
Ancak kimi zaman hak sahipleri müteahhit yüzünden iskan konusunda problem yaşayabiliyor. İnşaatı tamamlanmış ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması halinde; imara uygun yapmaması halinde; kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan izni verilmiyor.
Müteahhit yoksa iskan alınır mı?
17 Aralık 2009 tarihinde 5940 Sayılı Kanun'la yapılan düzenlemeye göre, müteahhitten konut satın alan vatandaş, müteahhidin bu yapı ile ilgili vergi ve sigorta primi borcu olsa dahi, bu borçlardan sorumlu tutulmadan yapı kullanma izin belgesi alabiliyor.
5940 sayılı İmar Kanunu
Madde 1:
“Fenni mesullerce denetime ilişkin mimarlık ve mühendislik raporları hazırlanan, yapı sahibi, fenni mesuller ve ilgili idare elamanlarının birlikte düzenlediği tespit tutanağı ile tamamlandığı belirlenen, ancak, yapı müteahhidinin yapım işlerinden doğan vergi sigorta pirimi borçlarının ve diğer sorumluluklarının gereğinin yerine getirilmemesi sebebiyle yapı kullanma iznin belgesi verilmesi işlemleri tamamlanamayan yapılar için, yapının müteahhidi olmayan yapı sahibinin talebi üzerine, ilgili idarece durum tespit edilerek yapı kullanma izin belgesi verilir. Bu belgenin bir örneği, ilgili kurumlara ve ilgililerin kayıtlarına işlenmek ve değerlendirilmek üzere ilgili meslek odalarına ve Bakanlığa gönderilir.”
Söz konusu kanun maddesi gereğince yapının ruhsat ve eklerine uygun olması halinde kişilere müteahhidin borcu bulunsa dahi oturma izin belgesini belediyelerin vermeleri gerekiyor.
İskan masrafları eşit midir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com