Müteahhit sözleşmesi feshi!
Müteahhit ile alıcı arasında imzalanan satış vaadi sözleşmesi ön sözleşme niteliği taşıyor. Sözleşme, tarafların istemiyle tapuya şerh edilebiliyor. Peki, müteahhit sözleşmesi feshi nasıl olur?
Müteahhit sözleşmesi feshi!Müteahhit ile alıcı arasında imzalanan satış vaadi sözleşmesi ön sözleşme niteliği taşıyor. Alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan ve noterlerce düzenlenen sözleşme satış vaadi sözleşmesi olarak karşımıza çıkıyor.
Noterler tarafından düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri, taraflardan birinin talebiyle tapu siciline şerh edilebiliyor. Bunun için sözleşmenin sunulması ile birlikte taraflardan birinin yazılı istemi gerekli oluyor. Satış vaadi sözleşmesinin geçerli olabilmesi için satışı vaat edilen gayrimenkulün belirli veya belirlenebilir olması gerekiyor.
Noterde yapılan Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi satıcıyı koruyor. Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli oluyor.
Fakat tapu kütüğüne şerh edilen Gayrimenkul satış sözleşmesi de alıcıyı koruyor. Zira satıcı bu süre zarfında gayrimenkulünü 3. şahısşara veya tüzel kişiliklere satabiliyor. Peki, müteahhit sözleşmesi feshi nasıl olur?
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerliliği noterde düzenlenmiş olmasına bağlı olduğundan sözleşmenin feshi de Noterlik Kanunu’nun 81/2’nci maddesine göre noterde yapılması gerekiyor. Taraflar sözleşmenin feshini noterde usulüne uygun olarak yapmaları gerekiyor.
Borçlar Kanunu’nun 106’nci maddesine göre taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde diğer tarafın fesih ihbarı göndermesi oluyor. Sözleşmenin fesih edilmemesi durumunda ise, taraf karşı taraftan yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı doğan zarar tutarının ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini talep edebiliyor.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin önemli sona erme sebeplerinden biri zamanaşımına uğraması oluyor. Borçlar Kanunu’nun 125’nci maddesine göre satış vaadi sözleşmesi 10 yıllık zamanaşımı süresine tabi tutuluyor.
Müteahhit sözleşmesi nasıl yapılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com