Müteahhit sözleşmesi nasıl feshedilir?
Gayrimenkul alım satım işlemlerinde müteahhit ve alıcı arasında imzalanan sözleşmeye müteahhit sözleşmesi deniyor. Taraflar arasında anlaşmazlık yaşanması halinde müteahhit sözleşmesi nasıl feshedilir?
Müteahhit sözleşmesi nasıl fesh edilir?
Gayrimenkul alım satım işlemlerinde müteahhit ve alıcı arasında noterede hazırlanarak imzalanan sözleşmeye müteahhit sözleşmesi başka bir deyişle satış vaadi sözleşmesi deniyor. Bu sözleşme tapuya şerh edilebiliyor.
Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi kesin bir satış hükmü taşımadığından, tapu sicil müdürlüklerinde değil noterde yapılması önem teşkil ediyor. Ancak sözleşmenin tapu sicile şerhi mümkün olabiliyor.
Taraflar arasında imzalanan bu sözleşme, alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını içeriyor.
Peki, taraflar arasında olası bir anlaşmazlık yaşandığında sözleşmenin feshi nasıl olur? Müteahhit sözleşmesi nasıl feshedilir?
Borçlar Kanunu’nun 106’nci maddesine göre taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde diğer tarafın fesih ihbarı göndermesi oluyor. Sözleşmenin fesih edilmemesi durumunda ise, taraf karşı taraftan yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı doğan zarar tutarının ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini talep edebiliyor.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin önemli sona erme sebeplerinden biri zamanaşımına uğraması oluyor. Borçlar Kanunu’nun 125’nci maddesine göre satış vaadi sözleşmesi 10 yıllık zamanaşımı süresine tabi tutuluyor.
Müteahhit sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com