26 / 05 / 2024

Müteahhitler enerjiden pay kapmak istiyor

Müteahhitler enerjiden pay kapmak istiyor

TMB Başkanı Erdal Eren, 'Gündem 2009' konulu toplantıda Türk müteahhitlerin yaptıkları projeler hakkında bilgi verdi



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2010 yılında mutlaka iki sahada nükleer santral yapımına ilişkin kararlılığın gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Bakan Yıldız, TETAŞ'ın nükleer santral yarışmasının iptalinin ardından yeni bir süreç başladığını ifade ederek, "yeni süreçte farklı modeller olabilir buna bakıp, kamuoyuyla paylaşacağız. Bunu hızlıca yapacağız ve daha esnek olacağız" dedi.

Yıldız, Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) Swiss Otelinde düzenlenen "Gündem 2009" konulu yemekli sohbet toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Dünyada doğal gaz ve petrolün premier enerji kaynaklarının en az 2030 yılına kadar liderliğini bırakmayacağının görüldüğünü belirterek bunun öngörüsünün özel sektör tarafından doğru yapılarak yatırımların zamanında gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Enerji sektörüne yapılacak yatırımların önemini vurgulayan Yıldız, sektöre dönük kamu yatırımlarının azaltılmasına rağmen, bazen düzenlemelerden kaynaklanan nedenlerle özel sektörün yatırımlarının istenilen ölçüde artmadığını ifade etti.

Doğal gaz projeleri hakkında da bilgi veren Yıldız, Türkiye'nin de dahil olduğu Nabucco projesinin Avrupa ülkelerinin arz güvenliği problemlerinin giderilmesinde çözümün bir parçası olduğunu ifade etti.

Benzer amaçlarla başka projeler de olduğunu belirten Yıldız, Rusya'nın yönettiği Güney Akım projesinin ise kısa vadede Nabucco'nun alternatifi olarak görülmesine rağmen, orta ve uzun vadede bunların birbirinin rakibi projeler olmadığını söyledi.

Avrupa'nın doğal gaza ve doğal gaz ithalatına bağımlılığının Türkiye'den daha fazla olduğuna dikkati çeken Yıldız, bu nedenle arz güvenliğini sağlarken, kaynak çeşitliliğini de artırmak gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin ise enerji ihtiyacını karşılamada yerli ve yenilebilir kaynakların harekete geçirilmesine büyük önem verdiğini vurgulayan Bakan Yıldız, bu kapsamda rüzgar, güneş, jeotermal, kömür, su gibi yerli kaynakların payının artırılmasına dönük çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Petrol aramaya ayrılan bütçenin de yaklaşık 13 kat artırdıklarını anlatan Yıldız, "Hem TPAO'nun hem de BOTAŞ'ın bulunduğu arenada büyürken, dışta uluslararası aktör olmasını içte de bir takım imkanlarını özel sektörle paylaşmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

ENERJİ PROJELERİNDEN ÖZEL SEKTÖRE ÇOK İMKAN VAR
Büyük enerji projelerinden özel sektörün de olumlu bir şekilde etkileneceğine dikkati çeken Yıldız, "Gerek hidroelektrik santraller gerek Güney Akım, Nabucco, Samsun Ceyhan gibi büyük enerji projeleri gerekse nükleer santral gibi projelerden özel sektöre çok imkan çıkacak. Bunların yapım aşaması inşaat sektörünü hareketlendirecek" dedi.

NÜKLEER SANTRAL İHALESİ
Daha sonra katılımcıların sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, nükleer santrallerin kurulumuna ilişkin yeni sürecin nasıl olacağının ve yeni süreçte daha özel sektöre daha esnek olunup olunmayacağının sorulması üzerine, Türkiye'de nükleer santral kurulumunu mutlaka gerçekleştirmek ve bunu ülkeye kazandırmak istediklerini ifade etti.

TETAŞ'ın bugünkü iptal kararının programın iptali anlamına gelmediğini anlatan Yıldız, nükleer santral yapımına ilişkin kararlılıklarının devam ettiğini söyledi.

Nükleer santralin yapımına ilişkin modeller üzerinde bir takım tartışmalar yapılabileceğini belirten Yıldız, bilgiden dolayı bir eksiklik olmadığını, stratejilerin belirlendiğini, bundan sonra nasıl ve ne şekilde yapılacağının şekillenmesi gerektiğini ifade etti.

Nükleer santral kurulumunun artık bir devlet politikası haline geldiğine işaret eden Yıldız, "2010 yılında mutlaka iki sahada nükleer santral yapımıyla alakalı kararlılığın gösterilmesi lazım" dedi.

"YENİ SÜREÇTE DAHA ESNEK OLACAĞIZ"
Yeni süreçte farklı modellerin uygulanabileceğine dikkati çeken Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:
"Belki yalnızca ihale usulü olmayabilir, kamu payı yoluyla olabilir. Bu konuda bir yarışma yapmak zorunda değiliz, yarışma olabilir, olmayabilir, bunu özel sektör yapabilir, özel sektör ve kamu beraber yapabilir, farklı modeller olabilir buna bakıp kamuoyuyla paylaşacağız. Bunu hızlıca yapacağız ve daha esnek olacağız."

Nükleer santral kurulumu konusunun Türkiye açısından büyük bir iş olduğunu belirten Yıldız, yapılan son ihaleye dönük bazı eleştiriler olduğunu ve bu bunların bir kısmına katılabileceklerini söyledi.

Dünyada Finlandiya ve birkaç ülke dışında Türkiye'de uygulanan modelin yapılmadığını gördüklerini ifade eden Yıldız, buna ilişkin kanun, şartname, yönetmelik ve mevzuatların iyi değerlendirilmesi gerektiği kaydetti.

Bu çerçevede Danıştay'ın aldığı kararı da dikkate aldıklarını ve bunu görmezden gelmediklerini belirten Yıldız, "bu konuda acele etmeden, ancak sürat yaparak bunu mutlaka gerçekleştirmek lazım" şeklinde konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KANUNU ÇALIŞMALARI
Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanunda değişikliğe dönük çalışmaların ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Yıldız, yenilebilir enerji kaynaklarına ilişkin yeni düzenlemeye dönük 11 seans toplantı yaptıklarını belirtirken, burada yapılacak düzenlemenin doğru, öngörülebilir ve sektörü kucaklayacak ve kabul edilebilir olmasının önemli olduğunu söyledi.

Kamunun ve özel sektörün zarar etmeyeceği ortak bir paydada buluşmanın önemine dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:
"Kamunun sayılan modellerle özel sektörle paylaşacağı varlıkların makul oranda olması lazım. Örneğin alım garantileri konusunda kamu ketum davranırsa, özel sektör kazanamaz ve başladığı yatırımlarını tamamlayamaz böylelikle sistemi kitlersiniz. Tersi olursa kapıda kuyruk olur ve kamu zarar uğrar. Yani burada amacımız özel sektörün kar edeceği, kamunun zarar etmeyeceği makul oranlarda buluşmak".

Bunun takvimine ilişkin bir soru üzerine de Yıldız, Meclisin gündeminin bütçe görüşmeleri nedeniyle yoğun olduğuna işaret ederek, "Ocak, Şubat ayı gibi Yenilenebilir Enerji Kanunu hazırlıklarını bitirmiş ve bunu özel sektörle paylaşmış olmayı arzu ediyoruz" dedi.

TMB BAŞKANI ERDAL EREN
TMB Başkanı Erdal Eren de Türk müteahhitlerin yurt içi ve yurtdışında yaptıkları projeler hakkında bilgi verdi.

Son yıllarda dünyada ve Türkiye'de özel sektörün ağırlığının arttığına işaret eden Eren, Türk müteahhitlerin bir çok ülkede taahhüt aldığını ve inşaat sektörü ile inşaat yan sanayi olarak ulaştırma ve turizmin yanı sıra enerji sektöründe de yatırımcı ve işletmeci olarak yer aldığını kaydetti.

Türkiye'nin stratejik konumu da dikkate alındığında, komşu ülkelerle enerji alanındaki işbirliklerinin arttığına işaret eden Eren, enerji alanındaki projelerin gerek Türkiye'deki gerekse komşu ülkelerdeki yapımlarına talip olduklarını sözlerine ekledi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yıldız, nükleerde hızlı davranıp özel sektörü ihaleye çekecek
  
Türkiye Müteahhitler Birliği'nin toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, nükleer enerji sürecinde kamu payını artırarak esnek bir model üzerinde çalışacaklarını söyledi. Bakan'a göre bu sayede sektör şirketleri nükleer ihalesinde daha istekli olacak ve süreç hızlı işleyecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin 'Gündem 2009' konulu sohbet toplantısında konuştu. Büyük enerji projelerinden özel sektörün de olumlu bir şekilde etkileneceğine dikkati çeken Yıldız, 'Gerek hidroelektrik santrallar gerek Güney Akım, Nabucco, Samsun -Ceyhan gibi büyük enerji projeleri gerekse nükleer santral gibi projelerden özel sektöre çok imkan çıkacak. Bunların yapım aşaması inşaat sektörünü hareketlendirecek'' dedi.

DAHA ESNEK OLACAĞIZ
TETAŞ'ın iptal kararının programın iptali anlamına gelmediğini anlatan Yıldız, bilgiden dolayı bir eksiklik olmadığını, stratejilerin belirlendiğini, bundan sonra nasıl ve ne şekilde yapılacağının şekillenmesi gerektiğini ifade etti. Nükleer santral kurulumunun artık bir devlet politikası haline geldiğine işaret eden Yıldız, '2010 yılında mutlaka iki sahada nükleer santral yapımıyla alakalı kararlılığın gösterilmesi lazım'' dedi. Yeni süreçte farklı modellerin uygulanabileceğine dikkati çeken Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: 'Belki yalnızca ihale usulü olmayabilir, kamu payı yoluyla olabilir. Bu  konuda bir yarışma yapmak zorunda değiliz, yarışma olabilir, olmayabilir, bunu özel sektör yapabilir, özel sektör ve  kamu  beraber yapabilir, farklı modeller olabilir buna bakıp kamuoyuyla paylaşacağız. Bunu hızlıca yapacağız ve daha esnek olacağız.''

İhalesiz model mevzuata uygundur
AK Parti'nin Kızılcahamam kampında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, ihalesiz nükleer santral yapılabileceğini belirterek, 'Kanunun verdiği yetkiyle şirket tek başına veya kamuyla beraber ihaleli-ihalesiz süreyi daha da kısaltarak bir model uygulamamız lazım' dedi. Bakan Yıldız, 'Buna Yeni bir süreç diyebiliriz. İhaleli de olabilir, ihalesiz de' diye konuştu. İhalesiz bir modelin mevzuata uygun olup olmadığı sorusu üzerine Taner, 'Tabii ki mevzuata uygun. Mevzuatın dışında hele hele artık devlet politikası haline gelmiş bir nükleer santralı başka şekilde yapmak mümkün olmaz' dedi.

Müteahhitler enerjiden pay kapmak istiyor
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de Türk müteahhitlerin birçok ülkede taahhüt aldığını ve inşaat sektörü ile inşaat yan sanayi olarak ulaştırma ve turizmin yanı sıra enerji sektöründe de yatırımcı ve işletmeci olarak yer aldığını kaydetti. Türkiye'nin stratejik konumu da dikkate alındığında, komşu ülkelerle enerji alanındaki işbirliklerinin arttığına işaret eden Eren, enerji alanındaki projelerin gerek Türkiye'deki gerekse komşu ülkelerdeki yapımlarına talip olduklarını sözlerine ekledi.
Ebru TOKTAR ÇEKİÇ/Akşam


Geri Dön