Müteahhitler gözünü Afrika ve Güney Amerika'ya dikti
Müteahhitler küresel kriz ortamında pazar arayışlarına hız vererek, gözlerini Afrika, Arap Yarımadası, Hindistan, Uzakdoğu ve Güney Amerika'ya dikti.
Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından hazırlanan rapora göre, önümüzdeki 5-7 yıllık dönemde Libya'da 160 milyar dolar, Suudi Arabistan'da 500 milyar dolar, Hindistan'da 500 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapılacak. Bu yolla müteahhitlerin aldığı iş miktarı da 40-50 milyar dolara çıkabilecek. Rapora göre, küresel krizin etkilerini azaltmak için, krizden göreceli olarak daha az etkilenen veya etkilenebilecek bölge ve ülkeler üzerinde yoğunlaşmak gerekecek. Bu nedenle önümüzdeki dönemde mevcut pazarların yarı sıra Sahra'nın güneyindeki Afrika, Arap Yarımadası, Hindistan, Uzakdoğu ve Güney Amerika bölgelerinde önemli potansiyel taşıyan yeni pazarların bulunması gerektiği kaydedilen raporda, bu bölgedeki potansiyel hakkında da bilgi verildi. Buna göre, önümüzdeki 5-7 yıllık dönemde Libya'da 160 milyar dolar, Suudi Arabistan'da 500 milyar dolar, Hindistan'da 500 milyar dolarlık yeni altyapı yatırımları hayata geçirilecek. Bu nedenle de Libya, Katar, Cezayir gibi ülkelerde kamu bankalarının banka kurmaları veya şube açmalarının çok önemli olduğuna dikkat çekilen raporda, "O ülkede şube açmak suretiyle faaliyet gösteren Türk bankasının teminat mektuplarının orta ve uzun dönemdeki işveren idareler tarafından kabul edilmesi de mümkün olacaktır" denildi.
Dünya altyapı yatırımına sarılıyor Raporda, bütün gelişmiş ekonomilerde altyapı yatırımlarının kurtarma paketlerinin en önemli unsuru olduğuna; Türkiye'de ise bunun tersi bir durum bulunduğuna dikkat çekildi. ABD'nin 850 milyar dolarlık kurtarma paketinin yüzde 20'sini kentsel altyapı, sulama şebekeleri ve diğer kamu altyapı yatırımlarından oluştuğu vurgu çekilen raporda, Avustralya'da 26 milyar dolarlık paketin altyapı yatırımlarıyla destekleneceği, Çin'in 586 milyar dolarlık kurtarma paketinde en büyük ağırlığın kamu altyapı yatırımları olduğu vurgulandı. Buna karşın, Türkiye'de kamu yatırımlarının yüzde 16.5'luk ödenek kesintisiyle yıla başladığına dikkat çekildi.