Sektörel

Müteahhitler iş bırakıyor!

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatlarına yapılan fahiş zamlar sebebiyle 9-24 Eylül tarihleri arasında iş durduracaklarını açıkladı. 

Son zamanların gündem konuları arasında yer alan çimento fiyatlarına yapılan fahiş zamlar sonrasında müteahhitler boykot kararı alarak greve gideceklerini duyurmuş ve bir haftalık bekleme kararı almıştı.

Verilen sürenin sona ermesiyle çimento fiyatlarında herhangi bir indirim yapılmaması müteahhitleri yeniden harekete geçirdi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Türkiye İnşaat sektörünün çatı kuruluşu İMKON olarak Alt federasyonlarımız ve birliklerimizle birlikte aldığımız #çimentoZammını boykot kararımızı tüm Türkiye’de 09-24 Eylül tarihleri arasında iş durdurarak uygulayacağız. Tüm meslektaşlarımıza ve paydaşlarımıza duyurulur" dedi.

Tahir Tellioğlu, çimento sektörünün haksız ve fahiş fiyat artışlarına artık sessiz kalmayacaklarını kaydederek inşaatları durduracaklarını açıkladı.  Alınan bu karar doğrultusunda müteahhitler yarın itibariyle şantiyelerde inşaatlara başlamayacak. İş bırakma eylemi 15 gün boyunca devam edecek ve 24 Eylül'de sona erecek.

Tahir Tellioğlu, gerçekleştirdiği boykot çağrısında şunları kaydetmişti:

"Kararımız Anadolu'nun bize bağlı yaklaşık 40 derneğinde uygun gören meslektaşlarımızın aynı anda tek tip afiş asılması suretiyle başlayacak. Bu bir tavsiye niteliğindedir, kimse buna mecbur değildir. 15 gün süreyle bu afişler asılacaktır. İş güvenliği tehlikesi olan yerler, sözleşmeyle kısa süre içinde işini teslim etmek durumunda olan yerler gibi yerler hariç tüm özel sektörün tamamını kapsayan kesime, iş bırakma boykot çağrısı yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızdan, Ticaret Bakanımızdan bu manada sektöre ve bize kulak vermelerini talep ediyoruz."

“Çimentocular, ‘üretim kapasitesi 115 milyon ton. 80 milyon tonluk üretim var. Bazıları yurtdışına sattığımızdan dolayı tedarik sorunu yaşıyoruz’ diye açıklama yapıyorlar" ifadelerini kullanan Tellioğlu, "Bu, yurtdışına sattığın için tedarik sorunu değildir, bu içeride üretimi kısıtlayarak fiyatı artırma politikasıdır. Bunu doğru bulmuyoruz. Ayrıca şu anda 4-5 büyük yatırımcının ilgili bakanlıklara çimento fabrikası kurmak için müracaatı olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla içeride çimento üretimini karşılamada kapasite sıkıntısı varsa bu yatırımcılara izin verilerek çimento sektörünün daha da büyütülmesine tarafız. Gerekirse de çağrımız karşılık bulmazsa biz de çimento fabrikaları kurma girişimine başlayabiliriz" şeklinde konuşmuştu. 

İnşaatçılar ve çimentocular karşı karşıya!

İnşaat malzemeleri fiyatları son 1 yılda ne kadar arttı?

İnşaat sektöründe grev krizi!

İMKON'dan iş bırakma açıklaması!

Ceren Yörük-Pınar Demircan/Emlakkulisi.com