Sektörel

Müteahhitlerden inşaat sektörü için karbon emisyonu uyarısı!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren,  8 Kasım Dünya Şehircilik Günü'ne ve müteahhitlik sektöründeki çalışmalara dair değerlendirmede bulundu.  Eren, binalar ve inşaat-yapım süreçlerinin küresel karbon emisyonunun yüzde 40'ını oluşturduğunu belirtti.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü'ne ve müteahhitlik sektöründeki çalışmalara ilişkin değerlendirmeler yaptı.  TMB Başkanı Eren, binalar ve inşaat-yapım süreçlerinin küresel karbon emisyonunun yüzde 40'ını oluşturduğunu ifade ederek "Karbon salımının azaltılması hedefi kapsamında inşaat sektörünün önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir" dedi.
6 Şubat'ta meydana gelen depremlerle acısı hala derinden hissedilen 1999 Marmara Depremi'ndeki büyük yıkımının hatırlanmasına vesile olduğunu söyledi.

Yaşanan felaketlerin, Türkiye Müteahhitler Birliği olarak her fırsatta dile getirdikleri, "güçlü yapı denetimi, ehil yapı müteahhidi, kaliteli malzeme, yetkin mühendislik sistemi, mesleki yeterlilik belgeli iş gücü, çok yönlü imar mevzuatı ve bilinçli kamuoyu" ilkelerinin önemini bir kez daha gösterdiğine dikkati çeken Eren, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin ve kentleşme oranının sürekli artmasının dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Erdal Eren, yarının ihtiyaçlarını dikkate alarak bulunduran, daha iyi tasarlanmış, çevre, ulaşım, eğitim, sağlık, spor ve idari altyapılarıyla yaşanabilir kentlerin amaçlanması gerektiğini vurguladı.

Deprem riskinin fazla olduğu Türkiye açısından kentsel dönüşümün hayati önem taşıdığının altını çizen Eren, "Bu konuda özellikle uzmanların İstanbul için yaptığı uyarılar göz önünde bulundurulduğunda kaybedecek bir saniyemizin bile olmadığı anlaşılmaktadır." ifadesini kullandı.

Eren, şehircilik konusunda kentsel dönüşüm ve deprem kadar önem verilmesi gereken bir başka hususun da küresel iklim krizi olduğuna dikkati çekti.
Dünya Bankası tarafından gerçekleştirilen bir projeksiyonda, 2050 senesinde, dünyada her 10 kişiden 7'sinin kentlerde yaşayacağı, kent nüfusunun tüm dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturacağı ve küresel enerji tüketimi ile sera gazı emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasının şehirlerde olacağı öngörüldüğüne işaret eden Eren,"Ayrıca, yapılan çalışmalar, binalar ve inşaat-yapım süreçlerinin küresel karbon emisyonunun yüzde 40'ını oluşturduğunu göstermektedir" dedi.

Binaların işletim dönemlerinde ısıtma-soğutma, aydınlatma için kullanılan enerjinin neden olduğu emisyon yüzde 28'lik dilime sahip olurken kalan yüzde 11'lik kısım konutların yaşam döngüsü içinde kullanılan malzeme ve inşaat işlerinden kaynaklı karbondan geldiğini söyleyen Eren, "Dolayısıyla sürdürülebilirlik ve karbon salımının azaltılması hedefi kapsamında şehircilik ve inşaat sektörünün kaçınılmaz olarak önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir." diye belirtti. 

"TÜRK MÜTEAHHİTLER 487,5 MİLYAR DOLARLIK PROJE ÜSTLENDİ"

Şehirleri inşa etmenin, yalnızca köprüleri, binaları, altyapıyı, yolları değil, yaşamları da inşa etmek olduğunun altını çizen Eren, "Bir şehri planlamak orada yaşayanların hayat kalitesini, güvenliğini, sosyal hayatını, sağlığını, hatta sonraki nesillere bırakacağı mirası da kapsamaktadır" diye kaydetti.

Nitekim, müteahhitlerin bu bilinç ve sorumlulukla çalışmalarını sürdürmekte olduğunu söyleyen Eren, "Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da birçok önemli projeye imza atmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Eren, Türk müteahhitlerin yurt dışında üstlendikleri projelere ilişkinde açıklama yaptı. Eren "1972 senesinde Libya'da üstlenmiş oldukları taahhüt işleri ile özel sektörümüzün ilk kez yurt dışına açılmasını sağlayan müteahhitlerimiz, 1972 senedinden Ekim 2023 tarihine kadar yaklaşık 135 ülkede 487,5 milyar dolar değerinde 11 bin 878 proje üstlenmişlerdir" dedi.
 

Edremit Belediyesi'nden satılık arsa!

Deprem bölgesinde son dakika gelişmesi: 50 bine yakın konut yılsonunda teslim edilecek! 

Bugün raflarda! BİM'de Sleepy Natural Bebek Bezi 265 TL'ye, Dev Kağıt Havlu 45 TL’ye düştü! BİM 7 Kasım aktüel kataloğu