30 / 04 / 2024

Müteahhitlerden 'TOKİ kaldırılsın' talebi

Müteahhitlerden 'TOKİ kaldırılsın' talebi

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, "Hükümetin derhal taleplerimizi değerlendirip inşaat sektörünün önünü açması gerek" dedi.



Tellioğlu, ülke ekonomisinin zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, Türkiye ekonomisinin henüz gelişimini tamamlayamadığını, teknoloji satın aldığını, hizmet sektörleri dışında ciddi bir imalat ekonomisi yaratamadığını kaydetti ve inşaat sektörünün önemine vurgu yaptı. Sektörün ortalama 2,5 milyon insana istihdam sağladığını ifade eden Tellioğlu, "Hükümetimizin derhal inşaat sektörüyle alakalı taleplerimizi değerlendirip sektörün önünü açacak ve dolayısıyla Türkiye ekonomisini rahatlatacak bir çözüm bulmasını bekliyoruz" dedi.

TOKİ kaldırılmalı

Açıklamasında "acil eylem talep bildirgesine" de yer veren Tellioğlu, talepleri şöyle sıraladı:

-  TOKİ  derhal kaldırılmalı. TOKİ'ye sağlanan avantajlar, tüm müteahhitlere sağlanmalı ve daha ucuz ve geniş bir kesime konut üretimi böylece desteklenmeli.
- Konut kredi faizleri yüzde 1'in altına düşürülmeli. Hükümet devreye girip bu oranın üzerindeki payı belli bir dönem sübvanse etmeli.
- Devlet ucuz arsa üretmeli ve konut piyasasında sadece düzenleyici olmalı.
- Alt gelir grubuna yönelik konut üretiminde TOKİ'ye tanınan muafiyetler özel sektöre de tanınmalı.
- Tapu alım-satım harçları en fazla yüzde 1 olmalı, damga vergisi kalkmalı, resmi harçlarda indirim yapılmalı, kayıtdışılık önlenmeli.
- İstihdam üzerindeki vergi kaldırılmalı.
- Sektör firmalarının devletten olan KDV alacakları zorluk çıkarılmadan ödenmeli.
- Maliyenin sektör firmalarından "ne koparırsam kardır" mantığı yaklaşımından vazgeçmeli.
- Özel sektörün yaptığı yapıların, yapı kullanma iskan belgeleri (resmi kurumlardan) alındığı halde, diğer kamu kuruluşları tarafından iş bitirme belgesi olarak kabul edilmeme yasağı kaldırılmalı.
- Müteahhitlik mesleğine giriş çerçevesi koyulmalı. Önüne gelenin müteahhit olmasına izin vermemeli. Her müteahhidin faaliyeti TC kimlik numarası üzerinden izlenerek meslek disiplin altına alınmalı.

Geri Dön