Emlak Terimleri

Müteahhitten alınan evin tapu masrafı 2022 ne kadar?

Müteahhitten konut ya da işyeri satın alma sürecinde olanlar tapuda ödeyeceği masrafları önceden hesaplamak istiyor. Peki, müteahhitten alınan evin tapu masrafı 2022 ne kadar?Tapuda yapılan bu işlem karşılığında tapu harcı ödemesi yapılıyor

Konut ve işyeri gibi taşınmaz malların satış işlemleri tapu müdürlüklerinde yapılıyor. Tapuda yapılan bu işlem karşılığında tapu harcı ödemesi yapılıyor. Kimi zaman satıcı kimse binayı yapan müteahhitin kendisi olabiliyor.

Müteahhitten ev satın alan kimseler tapuda ne kadar harç ödeyeceğini, müteahhitin tapu harcı mükellefi olup olmadığını araştırıyor. Peki, müteahhitten alınan evin tapu masrafı 2022 ne kadar?

TAPU DEVRİ İÇİN GEREKEN BELGELER

Satıcıdan talep edilen evraklar şunlardır:

Tapunun aslı ya da fotokopisi
1 adet fotoğraf
Nüfus cüzdanının aslı ile fotokopisi
Vergi borcunun olmadığına dair belediyeden alınmış belge
Tapu işlemleri emlakçı tarafından yapılıyor ise vekaletname


Alıcıdan talep edilen evraklar şunlardır:

2 adet fotoğraf
Nüfus cüzdanının aslı ile fotokopisi
Tapu işlemleri ile emlakçı ilgileniyor ise vekaletname

MÜTEAHHİTTEN ALINAN EVİN TAPU MASRAFI 2022

Tapuda yapılan devir işlemleri için hem müteahhitten hem de alıcıdan tapu harcı ödenmesi isteniyor. Tapu harcı gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanarak ödeniyor. Harç satış bedeli üzerinden binde 20*2 oranı ile hesaplanıyor.

Ancak kimi müteahhitler satış bedelini daha düşük beyan etmek isteyebiliyor. Müteahhitler, satın aldığınız konutlar için ödeyeceğiniz toplam bedelden daha düşük bedelli fatura düzenlese bile, tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor. 
 

MÜTEAHHİT EKSİK FATURA DÜZENLERSE NE OLUR?

Ev satın aldığınız müteahhit faturayı eksik düzenlediyse bu durumu bildirmeniz gerekiyor. Aksi halde Maliye tarafından tespit edilmesi durumunda sizin adınıza da ceza kesiliyor.

Müteahhitler tarafından eksik fatura düzenlenmesi halinde bu durumu, en yakın vergi dairesine, 444 0 189 no’lu telefondan Vergi İletişim Merkezine bildirebilir veya www.gib.gov.tr adresinde yer alan “İhbar Bildirimi” menüsünden bildirimde bulunabilirsiniz.

 

Tapu harcı eksik beyan cezası 2022 ne kadar?

Kredi ile alınan evin tapu masrafı 2022 ne kadar?

Apartmanda aidat nasıl belirlenir?