28 / 04 / 2024

Mütekabiliyet ile Araplar, İstanbul turlarını sıklaştırdı! 3. Köprü'den arazi soran var!

Mütekabiliyet ile Araplar, İstanbul turlarını sıklaştırdı! 3. Köprü'den arazi soran var!

Her yıl Ortadoğu'dan milyonlarca turisti Türkiye'ye getiren acenteler, Mütekabiliyet Yasası'ndan sonra Araplar'a konut satmaya başladı. Birçok acenta bu büyük potansiyeli kapmak için emlak şirketi kurdu



Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden turist getiren seyahat acenteleri portföylerindeki Arap müşterilerine Mütekabiliyet Yasası hakkında bilgilendirme yaparak Türkiye'den konut almaya teşvik ediyor. Arap turistlerin Türkiye ziyaretlerinde "Nasıl ev alabiliriz" diye kendilerine danıştıklarını söyleyen Arap ve Ortadoğu pazarıyla çalışan acente sahipleri "Daha önce şirket kurmadan alamazsınız diyorduk. Normal vatandaşlar bu detayla uğraşmak istemiyorlardı. Şimdi ise bu müşteri portföyümüze geri dönerek 'artık ev satın alabilirsiniz' diye bilgilendiriyoruz" diyor. Kendi bünyelerinde emlak departmanları kuran ve inşaat şirketleriyle de anlaşmalar yaparak bir portföy oluşturan şirketler, Ortadoğu'dan gelen 1 milyona yakın turisti Türkiye'ye getiriyor. 


PORTFÖY OLUŞTURDULAR 

Alışverişi de seven Arap turistlerin harcamalarının Avrupalı turistlerin 2-3 katına denk geldiğine dikkat çeken yetkililer "İnanılmaz bir potansiyel var Türkiye'yi çok seviyorlar ve bir-iki ay gibi uzun süre kalmak istiyorlar. Şu anda önemli bir kısmı yasayı anlamaya çalışıyor" diyor. Ortadoğu'dan her yıl 100 bine yakın turist getiren Heysem Turizm'in sahibi Ayman Maslamani, "Bir portföy oluşturduk. Bunu gelenlere de sunuyoruz. İnternet sitemizde de yayınlayacağız. Bugüne kadar şirketimizle Türkiye'ye gelenlerden ciddi bir ilgi var. Geçtiğimiz gün lüks bir rezidans projesinden bir satış yaptık. Bunun gibi bekleyen daha çok müşterimiz var" dedi. 


Suudi gayrimenkul fonu ilgileniyor

Körfez ülkelerinden turist getiren Mercan Turizm'in sahibi Cüneyt Mengü ise Suudi Arabistanlı bir firmanın gayrimenkul fonu oluşturma aşamasında olduğunu ve kendilerine gelerek bilgi almak istediklerini söyledi. Mengü, "Şu anda fon oluşturuyorlar. Türkiye'de toplu alım yapmak ya da Ortadoğu ülkelerine satmak üzere proje geliştirmek istediklerini söylediler. Ancak daha anlaşma yapmadığımız için isim veremiyoruz" dedi. Mengü, emlak departmanı kurduklarını da anlattı.


3. Köprü'ye yakın arazi soran var

Mengü, Araplar'ın Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyerek "Bize '3. Köprü nerede yapılacak. Oradan arazi almak istiyoruz' ya da '3. Havaalanı'nın yapılacağı yerde ev almak istiyoruz' diye gelen de oluyor. Her gelişmeyi takip edip hemen iletişime geçiyorlar" dedi. İstanbul dışında Çatalca, Silivri, Abant ve Trabzon'la ilgilendiklerini söyledi.


'Oturma izni soruyorlar'

Maslamani, Arap turistlerin sadece lüks projelere ilgi göstermediğini, orta gelirli Arapların Beylikdüzü gibi yerlerdeki projelere de talebi olduğunu söyledi. Maslamani, Araplar'ın takıldıkları tek konunun oturma izni olduğunu da hatırlatarak "Ev alırsak burada ne kadar yaşayabiliriz? Oturma izni var mı? diye soruyorlar. Daha net olmadığını söylüyoruz. O zaman düşünelim diyorlar" dedi. Maslamani, oturma izni ya da 5 yıl gibi uzun süreli vize imkânının da yasaya eklenmesiyle çekimser olan talebin de Türkiye'ye yöneleceğini kaydetti. 


Dilek Taş / SABAH


Geri Dön