27 / 12 / 2024

Mütekabiliyetin sözü yetti, Arap yatırımcı Türkiye'ye koştu!

Mütekabiliyetin sözü yetti, Arap yatırımcı Türkiye'ye koştu!

Yılda 10 milyar dolarlık piyasa yaratması beklenen mütekabiliyet yasasının sözü yetti. Birçok Arap yatırımcı Türkiye'de şirket kurup arsa arayışına geçti



Yabancıya konut satışının yolunu açacak olan mütekabiliyette sona yaklaşılırken Körfez sermayesi rotayı Türkiye'ye kırdı. çevre ve şžehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Meclis'e sunacağı yasa tasarısı gündeme gelir gelmez yabancı yatırımcı Türkiye'de arayışa başladı. Yıllık 10 milyar dolarlık konut pazarının yolunu açacak mütekabiliyet yasasının gündeme gelmesiyle ilk adımı atan Suudi ve Kuveytli yatırımcılar oldu. Dünyanın en büyük emlak şirketleri arasında gösterilen ve yıllık 30 milyar dolardan fazla ciro elde eden Suudi Arabistan merkezli Bin Ladin Group geçtiğimiz haftalarda Türkiye arayışını bitirip yatırım kararı alırken, bunu yine bir Suudi şirketi takip etti. Bin Ladin Group, İstanbul'un Anadolu yakasında 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlarken, bir diğer Suudi şirket Al Türkiye'de Nema İnşaat adlı şirket kurdu. Al Omari Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülaziz Al Omari'nin kurduğu Nema İnşaat, Türk şirket Cathay'la ilk etapta 20 milyon dolarlık villa projesini ortak yapmak için el sıkıştı.

VİLLA YAPACAK

Geçen hafta Türkiye'de yatırım yapmayı planlayan Kuveyt merkezli Mena Real Estate, Türkiye'de Mena Turk adlı şirket kurduğunu açıkladı. Mena Real Estate Yönetim Kurulu Başkanı Fouad Al Omar, İstanbul'da villa odaklı bir projeye imza atacaklarını söyledi. Kuveyt'te yayın yapan Al Anba gazetesine konuşan Al Omar, özetle şunları söyledi: 'Türkiye, Avrupa'nın 7, dünyanın 17'nci büyük ekonomisi. Hızla büyüyor. Krize rağmen Türk ekonomisinin dayanıklılığı ve gücü yatırım için cazip geliyor. Biz de İstanbul'da villa projesi yapacağız.' Sektörden edinilen bilgiye göre Kuveytli bir şirketin daha 3 farklı proje ile geldiği, bu konuyla ilgili de arazi arayışında olduğu kaydediliyor.

En fazla ilgi Körfez'den gelir

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, Türkiye'de 2005-2008 yılları arasında gayrimenkul sektörüne yapılan doğrudan yabancı sermaye girişinin, yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Gayrimenkul alımı konusunda yabancılara herhangi bir sınırlama getirmeyen İspanya'nın ise bu dönemde 10 milyar doları aşan yabancı sermaye girişi kaydettiğini anlatan Gökkaya, yabancıların konut edinmesi önündeki engellerin kaldırılmasıyla Suudi Arabistan, Suriye, Dubai, Azerbaycan, Katar ve İran gibi ülkelerden yoğun talep geleceğini dile getirmişti.
Sabah/KERİM ÜLKER


Geri Dön