24 / 12 / 2024

Mutfağınızı kullanışlı hale getirmek için yapmanız gerekenler!

Mutfağınızı kullanışlı hale getirmek için yapmanız gerekenler!

Kullanışlı ve rahat bir mutfağa sahip olmak için öncelikle bilinçli bir analiz, karar ve planlama süreci gerekiyor. Küçük mutfaklarda üç temel konuya dikkat etmek gerekiyor. Depolama, aydınlatma ve küçük ölçekli cihazlar. Kullanım öncelik sıranızı belirle



Sevdiğiniz değil, gerçekten kullandığınız cihazları alın ve sık kullandıklarınızı tezgaha yakın yerleştirin.

Zamanın büyük bölümünü mutfakta geçirenler özellikle büyük ve konforlu alanları tercih ediyor. Dar, kullanışsız bir düzene sahip küçük mutfaklar ise, çoğu zaman beklentileri karşılayamayabiliyor. Mutfakta alan küçüldükçe, mutfak işleri kadınlar için zorlaştırıcı bir hal alıyor. Ancak küçük metrekaren' bir mutfağı da doğru yerleşim planlan uygulayarak ve uygun ürün seçimi yaparak sempatik, kullanışlı, konforlu ve fonksiyonel bir mutfak haline getirmek mümkün oluyor. Kullanışlı ve rahat bir mutfağa sahip olmak için öncelikle bilinçli bir analiz, karar ve planlama süreci gerekiyor. Küçük mutfaklarda üç temel konuya dikkat etmek gerekiyor. Depolama, aydınlatma ve küçük ölçekli cihazlar. Kullanım öncelik sıranızı belirleyin. Sevdiğiniz değil, gerçekten kullandığınız cihazları alın ve sık kullandıklarınızı tezgaha yakın yerleştirin.

Aydınlatmanın önemi

Küçük alanları rahatlatmak için, önemli unsurların başında iyi bir aydınlatma sistemi geliyor. Kuvvetli ve ışığı genele yayan bir ampul, mekanı büyük ve samimi gösterip karanlıkta kalan alanların aydınlatılmasını sağlıyor. Mutfağın aydınlık gözükmesi için her zaman mutfak duvarlarında açık bej, krem, kırık beyaz ve açık renkli tonların kullanılması gerekiyor. Mutfak dolaplarının renk seçimi de duvarlar kadar önem gerektiriyor. Masaya eşlik eden şeffaf (transparan) sandalyeler dar ve küçük mutfaklarda geniş bir mekan hissi yaratırken, mutfaktaki mobilyalarda da aydınlık tonların tercih edilmesi gerekiyor. Ayrıca güneş ışığından faydalanabilmek için ışığı geçiren stor perdeler kullanmak, dolap kapaklarına ve çekmecelerin ön yüzeylerine cam veya ayna yerleştirmek de mutfağa derinlik katıyor.

Yerden tasarruf

Alt dolapların içine katlanarak açılan raflar, döner tepsi ve çöp kovası gibi elemanlar yerleştirilebiliyor. çekmece içindeki kaşık, çatal ve bıçak setleri için hazneli kaplar kullanılarak, ortada bir yığının oluşması engellenip, eşyalara kolay ulaşım sağlanabiliyor. Cam kapakların tercih edilmesi dolapların içinde ne olduğu görüldüğü için zamandan tasarruf sağlıyor. Dolapların kullanılmayan alanlarma raflar çakılarak buraya baharatlar konulabiliyor, mutfakta her an el altında olması gereken aletler, kağıt havlu ve pişirme folyosu gibi gereçler de dolaplarda saklamak yerine askılar yardımıyla duvara asılarak mutfakta işleri kolaylaştırıyor.

Fonksiyonel ürünler

Küçük mutfaklarda mutfak kapasitesini artıracak formüllerin yarımda, fonksiyonel ürünlerin kullanılması da önem taşıyor. Duvara doğru katlanabilen ya da küçük bir yuvarlak masa ve iki küçük sandalye ile bile yeme köşesi yaratılırken, duvar boyunca devam eden sabit tezgah da, önüne sandalye konularak aynı amaçla kullanılabiliyor. küçük ama işlevsel bu açılır kapanır masayla hem tezgah alam hem de dekoratif görünüm elde ediliyor. Duvara monte bir televizyon, yine duvara monte bardaklık, ekmeklik de mutfaktaki işleri kolaylaştıracak ve kullanım alanı kazandıracak ürünlerden olurken, pişirme ünitesi olarak set üstü ocak kadar gerekli olan fırının da mini boyu mekanda daha az yer kaplıyor.

Mutfakların yeni trendleri

KUMANDAYLA ya da hafifçe dokunulduğunda kendiliğinden açılıp kapanan kapak, çekmece ve ray sistemleri mutfakların yeni trendi oldu. Ayrıca artık, kiler dolapları ile çekmece ve dolap içleri için geliştirilen aydınlatma sistemleri, yalın ve minimal tasarımlar ön plana çıkıyor. Evyelerde kuvars ve sert materyallerden oluşan akrilik tezgahlar, tezgaha sıfır evyeler, kullanmadığınız zamanlarda bataryaların katlanarak içeri girdiği ve üzerine gelen kapakla düz tezgah görünümüne kavuşan evyeler de tercihte önemli rol oynuyor. Ankastre cihazlarda ise tasarruflu bulaşık makineleri, yiyecekleri daha uzun süre saklayan buzdolapları, daha sağlıklı pişiren buharlı fırınlar, dokunmatik cam ve seramik ocaklar, mutfakların kurtarıcısı oluyor. Dolap kapaklarında parlak ve lake kullanılırken, bu yıl kırılmaz desenli cam kapaklara da sıkça rastlanıyor. Modern mutfak tezgahlarında beyaz ve manolya renkleri özellikle öne çıkıyor. Son dönemde mutfak mobilyalarında ağırlıklı olarak beyaz, kuvars gri metalik, okyanus metalik ve mor renkler tercih ediliyor.

Küçük mutfak hileleri

çelik ya da lake gibi ışığı yansıtan malzemeler mutfağı olduğundan daha geniş gösteriyor.

Açık raf sistemleri kullanım kolaylığı sağlamanın yanı sıra, ferahlık duygusunu da güçlendiriyor.

Son yıllarda mutfakta en çok kırmızı renk tercih ediliyor. Pastel renkler ise zarif ve nostaljik bir hava yaratıyor.

Canlı renk ve desenlerde duvar kağıtları mutfağa hareket katarken, seçilen duvar kağıdının silinebilir olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Birbirinden farklı malzemeleri bir arada kullanmak mutfakta tek düzeliği kırmanın yollarından biri oluyor. Örneğin kullanılabiliyor.

Uzatılabilen ya da gömme ek yapraklarının açılmasıyla büyüyen masalar, misafir sayısının fazla olduğu zamanlarda kurtarıcı oluyor.

çekilip uzatılan tezgah ya da katlanabilir bir masa gibi çekilen veya katlanan eşyalar ile dar alanlardan çok daha fazla yararlanılabiliyor.

Mutfak ünitelerinin iç kısımlarının, kullanıcıya saklama alam sağlayacak
çekmece gözleri, raflar, kaplar ve diğer aksesuarlarla düzenlenmesi mutfakta işleri kolaylaştırıyor. Köşelere yerleştirilen döner raflar,
ölü alanların kullanılmasını sağlıyor.
Hürriyet/Cansu MANSUR


Geri Dön