Genel

Mutfak devi Stosa, Türkiye’de üretime geliyor!

Stosa, Türkiye’de üretime geliyor. Stosa’nın Türkiye distribütörü Aykar İnşaat’ın patronu Faruk Aydın “3 yıl içinde Düzce veya Çanakkale’de üretim tesisi kuracağız. İlk yatırımımız 15 milyon TL civarında olacak. Ortadoğu’ya da ihracat planlıyoruz” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda ekonomik olarak yakaladığı rüzgar yabancı yatırımcıları ülkemize çekiyor. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yabancılar nezdinde ülkemize olan güven bir kat daha arttı. Milletin darbe girişimine karşı tek yumruk olması, yurt dışında güven ve istikrar olarak algılandı. Bu birlik ekonomik olarak da Türkiye’ye geri dönüş sağladı. O tarihten bu yana birçok yabancı yatırımcı Türkiye’de yeni projeler üreteceğini açıkladı. Yeni bir yatırım haberi de İtalya’dan geldi. 1993 yılından bu yana irili ufaklı 25 inşaat projesini hayata geçiren Aykar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, İtalyan’ın en büyük mutfak üreticilerinden Stosa’yı Türkiye’de yatırıma getirdi. Faruk Aydın, 2015 yılında İtalyan mutfak üreticisi Stosa’nın Türkiye distribütörlüğünü aldı. Türkiye’de yeni showroom’lar açarak pazarda büyümek için kolları sıvadı. Stosa’nın hali hazırda 2 şubesin de açılışını yaptı. Faruk Aydın’ın anlattığına göre İtalyan Stosa 3 yıl içinde Türkiye’de üretim yapmak için Aykar İnşaat ile anlaştı. Faruk Aydın, fabrikanın ya Düzce ya da Çanakkale tarafından yapılacağını belirtti.  İlk etapta 10-15 milyon liralık bir yatırım olacağını belirten Aydın “Türkiye’den Ortadoğu pazarına ihracat bile yapılabilir” dedi. 


Hikayenizi anlatır mısınız? İş hayatına nasıl girdiniz?

Babam inşaat mühendisiydi, 1977 yılından bu yana inşaat işiyle uğraşıyor. Trabzonluyuz. 1993 yılında da Aykar İnşaat ismiyle ben inşaat işine girdim. Müteahhitlik, mühendislik ve yapı denetimi işleri yaptık. 2008’den sonra da tamamıyla konut üretimine girdik. İlk projemiz Bahçelievler’deydi. Devamında da muhtelif yerlerle projelerimiz oldu. Şu an da Küçükçekmece bölgesinde devam eden iki projemiz var. Ruhsat safhasında olan Beylikdüzü’nde bir projemiz var. Çanakkale’de bir projemiz var. 100-150 ünitelik konutlar yapıyoruz. Bugüne kadar toplamda 25 konut projemiz hayata geçti.


İtalyan Stosa ile tanışmanız nasıl oldu?

İnşaat işimize bağlantılı bir sektöre girmek istedik. İtalyan mutfak üreticisi Stosa markasını Türkiye’ye getirdik. İtalya’da birkaç firma ile yazıştık. İçinde piyasaya en uygun olanının Stosa olduğuna karar verdik. Hem ürün gamı hem de fiyat aralığı olarak yerliden çok kopuk olmamasına dikkat ettik. Sektörde çok lüks markaların olduğu bir alan var. Bir de daha alt segmente hitap eden bir grup var. Biz bu iki alanın ortasına hitap etmek istedik. A plus ürünümüz de var ama hedefimiz B ve B üstü kesim... Avrupa’nın en büyük mutfak fuarına gittik. Orada stantlarını gezdik. Onların konumlarına baktık. Ardından fabrikalarını gördük. 50 bin metrekare alanda robotlarla üretim yapıyorlar. Yılda 335 bin mutfak üretiyorlar. Tasarımları çok güçlü. Sıradan ürün yapmıyorlar. Firma olarak da aile firması. Bu da bize sıcak geldi.


Türkiye pazarına nasıl bakıyorlar?

Türkiye’ye girmek için çok heveslilerdi. Burada büyük fırsatlar olduğunu düşünüyorlar. Avrupa’da inşat sektörü gelişmiyor. Türkiye’de ise tam tersi, her geçen gün yeni projeler yükseliyor. Dolayısıyla pazar potansiyeli çok yüksek. 2-3 ay ortaklık işi için yazışmalar gerçekleştirdik. Nihayetinde iki taraf içinde şartlar olgunlaştı ve imzayı attık.


Türkiye’de üretim kararı nasıl alındı?

İtalyan Stosa Avrupa’nın en büyük mutfak üreticilerinden biri. Türkiye pazarına bizimle girmelerinde ki asıl amaç, üretimi ülkemize kaydırmak. 3 yıl içinde bir fabrika açmayı planlıyoruz. Üretim için planlanan birkaç bölge var. Ya Çanakkale tarafında veya Düzce’de bir üretim tesisi açacağız. Teşviklerden de faydalanmak istiyoruz. İlk başlangıç için 15 milyon lira civarında bir yatırım planlanıyor. Stosa ile ortak yapacağız bu yatırımı. Devamında da bu rakam yükselecek. Stosa dünyanın 40 ülkesine ihracat yapıyor. Hindistan’da bir 8 bayileri var. Ortadoğu, Irak, İran, Dubai gibi ülkelere satışları var. Dolayısıyla burada bir üs kurarak o pazarlara daha fazla yakınlaşmayı amaçlıyoruz.


Yatırımlar devam ediyor mu?

Türkiye’deki, en fazla mutfak teşhiri yapılan bir showroom açtık. Yerimiz Avcılarda. 19 mutfak çeşidini bir arada görebiliyorsunuz. Bakırköy’de bir yer açtık. 2017’de Anadolu yakasında, devamında Kemerburgaz ve Etiler bölgesinde yeni şubeler düşünüyoruz. Ardından hedefimiz Türkiye geneline yayılmak. Franchise vermek istiyoruz. İtalyanlar bizim kadar dinamik değiller. Türkiye’de hayat çok hızlı. İtalyanlar Türkiye’ye geldiler ve bizim işlerimizi gördüklerinde çok şaşırdılar. Showroom’umuzu gezdiler ve hayretler içinde kaldılar. Hem Pazar koşulları hem de bizim ortaklığımızdan oldukça memnunlar.


10 BİN LİRAYA DA 150 BİN LİRAYA DA MUTFAĞIMIZ VAR

Mutfak fiyatları hangi aralıkta?

Bizim 10 bin liraya da mutfağımız var, 150 bin liraya da mutfağımız var. İlk yıl için minimum 1.000-1.500 arası bir mutfak satışı gerçekleştirmek istiyoruz. Yeni bir ekip kuruyoruz. Önümüzdeki yıl bu ekibi eğitim için İtalya’ya göndereceğiz. 2015 yılında bu markayı Türkiye’ye getirdik. İlk etapta markanın tanınmasını sağlamak istiyoruz. Stosa ürünlerinde tasarımlar çok iyi. Zaten İtalyanların yaptığı en iyi iş tasarım. İkincisi ergonomik ve kaliteli ürünler çıkarılıyor. Birinci kalite ürünler. Toplamda 28 modelimiz var. Bunları birbiriyle karıştırarak yeni bir dizayn yapabiliyorlar. İşçilik iyi. Müşteriye bir dayatmamız yok. İlla bu modeli alnın demiyoruz. Çeşit çok fazla. Süre olarak yerli üretimle bir fark yok. Üretim ve teslimat çok hızlı. 2 yıl ürünler garantili.


Hedefimiz yılda 1.500 mutfak satmak. 2017 sonunda Türkiye genelinde de bayileşeceğiz


Star