18 / 05 / 2024

Müze tadında cadde: Antalya Ali Çetinkaya Caddesi

Müze tadında cadde: Antalya Ali Çetinkaya Caddesi

Antalya'da Ali Çetinkaya Caddesi'ne uygulanacak kentsel tasarım projesini vatandaşlara sunan Antalya Belediye Başkanı Türel projenin son şeklinin halkın görüş ve katkılarıyla verileceğini söyledi. İşte ayrıntılar...



Şarampol Caddesi'nde olduğu gibi Ali Çetinkaya Caddesi'ni çekim merkezi haline getirecek proje, cadde esnafı ve vatandaşlara anlatıldı. Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Antepe A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Yantaç, Şehir Planlamacısı Can Kubin, Ali Çetinkaya sakinleri ve esnafı katıldı. 


"Doğu Garajı Canlanıyor" başlığı altında düzenlen toplantıda Doğu Garajı Projesi ve onunla bütünlük arz edecek Ali Çetinkaya Projesi, esnaf ve vatandaşlarla paylaşıldı. 


DURAKSAMA DÖNEMİ YAŞANDI


Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Ali Çetinkaya ve Doğu Garajı projelerine son halinin, bölge sakinlerinin değerlendirme ve katkıları alındıktan sonra verileceğini söyledi. Ali Çetinkaya ve Doğu Garajı projelerini ilk başkanlık döneminde başlattığını hatırlatan Türel, "Ancak ilk dönemde proje hazırlama safhasına gelebilmiştik. 5 sene bu gibi projeler için yeterli olmuyor. Daha sonra belediyede bir görev değişikliği söz konusu olunca maalesef bu çalışmaların hepsi akamete uğradı, bir duraksama dönemi yaşadı. 


Maalesef bu meselelerle bizden önceki dönemde ilgilenenler olmadığı için adeta Doğu Garajı ve Ali Çetinkaya kaderine terk edilmiş durumdaydı. 


5 sene kaybımıza rağmen artık ne mutlu ki çok hızlı şekilde çalışarak Antalya'nın bu en güzel, en tarihi mahallelerini şimdi o eski canlılığına kavuşturmak için çalışıyoruz" diye konuştu. 


PETROL BULMUŞ KADAR SEVİNDİK


Başkan Türel, Doğu Garajımda ilk dönemde proje için çalışmalara başladıklarında tarihi mezarlıkların ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: "Arkadaşlarımız orada inşaat ile ilgili hafriyat çalışmasına başladığında, bana gelen bir telefonla orada mezarlarla karşılaşıldığı ifade edildi. Ben de hemen oraya intikal ettim. Baktım ki gerçekten tarihi bir mezarlık. 


Teknik tabirle Nekropol. Biz de petrol bulmuş kadar mutlu olduk. Çünkü böylesine bir tarihi mezarlığın Doğu Garajımın bir cazibe merkezi, bir çekim merkezi olması noktasında bize bir artı katkı sağlaması söz konusuydu."


3 BİN YILLIK TARİH EDİLDİ


Doğu Garajı'nda ortaya çıkan mezarlıkların Antalya tarihinin de daha geçmişe dayandığının teyidi olduğunu belirten Başkan Menderes Türel "Nekropol, tarihimizi de bin sene geriye götürdü. Biz Antalya'nın 2 bin yıllık tarihinden söz ediyorken arkeologların, uzmanların orada çıkarmış oldukları çalışmalarla Antalya'nın tarihinin 2 bin değil 3 bin sene olduğunu ortaya çıkarttılar. Bu durum Antalya'nın bin yıl daha geçmişe yönelik bir tarihi olduğunun teyidiydi" şeklinde konuştu. 


HEMEN KAZMAYI VURACAĞIZ


Ali Çetinkaya Kentsel Tasarım Projesi'ne esnafı ve halkın katkı ve görüşlerini aldıktan sonra nihai şeklini vereceklerini vurgulayan Türel, "Katkılarınızı ve görüşlerinizi alıp, hep birlikte değerlendirdikten sonra bu projeye nihai halini vereceğiz. Son olarak sizlere bir kez daha sunacağız. Ve böylelikle yine bu bölgedeki mahallelerimizi kapsayan bir referandumu sizlerle birlikte yapacağız. Son halini de beğenirseniz bu halk oylamasında bize 'Menderes Türel Büyükşehir Belediyesi olarak gel bu projeyi yap' derseniz orada da derhal kazmayı küreği vuracağız. Bu projeyi de yine en hızlı bir şekilde sizlere kazandırmış olacağız" şeklinde konuştu. 


DÜNYADA MÜZE TADINDA İLK CADDE


Projenin temel kurgusunun buradaki tarihsel varlıktan yola çıkarak geliştirildiğini kaydeden Şehir Planlamacısı Can Kubin şu bilgileri verdi: "Ali Çetinkaya Caddesi, üzerinde Doğu Garajı'ndan çıkan tarihi ürünün sergilendiği bir cadde olarak tasarlandı. 


Öyle bir cadde oluşturuldu ki belki de dünyada ilk kez böyle müze tadında bir cadde olacak. Bizim yaklaşımımız tarihi ve kültürel bir odak oluşturmak arkeolojik ve tarihi kimliğini güçlendirmek ve bu caddeyi ülke çapında duyulur hale getirmek. Temel yola çıkış noktamız bu oldu. 


Çeşitliliği sağlamak için de tramvayın kuzey bölümü yapay peyzaj elamanlarından oluşan bir alan, güney bölümü de doğal peyzaj elamanlarından oluşan bir alan olarak tasarlandı. Bu projede dolayısıyla iki ayrı deneyim sunan yaklaşım var. Bu da oldukça yenilikçi bir yaklaşım." 



Hürses


Geri Dön